Snart høst på Slakteren

Det er første dag i oktober, men ennå har ikke høsten gjort fullt inntog i Marka ennå. Det er varmt og godt fortsatt, og høstfargene lar vente på seg, også her på Slaktervollen.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

29 Sep 2006

Årets høstfarger i Råsjøen

Av Amund Rasten

Årets høstfarger ser ikke ut til å bli de beste, da mye av bjørkas blader allerede ligger på bakken.

29 Sep 2006

Vannhjulet i Myrgruvefossen

Av Amund Rasten |

Lengst til høyre i bildet kan man såvidt skimte to rader med steinmurer, som var soklene til vannhjulet som drev "Konta", kraftlinja til Dalsgruven på Gruvebakken.

29 Sep 2006

Kraftlinjen

Av Amund Rasten |

En av de mange soklene etter kraftlinjen "Konta" som gikk mellom Myrgruvefossen og Gruvebakken inne på Romeriksåsene. Da Hakedals verk satte i gang gruvedrift på Gruvebakken omkring 1800 tok det ikke lang tid før vann ble et problem, da det fylte hele gruven. Flere løsninger ble forsøkt, uten hell. Det mest voldsomme forsøket var sannsyneligvis "Konta", som er en slags kraftlinje, som skulle flytte fossekraften fra Myrgruvefossen nesten to kilometer bort til Gruvebakken. Da man ikke hadde høgspentlinjer den gangen ble løsningen bevegelige stenger som overførte kraften. Disse var med jevne mellomrom, der linja gjorde en knekk festet til sokler, som på bildet. Langs hele kraftlinjen kan man i dag følge en sti, og se alle de små soklene. Kun et fåtall er like synelige som denne.