I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Hunden tok en liten avstikker over Store Hvitsteinvann mens eieren gikk rundt vannet. Løypa over vannet er både preparert og merket med stikker. Varmedressen denne hunden har på seg, er blitt kjempepopulær. Mange hunder fikk nok en slik til jul...
Se på bildetDunkjevler er fine å se på. Men ta dem ikke inn, da blir det bare støv.
Se på bildetNormalt er det flere steder som er åpne på Juveren, men i dag var det bare denne lille delen som var åpen, selv kanalen til Storelva var frosset igjen.
Se på bildetTo knoppsvaner og en kanadagås tok seg en svømmetur i åpent vann ved Bogstad gård. I vika ved badeplassen, bortest i bildet, har isen begynt å legge seg. En badeglad herre slo hull på isen ved en av flytebryggene før han tok seg en dukkert.
Se på bildetDet var noen rådyr på jordene ved Borgenvika. Disse var to av dem jeg møtte i dag.
Se på bildetEn toppdykker og en svane bryter flaten på en blikkstille fjord. Svanen har blåst seg opp fordi det nærmer seg tre andre svaner - som lettet før et mulig sammenstøt. I bakgrunnen troner Loreåsen med Steinsvika til venstre.
Se på bildetKuldegrader og snøfall til tross, hjortelusfluene holder stand. Minst fem eksemplarer åpenbarte seg da fotografen gikk tur på Krokskogen, inkludert et besøk ved Sloradammen, som var kjentmannspost i 1996-98.
Se på bildetDunkjevlen trives i den lille dammen på Tyrifjorden golfklubb på Storøya. Andre navn på denne planten er: bred/brei/breitt dunkjevle, sigar, lampepusser, lampekost, tjennedun og dutustær. Noen mindre pene navn er fløyelskukk, flyelspikk, prestepikk og svartpikk.
Se på bildetSom et siste minne etter tømmerfløtingen over Bogstadvannet står det fortsatt en rad lensefester, kjent som dykalber, vest i vannet. Dette er tydeligvis en foretrukket hvile- og tenkeplass for storskarv. Til venstre en ungfugl, til høyre en voksen.
Se på bildetMatblekksopp (Coprinus comatus) er som ung, hvit og fast en god matsopp som vokser på gjødslete steder eller feit grasmark, gjerne i parker, hager og i vegkanter. Når soppen blekker seg, blir den uspiselig. Her er hele utviklingen: Fra høyre fruktlegeme som bryter gjennom graset, i midten et hvitt og spiselig eksemplar, mens resten er i stadier av blekking. Den vokser svært raskt, blekkingen starter etter bare et par dager. Disse eksemplarene hører til en liten gruppe i kanten av et yngre plantefelt, dvs. egentlig i skog.
Se på bildetDet er ikke ofte man treffer griser i Marka, men her i lysløypa i Tæruddalen holder det til en god flokk.
Se på bildetJeg var på sykkeltur og tok stolper i stolpejakta. Tenkte å ta pause ved Gjesvold gård, men der trakk det. Snudde og tok pausa ved stranda ved bensinstasjonen på Vik. Flott å se på ender som bader.
Se på bildetDet var ikke bare tobente som var på tur i Vestmarka i dag. Flere hester var også ute og luftet seg, og alle hadde tatt med seg ryttere. Bildet er tatt ved Store Sandungen, i der veien til Asdøltjern går til høyre i bildet.
Se på bildetDenne Hereford-oksen beitet sammen med noen kuer rett nord for Mo gård, og så ikke ut til å ha noen verdens bekymringer. Pilegrimsleden går forbi her, i retning Norderhov kirke. Denne traseen er også en del av sykkelrute 1027.
Se på bildetPå dagens sykkeltur inngikk blant annet rute 1027, som går forbi Mo gård. Her møtte vi blant annet disse kuene, som koste seg i septembersolen. Det er flott utsikt herfra, men de firbente satte nok vel så stor pris på gresset.
Se på bildetVed Selte gård på Steinssletta hadde denne geita tatt på seg overvåkingsrollen. Sikkert ikke den verste oppgaven, så lenge det var sol i alle fall.
Se på bildetHvitkinngjessene samler seg nå, og spiser godt før de reiser for vinteren. Vi ser mot Herøya/Åsa.
Se på bildetDisse fulgte utrolig godt med, og løp ved siden av meg ned jordet. De håpet nok på at jeg hadde noe godt til dem. Artig opplevelse!
Se på bildetDisse koser seg, og er nok vant til mye folk. Bildet et tatt sydover.
Se på bildetJeg kom gående, og sauene ved Bulldoservegen spratt hit og dit. Tenke jeg fikk smyge meg innpå for å få tatt noen nærbilder. Men neida, den med blått bånd stod like rolig. Da jeg var et par meter unna, fant de ut at de skulle stikke. Men de var nok vant til folk, for de fulgte etter meg som om jeg hadde hatt ei bøtte med kraftfôr. Men den sauen som var uredd først, står bakerst i skogen.
Se på bildetDisse kuene var på beite sør for Vollen, like ved Purkemyra. Om vinteren går det skiløype forbi her. Det er løype 1585 (Ånnerud - Stormyra - Purkemyra) og løype 1582 (Solliøygarden - Stormyra - Purkemyra).
Se på bildetDisse sauene på parkeringsplassen på Jaklefoss var ikke mye sky, men toget mot fotografen, som dessverre ikke hadde noe å by på.
Se på bildetHyggelig å treffe på noen firbente ved Innersætra i dag. Tobente var det ikke å se på turen over Vardalsåsen. Innersæterkvea er "basen" for sommeroppholdet på åsen. Vardal beitelag sørger nok for at de kommer trygt hjem til gards i god tid før løypemaskinene fra Søndre Land kommune dukker opp her.
Se på bildetHer finner sauen alt den trenger: gress, vann og skygge.
Se på bildetSauene føler seg nok trygge i innhegningen. Varmt og fint, dog litt klamt.
Se på bildetJeg var heldig å få bli med på ringmerking av svaner ved Rørvik i dag. Trodde det skulle bli litt av et spetakkel, men det gikk ganske rolig for seg. Det er frivillige som merker de ca. 4000 svanene som er i Norge. I år har det vært et usedvanlig bra år for svaner. Mild vinter, lite flom på våren. Merkerne greide å få tak i to individer, men de andre ville ikke la seg fange.
Se på bildetSvanefamilen kom en tur på Rørvikstranda. I dag var pappaen også med. De var ikke sinte, og det tyder på at de ikke pleier å få mat her. Det er bra!
Se på bildetSvanemor er ute med fire unger, sjeldent syn at de har så mange unger så seint på sesongen. Svanefar er borte. Vi ser over mot Fekjær og Rytteraker på denne flotte dagen med 25-26 grader i lufta. Tror fuglen som ligger dypt i vannet, er en skarv.
Se på bildetFant modne tyttebær helt nord i Nannestad i dag. Det er en flott sesong for bær i år.
Se på bildetPå vei opp til Greinen fra Rustad spratt alle kuene til skogs da jeg kom ut av skogen. Lite folk her, tydeligvis. Dette bildet er tatt på veien nedover. Alle kuene løp av gårde og tok stien jeg hadde tatt på vei opp. Siden de virket litt stressa, tok jeg veien ned.
Se på bildetVet ikke om den gamle regelen med rognebær også gjelder for nyper. For det har vært usedvanlig mye bær i år, så da må det bli en flott skivinter? I et rødlig lys fra sola som går ned, tar vi et kveldsbad.
Se på bildetBåde multer og turorienteringsposter kan kalles «skogens gull». Akkurat denne posten lå ved en «spesiell detalj», ifølge Ringerike O-lags kart over Ringkollen og Store Gulbrandstjern.
Se på bildetUnder en drikkestopp på Gaupeskarveien hørte fotografen braking i skogen. Det var ikke gaupa, men skogens dronning. Mor og kalv likte ikke helt menneskelig nærvær og jogget bortover veien. Mobilkameraet lå nedi ryggsekken, men det gikk fort å få det frem.
Se på bildetDet er snart to måneder siden årets første markjordbær åpenbarte seg for fotografen. Dagens utgave er større, der de lyste i veikanten i bakkene opp mot Høgåsen nord for Damtjern.
Se på bildetVed Jonsetangen var det flere ender som var interessert i denne trebåten.
Se på bildetTyttebærene er i ferd med å modnes på Krokskogen. Bildet er tatt ved Tvetjerna.
Se på bildetMultfangsten ble ikke den store ved Lille Hvitsteinvann i kveld. Det er færre bær her enn normalt, og fortsatt er det bare noen få som er modne.
Se på bildetDisse kuene lurte nok fælt på hvem jeg var, da jeg besøkte dem på grusveien langs Vismunda i dag.
Se på bildetMeget fint å sykle og lage skiløyper (om vinteren går løype 619 mellom Kårstadseterbrua og Dempesætra her) på veien langs Vismunda, men i dag var det mest sauer og storfe å se.
Se på bildetDet er ikke bare stier som kan være blåmerket. Disse sauene i krysset vest for Dempesætra hadde fått på seg matchende farger .
Se på bildetI krysset vest for Dempesætra var sauen veldig interessert i hva jeg holdt på med, var nok selskapssyke. Bildet er tatt mot vest. Bomveien her går til Storlondammen.
Se på bildetSer du godt etter på bildet, ser du en stor hare. Den løp fort, spesielt etter at den oppdaget meg. Haren er tross alt Norges raskeste dyr. Trodde det først var en løshund, for den løp rett mot meg! Men store ører og bakbein avslørte den! Bildet er tatt i vegkrysset sørøst for Storkaldingen.
Se på bildetVeldig mye myrull på Tjernsmyra i Søndre Land. Det var 27 varmegrader i skyggen her i dag, og kleggen var plagsom.
Se på bildetEn svane lever i ca. 20 år, så om et svanepar greier å produsere to nye svaner i løpet av sin levetid, holder antallet seg konstant. Men ikke ofte man ser fem unger samtidig. Bildet er tatt ved badestranda ved Steinsåsen, og du ser Krokskogens rygg i bakgrunnen.
Se på bildetPå vei opp fra Kjaglienga til Rognlia var det partier langs blåstien med veldig mye ramsløk. Noen steder var det store tepper med denne blomsten, som både lukter og synes godt. Selv om været var grått, var det nesten ikke en regndråpe i løpet av dagens tur. Mykt og fint lys, men for å få akseptabel dybdeskarphet i bildet, måtte isoverdien opp på 2000.
Se på bildetKunsten er å lokke sauene innpå hengeren. Når først noen er innpå, kommer mange etter. Bøtta med kraftfôr er den gode hjelperen her.
Se på bildetDet har nettopp kommet mange dyr ut i Marka, og spesielt lam er vimsete som en førsteklassing. Vis hensyn og kjør forsiktig, enten du kommer på sykkel, motorsykkel eller bil.
Se på bildet50 bilder vist.