Fortsatt åpent på Lauvåsen

Det er mange år siden det bodde folk på plassen Lauvåsen, som også var et hvile- og skjenkested i tidligere tider. Plassen var kjent i alle fall i 1701, og var nær begivenhetenes sentrum da Karl XII var i nærheten her våren 1716. Den siste beboeren, Peder Bergesen Løvaasen, bodde her med familien sin 1865-1890.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

27 Apr 2009

Det lysner i Kongedalen

Av Erik Unneberg

En del av Oldtidsveien går gjennom et trangt skar. Dette kalles Kongedalen, og var så smalt at det var enveiskjøring med hester her. Helt frem til 1900-tallet var veien forsynt med tverrgående stokker for at hestene lettere skulle få fotfeste, samt for at grus og småsten ikke skulle rase ut. I kveld var det overskyet her, men plutselig kom et streif av sol, og alt ble så mye lysere

27 Apr 2009

Gravrøyser fra bronsealderen ved Oldtidsveien

Av Erik Unneberg |

Å vandre langs Oldtidsveien over Gjelleråsen byr på mange historisk interessante fornminner. Her ser vi et av de tre tusen år gamle gravminnene i Kongedalen. Den gangen var det vanlig å begrave de døde under røyser på toppen av en ås. Legg også merke til klokken i bakgrunnen. Den ble brukt til å varsle at man var på tur oppover det smale skaret her, slik at kløvhester på vei ned, måtte vente.

27 Apr 2009

Gamle skilt gjør fortsatt nytten

Av Erik Unneberg

Oldtidsveien over Gjelleråsen er godt skiltet, og det går også både blåsti og rødmerket løype i deler av traseen. Skiltene på bildet er ikke av helt ny dato, men viser som tidligere riktig vei.