I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det midtre av de tre Høgkolltjerna en sommerdag. Dette vannet er godt egnet for fluefiske og huser tydeligvis fin ørret. Her har vi en på kroken som senere viste seg å være på 660 gram.
Se på bildetEtt av de tre vakre Høgkolltjerna som ligger på rekke og rad sør for Tappenbergvann og øst for Midtre Krokvann. Vannene har fått navnene sine fra Høgkollen (316 moh.), som ligger øst for vannene.
Se på bildetVill og flott natur i dalen som går sørover fra Tappenbergvann opp til Nordre Høgkolltjern. Det er en helt spesiell følelse å gå rundt i den uberørte naturen i Østmarka naturreservat.
Se på bildetDette tjernet er kanskje mest kjent for sin isfoss vinterstid. Målet i dag var derimot fluefiske. Fangsten ble tre små ørret som selvfølgelig ble satt ut igjen. Vannet er forøvrig også kalt Småtjern i noen sammenhenger.
Se på bildetDet søndre av i alt tre Høgkolltjern. Dette vannet er av mange regnet som det vakreste vannet i hele Oslomarka! Selv om fiskelykken i dag var dårlig var den flotte naturen et meget godt plaster på såret.
Se på bildetPå vei gjennom Knurra mot Røirivann i kano. Målet er Tappenbergvann hvor vi skal ha to døgn i lavvo. Kanoen blir først trillet fra Losby besøksgård til Mønevann. Deretter må det bæres opp demningen mot Fløyta. I enden av Røirivann blir det på nytt bæring opp til Nordre Krokvann. Nå er vi inne i Østmarka naturreservat. Etter en kjapp lemping opp den bratte bakken opp mot Tappenbergkoia er vi straks ved leirplassen på motsatt siden av Tappenbergvann.
Se på bildetEtter en fin sykkeltur på hardtråkkede blåstier fra Evensmåsan, via Grønlihytta, Puttåsen og Lauvtjern kommer vi fram til Haukåsen. På bildet ser man flatstrekket før veien/løypa bikker nedover mot Mariholtet.
Se på bildetEtter noen dagers mildvær i slutten av mars med påfølgende kalde netter ble sykkelen valgt som framkomstmiddel. Etter sykling på hardtråkkede blåstier fra Evensmåsan, via Grønlihytta og opp mot Puttåsen tok jeg en avstikker opp til dette punktet som gir en fantastisk utsikt over Groruddalen og Oslo. Turen gikk videre over Puttåsen, via Lauvtjern, Haukåsen, Mariholtet og tilbake til Ellingsrud.
Se på bildetDenne sjarmerende løypestubben går mellom løypedelet nord i Bjørndalen og ender opp ved Toresplassen nord i Fri-Elvåga. Et fint alternativ hvis man vil raskt over til til løypa mellom Ellingsrud og Mariholtet.
Se på bildetNord i Bjørndalen deler løypa seg i tre hvor den til høyre går østover og ender opp i lysløypa mellom Ellingsrud-Mariholtet og den til venstre går sørover mot Igletjern. Den tredje kan ikke sees på bildet, men er en scooterpreparert løype sør-vestover som kommer ut ved Toresplassen nord i Fri-Elvåga.
Se på bildetNykjørte scooterspor over hele Sør-Elvåga en fin lørdags morgen i mars. Påskesol og tørr snø gjør det til en perfekt tur.
Se på bildetI nordenden av Hauktjern kommer en upreparert løype ned fra Hauktjern. Denne går over vannet og ender opp i lysløypa rett sør for Sarabråten. Til høyre kan man se de karakteristiske klippene som strekker seg nordover mot Kroktjern.
Se på bildetOver Kroktjern (280 moh.) går det en upreparert løype som starter ved Sarabråten og ender opp ved nordenden av Lutvann. I sørenden går det en avstikker opp til Haukåsen. Bak odden til høyre, dvs. nordvest i vannet, ble det i 1947 anlagt en 150 meter lang tunnel for å øke vanntilførselen til Lutvann, som den gang var drikkevannskilde.
Se på bildetPuttdalen er en smal og frodig dal som starter nord for Lutåsen og strekker seg nordøstover med de kjente tjernene Søndre og Nordre Puttjern og ender opp ved Grønlihytta. Området helt sør i dalen er bevaringsverdig.
Se på bildetDenne vinteren er det fullt mulig å gå den nedlagte løypa fra Grønlihytta, over Puttjerna og opp Puttdalen. Dette vannet ble som kjent tappet for vann under bygging av Romeriksporten og holdes kunstig i live ved hjelp av vanntilførsel fra Kroktjern lenger sør.
Se på bildetDet korte strekket mellom Nordre og Søndre Puttjern har en fascinerende vegetasjon selv om det antakeligvis har blitt negativt påvirket etter at grunnvannstanden gikk ned etter lekkasjene til Romeriksporten.
Se på bildetDenne upreparerte løypa går fra Lindeberg og innover mot Grønlihytta. Der deler den i en nedlagt løype videre sørover mot Puttjerna og en sørvestover mot Lutvann.
Se på bildetIsen på Fri-Elvåga legger seg som oftest tidligere enn på Nord/Sør-Elvåga. Kunne fint ha byttet ut skiene med skøyter i dag. Tydeligvis noen som satset på en tredje aktivitet i dag med fotballkamp på isen(!)
Se på bildetTidligere var en 1 km lang strekning av Elvågabekken demmet opp. Dammen strakk seg fra Bjørndalen og ned til Nuggerud for å sikre stabil vannforsyning til oppgangssaga som lå ved Nuggerud. På bildet derimot er bekken demmet opp av helt andre grunner. "Synderen" nå er nok beveren.
Se på bildetTil høyre kommer løypa fra starten ved Ellingsrud. Lysløypa deler belysning med veien som går parallelt innover mot Mariholtet. Lysløypa fra Furuset/Lindeberg kommer på skrått ned fra venstre. Til tross for lite snø er løypene i bemerkelsesverdig bra stand.
Se på bildet20 bilder vist.