Et annerledes krigsminne

Kjentmannsmerket har en post nær minnelunden etter flystyrten med en Short Sterling 10. mai 1945, der alle 20 ombord ble drept. Men oppe på kanten av Gardermoenplatået er det krigsminner av en annen art: stillinger i tyskernes forsvarslinje av Gardermoen, kanskje maskingeværreder. På den tiden var dette fortsatt åpen beitemark, og eventuelle angripere kunne lett meies ned når de krabbet over kanten av ravinene. Disse minnene ligger helt inntil turstien, men er ikke skiltet.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

25 Okt 2016

Ravinelandskap syd for Gardermoen

Av Odd Tore Saugerud

Etter nattens regn var Songa ganske stor og heller grå av leirpartikler som den hadde gravd ut. Graving i yttersving og deponering i innersving gir fine slyngninger. Gråor sammen med elvesneller og bregner danner et urskoglignende belte langs elvekanten, og sammen med falne trær og glatt leirjod blir dette til et nokså ufremkommelig terreng der det ikke er ryddet sti. Slikt terreng tilsatt slyngtorner var ganske typisk for orienteringsløpene i Texas.

25 Okt 2016

Ravinelandskapet syd for Gardermoen: elven Songa

Av Odd Tore Saugerud

Ravinelandskapet syd for Gardermoen skal være et av de største i Nord-Europa, og elven Songa med sidebekker har gravd og graver det fortsatt ut. Det skal også være Skandinavias største oreskog. Typisk for slik skog er mangel på høstfarger, fordi or feller bladene mens de fortsatt er grønne. I tillegg preges fargene på dette bildet av at vi fortsatt er inne i blåtimen.

23 Okt 2016

Nordavind, bladfall og ender

Av Odd Tore Saugerud

Det blåste en sur vind ispedd regndråper over Sognsvann i dag. Høstfargene blåste av trærne og la seg på vannet. Likevel var det ganske bra med folk ute, men tydeligvis følte få for annet enn å gå for å holde varmen. I vika ved plassen Nordre Skjeggerud fikk ikke vinden så godt tak, så vannet var ganske blankt, og mange ender hadde samlet seg her.