Skamræk mot sør

Fint å stake på skaresnø i dag over Skamræk. Snart venter Heggelivannene og en rast på koselige Heggelia.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - vinter

17 Mar 2015

Knottfabrikken på Tveiter: slik så den ut

Av Odd Tore Saugerud

Bygningen på bilde nr. 23466, fyrhuset, var bare en liten del av knottfabrikken. Denne tegningen viser hele fabrikken, med transportbånd og tørkesilo. I tillegg må det ha vært kappsag og kløyver der. Slike fabrikker var det flere av her i landet der det var egnet knottvirke. Også i Sverige var det generatorbiler og knottfabrikker, selv om svenskene ikke var direkte rammet av krigen.

17 Mar 2015

Knottfabrikken på Tveiter: kanskje den siste i landet

Av Odd Tore Saugerud |

Knottfabrikken på Tveiter og litt av historien bak den er vist på bilde nr. 16872. I forbindelse med et prosjekt om sivile minner fra krigen i Norge, tok Riksantikvaren kontakt om denne, som visstnok kan være siste rest her i landet av knottindustrien under krigen. Her er den slik den står i dag, med nytt vindu og nye plakater, sett fra en annen vinkel enn på det tidligere bildet.

17 Mar 2015

Fossekallen: sanger i fossedur

Av Odd Tore Saugerud

Etter at fossekallene på bilde nr. 23464 hadde gjennomført formiddagens kurtiser og gjerne litt mer, dro hunnen til værs i spiralflukt, mens hannen fløy under brua og inn under fossen. Der satte han seg til å synge på fossekallers vis, faktisk såpass høyt at sangen var tydelig gjennom duren fra fossen. Som bildet viser, er det ikke vårflom ennå i Tveiterfossen. Fossekallhannen sitter på steinen i nedre høyre hjørne av bildet, og er ganske godt synlig når man vet at det er en fossekall.