I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
To uker etter at bilde nr. 34395 ble tatt, var ikke skøyteski et særlig bra valg!
Se på bildetDet var tidvis skiføre fra Gråseterhytta i dag, best var det opp Kjagdalen. Her, mot Oppkuvvann, var det imidlertid stopp for undertegnede - den våte bekken var ikke så fristende å forsere.
Se på bildetLike etter at dette bildet ble tatt, traff jeg Tom Stensaker som snakket med en annen ivrig vårskiløper. Så vi ble stående der en stund og snakket om avstand til Oslo, fuglene i området, osv., inntil en av oss plutselig hostet. Da føk alle tre i hver sin retning.
Se på bildetDet er fremdeles mulig å gå på ski i tidligere preparerte løyper for dem som liker entusiastføre. Ute i terrenget er det, som bildet viser, svært vårlig. Dette er myra øst for Borgerseterkrysset.
Se på bildetPå og av med sol og mørke skyer i dag, men på skituren etter en lang dag med hyttekontor skinte solen vakkert over Krokskogen. Her er vi på myra mellom Borgerseterkrysset og Høgåsen. Snøen i terrenget begynner å bli råtten.
Se på bildetOppunder Heikampen var ski faktisk å foretrekke fremfor å gå til fots, såpass mye snø er det fortsatt i terrenget. Og på Bjørnebergveien var det fortsatt lange partier med fine forhold.
Se på bildetDet er vel bare å innse at skiføret er på hell i Nordmarka. Undertegnede hadde neppe brukt skiene, hadde det ikke vært for kjentmannsposten i Sølvvika nord i Helgeren som skulle avlegger et besøk.
Se på bildetI dag var det bare å lage sin egen løype. Her var det godt om plassen, og fotografen møtte bare et par skogsfugl.
Se på bildetEnnå godt med snø i disse traktene, og på myrene mot Viksetra var det et eldorado på skaren, og man kunne gå over alt!
Se på bildetFotografens definisjon på dilemmaføre: starte tidlig med fare for is og skumle bakker, eller starte sent og få mykt underlag med fare for å tråkke gjennom. Her ved krysset der løypa til Svarttjerna starter.
Se på bildetFrem til påske gikk det an å få seg en skitur fra Skoglund, men hva med nå? Det er i alle fall bart et stykke lenger opp i bakken enn i forrige uke...
Se på bildetHer måtte man ut av dobbeltsporet og ut i terrenget. For øvrig fikk jeg ingen glede av nedoverbakkene, da det var altfor vått og ingen glid i påskesola.
Se på bildetDet bar fint utenfor løypene på skjærtorsdag, en dag som bød på mye solskinn. Oppe ved Grønland ble det er lengre pause, der horisontalen kunne inntas på medbragt liggeunderlag. De gamle skøyeskiene fikk også hvile litt, etter iherdig innsats denne våren.
Se på bildetSkiføret blir «bra» på Gråseterveien fra ca. 1 kilometer før Storebekkhytta. Før det er det is og grus i 4 kilometer fra Skansebakken.
Se på bildetSiste skitur på kunstsnø i Nordmarka 4. juli, 22,5 m x 450 = 10 km i Varingskollen.
Se på bildetPå ski i Nordmarka i juli på kunstsnø. På denne flekken lagde jeg en rundløype på 33,5 meter, og gikk den 300 ganger for å få 1 mil. Vi hadde den første skituren 30. oktober i Romeriksåsene, og går fortsatt i juli. Det blir skigåing i ti av årets tolv måneder i Oslomarka. Det er vel kanskje en uslåelig rekord, selv om det nok er mulig å få til en skitur i september hvis det kommer et tidlig snøfall.
Se på bildetDet var skimuligheter opp fra Langtjern 1. mai, men ved Borgerseterkrysset stoppet skisesongen 2018-2019 i denne delen av Marka. På skjærtorsdag, for to uker siden, var det fine forhold her.
Se på bildetVeiene var tørre og fine helt til Nordmarkskapellet, men videre mot Tryvann var det fortsatt såpass mye snø at undertegnede valgte å snu.
Se på bildetTar man beina fatt fra Skoglund en knapp kilometer fra bommen, kommer man på oversiden av vinterens skogsdrift i området. Herfra kan man fortsatt gå sammenhengende på ski opp mot Mikkelsbonn og rundt Svartvann, samt videre mot Grønlandsveien og Risfjellet. Et fåtalls steder må skiene av, eller man må kreativt forsere en myr. Ellers er det meget gode forhold, årstiden tatt i betraktning. Selv her på myrene nord for Mikkelsbonn ligger sålen fint.
Se på bildetSkiføret er helt greit tatt i betraktning at kalenderen viser 27. april. Preppemaskinen kjørte i går.
Se på bildetI fotoverdenen er det en effekt som kalles sepia. Det gir omtrent de samme fargene som isen i løypa på Bislingflaka siste lørdag i april 2019.
Se på bildetI sørvendte lier forsvinner snøen, men oppe på Bislingflaka er det fremdeles entusiastføre.
Se på bildetEnnå ingen vår her ved Vambutjern. I dag sesongavslutning, og ferden gikk videre over Øyangsrøysa til Spålsveien, der det var brukbare forhold.
Se på bildetFlotte løyper og mye sne opp mot Marifjell. Vårværet fristet til lett påkledning. I bakgrunnen sees hvilestuen.
Se på bildetDet gamle klisteret ble grundig smurt utover skia i løpet av turen - ispedd pels og granbar forklarte det hvorfor glien avtok betraktelig mot slutten av turen, her ved Skjærsjødammen.
Se på bildetPå myra her ved Vestre Aurtjern var det best å beholde skia på selv om føret var vått - de holdt meg i alle fall nokså tørr på beina.
Se på bildetI den gamle traseen slapp man å ta av skiene hvis man hoppet litt fra en kul til en annen.
Se på bildet24 grader gjorde glien på skiene veldig vanskelig. Gul glider hjalp lite.
Se på bildetMed plussgrader gjennom hele natten er det nok slutten for denne snøbrua for denne vinteren.
Se på bildetEllers var det faste og fine forhold i Nordmarka syd i dag.
Se på bildetSesongens siste tur over Abboråsen. Det har ikke vært mulig å preppe her, da det ikke er snø opp mot Kongens utsikt.
Se på bildetDet fine med å ta sykkelen til skiløypa, er at man kan stoppe der skiføret begynner. I dag ble det litt forbi Nordseter ved Hammeren. Bildet er tatt rett nord for Nordseter gård.
Se på bildetI god fart fra Skjærsjøen var det fort gjort å gå på en smell her, like ved Nordseter gård - det var mange slike bare småbakker i løypenettet i dag.
Se på bildetDet nærmer seg vår i løypene i Lillomarka, men det går fortsatt greit å komme seg inn til Sinober for oss spesielt interesserte. Denne bekken og et bart parti lenger fram kan unngås ved å gå en parallell løype som går på vei.
Se på bildetSelv om det knapt var minusgrader i natt, var det fint skareføre i formiddag. Etter overnatting i Borgerseter-gapahuken gikk vi tur over koller og myrer i Ringkollen-området. Mye vakker natur vi går glipp av når vi følger preppede spor, og mye tiurmøkk her og der. En ekte tiur så vi også på nært hold. Her går vi ved foten av Rughaugen.
Se på bildetRødløypene fra Kløftetjern og fra Skogsmosan kommer sammen og går videre sørover til Vangenveien. Fint på myrene, men når skogsløypa går i dråget, blir det førefall, men god bæring på sidene. Vårskiløping i Østmarka etter vårjevndøgn.
Se på bildet150 meters rundløype i terrengparken i Varingskollen.
Se på bildetFremdeles en stor fonn med kunstsnø med en runde på ca. 100 meter fikk jeg gått 20 km.
Se på bildetDet smelter godt unna nå i denne sommervarmen, og det er tvilsomt om skiføret holder til juni.
Se på bildetDet er syv måneder siden snøen la seg her 24. oktober. Århundrets vinter er snart over, også her ved Oppkuvbekken.
Se på bildet- Ski og sykkel er en fantastisk kombinasjon nå på våren, sier Idar Olsen. Han og sønnen Håvard gjør seg klare for dagens familie-ekspedisjon fra parkeringsplassen i Sørkedalen. Målet er Oppkuven på Krokskogen.
Se på bildetNår man er i byen og det er 20 grader varmt, er det liksom utenkelig at det er skiføre i høyden. Dette bildet er fra hovedløypa nedenfor Kobberhaugen 6. mai.
Se på bildetJa, det er jo et forsøk, men vanskelig å forstå for de fleste uten ski. Bedre her (ca. 1 km opp fra bommen opp mot Lysedammene) enn løypa fra Sognsvann til Ullevålseter igjennom vinteren. Tom Stensaker, som har skrevet denne henstillingen, passerte 10 000 km i går. Det er bra! Så derfor fikk han smørbrød og kake på Heggeliseter, ble jeg fortalt av to andre vårskiløpere. Det har vært en utrolig vinter for alle som liker å gå på ski. Allikevel vil jeg jeg påstå at denne vinteren har vært helt spesiell. Tidligere kunne det være mer snø, men da har mange av oss måtte lage spor selv. Nå i år har vi hatt ekstremt bra med mye snø, og så har det nesten alltid vært noen som alltid laget sporene for oss. Det gjør det lettere å gå, men det vanskeligste er gjerne å komme seg ut av døra.
Se på bildetI ettermiddagssolen nå på våren ligger Smedmyrkoia veldig fint. Men det er sjelden jeg har sett slik på den, som regel er den bare passert på en kald vinterdag uten noe sol.
Se på bildetNesten sommer og iallfall vår, iført t-skjorte og bermudashorts, så vinner sommer over vinter. 19-20 varmegrader. Like mange går på beina som de som er på ski. Hoggormen soler seg på veien, og man må ta av seg skiene ganske ofte for å komme til neste del med snø.
Se på bildetFormoløypa over Bislingen bød både på flotte spor og kafferastmuligheter denne lørdagen.
Se på bildetDet var lett regn da jeg startet fra Skoglund i ettermiddag, men det tok ikke lang tid før solen viste seg. Som bildet viser, var det supre maiforhold i Brekkedalen opp fra Skoglund. Sesongens siste skitur lar vente på seg.
Se på bildet50 bilder vist.