Gravrøyser fra bronsealderen ved Oldtidsveien

Å vandre langs Oldtidsveien over Gjelleråsen byr på mange historisk interessante fornminner. Her ser vi et av de tre tusen år gamle gravminnene i Kongedalen. Den gangen var det vanlig å begrave de døde under røyser på toppen av en ås. Legg også merke til klokken i bakgrunnen. Den ble brukt til å varsle at man var på tur oppover det smale skaret her, slik at kløvhester på vei ned, måtte vente.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

27 Apr 2009

Gamle skilt gjør fortsatt nytten

Av Erik Unneberg

Oldtidsveien over Gjelleråsen er godt skiltet, og det går også både blåsti og rødmerket løype i deler av traseen. Skiltene på bildet er ikke av helt ny dato, men viser som tidligere riktig vei.

27 Apr 2009

Oppover Oldtidsveien

Av Erik Unneberg

I førhistorisk tid gikk veien fra Oslo til Trondheim over Gjelleråsen og romeriksbygdene. Den har da også navnet ”Oldtidsveien”. Bildet er tatt øverst i Kongedalen, ved det stedet som kalles Svingele, Bjellele eller Solingle.

26 Apr 2009

Tysbast: En giftig vekst

Av Torgeir Stenstad |

Det er vår i Marka og mange blomster våkner etter dvalen. En svært giftig vekst er tysbast, som her er i blomst ved Gullsmeden i Østmarka. Tysbasten blomstrer på bar kvist tidlig om våren som nå og er en liten busk.