I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Vel oppe ved Haslumseter kapell ble det en liten pause. Ved starten fra den nesten helt fulle parkeringsplassen ved Østernvannsvingen, var det rundt null grader og snø, så derfor ble zeroskiene valgt. De fungerte fantastisk der mange hadde godt i sporet, men det ble noe ising ellers, spesielt i høyden der snøen var noe tørrere. Ferden fortsatte nordover i retning Tjæregrashøgda. Ved én anledning hørte jeg et tre knekke, omtrent ti meter unna der jeg gikk, men det falt ikke over løypetraseen. Uansett greit å ha med hodelykt og å være litt forsiktig i utforkjøringene. Bildet er tatt med en eksponeringstid på 25 sekunder (stativ!), blenderåpning f/7,1 og iso 800.
Se på bildetNok snø og nok lys til å gå uten hodelykt. Sepia er en jordfarge som gjerne brukes innen fotografi eller akvarellmaling, men det passer også på dette bildet fra Frognerseter-området tirsdag kveld.
Se på bildetTirsdag kveld var det flotte forhold i nærmarka og en god del folk ute på ski, som her over Frønsvollmyrene ved 21.30-tiden. Vi klarte oss fint uten hodelykt i vårt rolige kveldsturtempo, når det er skyer reflekteres lyset fra Tryvann-anlegget og byen.
Se på bildetDet var veldig fint med litt påfyll av snø og mange var ute en tirsdag ettermiddag.
Se på bildetDet siste døgnet har det kommet mellom fem og ti centimeter nysnø innerst i Lommedalen, men preppemannskapene var ute i formiddag og laget spor til Tverrelva og videre innover.
Se på bildetMange trær har falt ned i løypene i Marka, men noen nøyer seg foreløpig med å danne en portal over løypa – i alle fall foreløpig. Bildet er tatt i «Helårsløypa» mellom By og Tverrelva, der det snødde lett i dag.
Se på bildetI januar er det spennende å se om det blir noe isslott i Hestemyrbekken, se bilde nr. 18458 fra 2013 og bilde nr. 24793 fra 2016. I år er utsiktene dårlige, selv etter en våt desember og en kald januar så langt. Det har ikke bygd seg opp noen isdemning som leder fossen over fremspringet til høyre i bildet, så da må vel Barnas Turlag nøye seg med istapper.
Se på bildetI dag var det tur på Steinsfjorden på hockeyskøyter, utrolig flott is. Bildet er tatt rett øst for Småøyene og rett syd for Tjuvholmen. Lokalt inngår nok Tjuvholmen som en del av Småøyene. Det lave skydekket er litt karakteristisk for Steinsfjorden.
Se på bildetDet var noen som prøvde fiskelykken på Steinsfjorden i dag. Mange abbor ble trukket opp. Som sedvanlig står de på nesten samme plassen, og noen får tre ganger så mye som andre, ekkolodd var standard på de jeg så fisket i dag. Hyggelig folk, som gir litt info om istykkelser. Vi ser Loreåsen oppe til venstre, Herøya ser ut til å gå i ett med resten. Det lave skydekket er litt karakteristisk for Steinsfjorden.
Se på bildetBildet er tatt på Steinsbystranda. Grått, lavt skydekke, men isen utpå er meget bra i midtpartiet. Steinsfjorden biotopvernområde er teksten på skiltet. Småøyene og Tjuvholmen rett frem.
Se på bildetBrakarhemsætra er et fint sted å starte skitur fra i Søndre Land vestås.
Se på bildetDette er en populær hvileplass mellom Tjernsmyra og Brakarhemsætra.
Se på bildetTrolsk stemning over de iskalde myrene (Liåsløypa) da sola bryter seg gjennom tåka .
Se på bildetLiåsløypa på veståsen i Søndre Land er knakandes flott. Kilometervis med store fine åpne myrområder. På senvinteren arrangeres det et stort årlig jaktfeltstevne på disse myrene.
Se på bildetDet var god plass på parkeringen ved Lunner barneskole. Herfra kan du gå ut i det omfattende løypenettet på jordene i dette området og nyte god plass og hyggelige møter med andre skiløpere. Alle hilser her.
Se på bildetVi ser vestover mot Ballangrud, en samling hus som var en liten bygd i gamle dager. Skiløypa går rett forbi bebyggelsen. I dette området er det mange og brede løyper over store strekninger, med lite folk, og alle hilser.
Se på bildetMed mellom syv og ti minusgrader var det flott føre i Vestmarka i dag. Her er vi ved Vestergyllen (som ligger i Lier kommune), et av de bedre utsiktspunktene i denne delen av Marka. Det er ikke bare for utsiktens skyld mange tar turen hit. Løypa opp og ned er kjempefin i seg selv, enten man går fra Øyevann eller Store Sandungen.
Se på bildetLøype 124 er nå tilnærmet perfekt. Noen få ispartier er det som alltid, men de er mye lettere å styre unna, siden de ikke er så store. Det var nesten ikke andre skiløpere der, verken mot byen eller oppover, men det var to yngre studenter jeg holdt følge med. De hadde gått fra Grua og tatt toget før kl. 08 i dag.
Se på bildetDet ble 20 km eller mer på disse i dag. Inn var isen så tykk at vi gikk fra svensk formasjon (dvs. pent på rekke og rad) til norsk formasjon (alle passe spredd utover), pluss at noen tok noen ekstra raske runder, siden den siste isen var megaflott. Vi ser Braksøya naturreservat i bakgrunnen. Bakerst i tåka har vi Krokkleiva.
Se på bildetPå jordene her nord for E16 er vi i lavlandet nord for Nordmarka. Det er et vell av skiløyper over jordene, det er mulig å gå korte og lange runder etter eget forgodtbefinnende. Hyggelig er det også, for de aller fleste hadde tid til et hei og kanskje en liten prat.
Se på bildetI fjor tror jeg ikke Eddie Ingskog stod ved Kikutstua en eneste gang, og man traff ham ved Svartbekken eller Skansebakken istedenfor. Så jeg spurte om jeg kunne ta et bilde av ham igjen og det sa han ja til. For øvrig var det langt færre folk ute i dag med litt mildere vær enn i går, hvor det var mye kaldere og sol. I tillegg var det lite folk på T-bane og tog.
Se på bildetIallfall den som kommer fra Appelsinhaugen og Abbortjern. Løypa over Bjørnsjøen mot Bjørnholt er også sikker nå, men avstikkeren til løype 124 mot Bjørnsjøhelvete er ennå ikke klarert grunnet usikker is ved kanten. Det hadde ikke alle tatt hensyn til, for det var tråkket spor opp til krysset til løype 124.
Se på bildetBålpause er viktig i disse koronatider. Det er sosialt, og fortsatt i tråd med regelverket. Grått i dag, og Steinsbystranda var ledig, -10 grader og tidlig gjorde nok sitt.
Se på bildetMange blide på isen i dag, ei hadde sin første tur på isen på mange år. For øvrig er det bålforbud på Braksøya, derfor ingen bålplass i denne helleren. Den er heller ikke lett tilgjengelig.
Se på bildetAndreas Pihlstrøm og Bernt Sverre Mehammer sklir ut av skogen gjennom denne fine bjerkeportalen og ut på myra langs Nordre Anderstjern.
Se på bildetSkimore har nå åpnet langt flere nedfarter, herunder Wyllerløypa, og det var det mange som visste å benytte seg av denne fine lørdagen.
Se på bildetSkimore har nå åpnet langt flere nedfarter, herunder Wyllerløypa, og det var det mange som visste å benytte seg av denne fine lørdagen.
Se på bildetLøypene kjenner ingen grenser. De krysser kommunegrenser og grensene mellom de som preparerer. Her ved Åslund, oppe på åsen mellom Viggadalen og Randsfjorden, sørger Vestre Gran IL, Grindvoll IL og Lunner vel for at et stort og variert løypenett henger sammen, til beste for de mange som er glade i å gå på ski. Mot høyre går vestre del av Lunnerrunden, som Vestre Gran IL preparerer. Løypa som går mot venstre, preppes av Grindvoll IL, mens løypa bak fotografen kommer opp fra Lunner sentrum, og kjøres av Lunner vel.
Se på bildetDet er mange som tar den lønnsomme avstikkeren til Borgerseterutsikten når de er på tur i Ringkollen-området, og med god grunn. Her sees Krokskogstupet til venstre, Steinsfjorden til høyre og blant annet Finnemarka i det fjerne.
Se på bildetEtter solnedgang synes en svak nymåne på himmelen over Gyrihaugen, som vi ser fra Borgerseterutsikten. Tåka har ligget i vekslende tykkelse over Steinsfjorden hele dagen.
Se på bildetHer på Solheimstorget møtes Kongevegen og Korsrudlinna. Men også mange skiløpere ferdes her. Dette er en viktig løypeforbindelse innover åsen fra Lunner. I dag er det god, gammeldags vinter og 17 minusgrader her oppe.
Se på bildetEtter nok en fantastisk vinterdag er det på tide å trekke inn i hus og hytter, men først må vi få med oss de flotte fargene når mørket nærmer seg. Her står vi i løypedelet Borgersetra/Ringkollen.
Se på bildetFra Borgerseterutsikten ser vi Gyrihaugen, Krokskogstupet og Finnemarka nærmest horisonten.
Se på bildetAkebakken ved den tidligere Lundby skole (også skrevet Lunby) er populær, særlig i helgene. Lunner vel sørger for at akebakken er i god stand, til glede for både unge og gamle.
Se på bildetPå Lundby (også skrevet Lunby) går det en liten lysløype rundt det som tidligere var idrettsplassen ved skolen. Det var det skole her fram til 2006, da de fem barneskolene i Lunner ble slått sammen. I dag er skoleområdet et populært samlingssted for barnefamilier vinterstid. Her ordner Lunner vel med skøytebane og akebakke. Det er også en oppvarmet brakke her, som vanligvis er åpen. Den lånes også ut til bursdagsfeiringer og lignende.
Se på bildetPå Lundby (også skrevet Lunby) var det skole fram til 2006. I dag er skoleområdet et populært samlingssted for barnefamilier vinterstid. Her ordner Lunner vel med skøytebane og akebakke.
Se på bildetKald og fin vinterdag i Lunner, med 17 minusgrader i lufta. Lunner vel har laget godt, gammeldags scooterspor på kryss og tvers, tett på bebyggelsen. Rundt svingen går sporet ned til Korsrudlinna og jernbanen.
Se på bildetHer ved Bjerkås deler løypa seg. Mot høgre går løypa til Tomtervegen, mens løypa mot venstre krysser Lunnerkollen, og går ned til Korsrudlinna og jernbanen, litt nord for Lunner stasjon.
Se på bildetLunner vel kjører løyper der folk bor. I tettstedet Lunner er det kort vei til løypa. Denne løypa starter ved Tomtervegen. Til høyre ser vi Bjerkås.
Se på bildetMange av Lunner vel sine scooterspor går tett ved bebyggelsen. Her har man kort vei til løypa.
Se på bildetMange var ute i løypene på denne strålende vinterdagen i Lunner. Det var rikelig med snø, blå himmel, 17 minusgrader og flott utsikt over mot Øståsen.
Se på bildetI Lunner sentrum kan ingen klage over at det er langt til sporet. Lunner vel sørger for at f.eks. de som bor i Tomtervegen har skiløypa rett utenfor husveggen.
Se på bildetNydelig og kald vinterdag (- 17 °C) ved Solheimstorget i Lunner. Fra 400 meters høyde går det nedover i fine spor, oppkjørt av Lunner vel.
Se på bildetDet var stor aktivitet på skøytebanen på Steinsfjorden (ved Vik) i dag, selv om det ikke var sol. Det er Steinsfjorden Skøyteforening som har brøytet banen.
Se på bildetDe stod i skyggen, så de var ikke så veldig enkelt å se dem. Sauene stod nesten i sola som varmet, så hvorfor de ikke gikk litt lenger ut, var merkelig.
Se på bildetI dag var det flott i Nordmarka, med sol hele dagen. Kaldt var det også, noe denne skiltstaken har fått erfare.
Se på bildet50 bilder vist.