Utsikt fra Sandbekkmanas midtre åsrygg mot syd

Selv om selve toppen sett fra Høgflaka er helt gjemt av trær, er det et ganske bart parti som rager opp over de fleste tretoppene når man først kommer opp dit. Her er utsikten mot syd, mot Oslofjorden og Nesoddtangen med Sunnaas, med Tryvannstårnet og masta til venstre i bildet.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

11 Aug 2016

Her var kjentmannsposten 1994-96

Av Odd Tore Saugerud |

Posten står på en bjørk ved utoset av det idylliske, lille vannet, sier Kjentmannshåndboka fra 1994–96. Og det stemmer, for her er fortsatt spor etter festeskruene i trestammen under «skiltet» som står der. Og vannet er sikkert like idyllisk i sollyset i dag som det var den gang.

11 Aug 2016

Utsikten mot syd fra ryggen sydøst for putten

Av Odd Tore Saugerud

Kjentmannshåndboka fra 1994–96 berømmet de fine utsiktene fra Sandbekkmana/Høgflaka, og dette gjentas i håndboken fra 2010-12. Her er utsikten mot syd, tatt med svært vidt vidvinkelobjektiv. Skogen vokser til, og gjør at man må gå omkring og sikte mellom trærne for å få oversikten. Helt mot venstre kan Oslofjorden skimtes. På nærmere hold kan man glede seg over blomstrende røsslyng, rødmende blåbærlyng med fortsatt gode bær, og tyttebær som begynner å bli røde over det meste. «Snarveien» rett opp lia fra Styggedalshytta til putten tok rett under en time å gå.

11 Aug 2016

Nyslått rundt Styggedalshytta

Av Odd Tore Saugerud

Styggedalshytta holdes i god hevd, og rundt den var det nyslått. Dette var også stedet hvor jeg hadde valgt overgang fra sykkeltur til fottur på turen til Sandbekkmana. Siden kartene i stor målstokk ikke viste koter som tydet på stup i østlia i Styggedalen, ble veivalget omtrent rett på. Det ble en tidkrevende snarvei, med tett og tørrkvistrik granskog, stein og brukne greiner på bakken, og flere skrenter som ikke var passerbare uten omveier i tett kratt. En bedre løsning hadde nok vært å gå den gamle, grove og noe nedvokste traktorveien langs Styggedalsbekken (ikke på kartet), og følge den til den kom opp til øvre Styggedalsvei. Fra enden av denne var det en blanding av sti i bløtmyr og elgtråkk i retning Sandbekkmanas midttopp. Men dette fant jeg først delvis ut på tilbakeveien. Traktorveien starter rett vest for uthuset på hytta, men er ikke lett synlig.