I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Forbi Sliperiet kommer man, enten man tar veien fra Grua eller Harestua når man skal til Mylla.
Se på bildetDen gamle utfartsparkeringen på Ekerud har veket plass for boliger, men ny parkeringsplass er opparbeidet helt i skogkanten.
Se på bildetFra parkeringsplassen ved Ekerud går veien forbi Elvågaseter og videre inn i Østmarka.
Se på bildetDet gror igjen rundt setervollene, men fremdeles er det utsikt fra Holoa mot Skarvvannet med Svarttjernshøgda i bakgrunnen.
Se på bildetEn minneplate er satt opp ved hustuften etter Korsgransbråten, hvor Abraham Larsen og kona Helleborg bodde under svært enkle forhold i siste halvdel av 1800-tallet.
Se på bildetPå Skullerudåsen, mellom Rustadsaga og Østmarkskapellet, finner vi denne kavlebrua over et myrdrag og vi sender en takk til dem som har lagt ned arbeid her slik at vi kan komme tørrskodd over.
Se på bildetPå nordre Skytten var det fastboende fra 1700-tallet, men plassen ble fraflyttet som en følge av drikkevannsreguleringen på 1940-tallet. Fra siste halvdel av 1800-tallet drev oppsitterene på plassen enkel servering for folk som kom hit på tur og Skiforeningen hadde servering her i noen år før krigen. Nå er husene revet og naturen er i ferd med å ta tilbake plassen
Se på bildetSkisesongen er over for denne gang i skiløypa fra Sørlihavna via Losby til Mønevann.
Se på bildetFra Ristirauvfjell vest for Grua er det flott utsikt. Bildet viser utsikten mot sørvest, nærmest ligger Sveavannet og bak fra venstre sees Bislingen, Kollern og Massebrenna, Svarttjernshøgda og Helgehaugen
Se på bildetEn steinvarde markerer toppen på Spålsberget 629 moh.
Se på bildetTryvannshøgda rager 529 moh. og enda høyere kommer man om man tar heisen opp til utsiktsgalleriet i Tryvannstårnet 60 meter over bakken. Herfra har man en fantastisk utsikt over Oslo-området.
Se på bildetFra parkeringsplassen ved riksvei 35 mellom Grua og Nannestad er det kort vei til Bruvoll.
Se på bildetVed Riksvei 35 mellom Grua og Nannestad er det gratis parkering på begge sider av bomstasjonen like ved Bruvoll.
Se på bildetRåbjørn er et langt og smalt vann som innbyr til oppdagelsesferd innom de mange vikene og rundt oddene på det søndre landet.
Se på bildetOppe i dalen mellom Råsjøen og Råbjørn ligger Trasletjern. Det er lite, men om ikke annet har det gitt navn til dalen som heter Trasjetjernsdalen.
Se på bildetFra Råsjøen er det en lett stigning opp gjennom Trasletjernsdalen før terrenget åpner seg og flater ut i området ved Råbjørn. Skiforeningens godt preparerte løyper hadde plass til langt flere skiløpere denne fine søndagen!
Se på bildetI 1907, før demningen i Ørfiske ble bygget ble det ble det laget en tunnel som skulle føre vannet fra Ørfiske mot Movatn. Tunnelen er 1270 m. lang og har sitt utløp i Elmedalen mellom Lørenskoghøgda og Laskerudåsen.
Se på bildetI Elmedalen, godt skjult i dalbunnen nedenfor Greveveien mellom Movatn og Ørfiske, har vanntunnellen fra Ørfiske sitt utløp.
Se på bildetØrfiskevannene hadde opprinnelig utløp mot Nitelva, men som et ledd i den store vannreguleringen på begynnelsen av 1900-tallet, ble det bygget en stor atthaldsdam her. Vannet fra Ørfiske ble ledet i tunnel mot Movatn og Maridalsvannets nedslagsfelt.
Se på bildetOpprinnelig var det to vann ved Ørfiske, men da demningen her sto ferdig i 1911, ble vannstanden hevet slik at Greveveien som gikk mellom de to Ørfiskevannene forsvant. Ved nedtappingen av Ørfiske i 2002 kom det gamle veifaret tilsyne igjen, godt bevart etter mer enn 90 år under vann.
Se på bildetNord i Elvann der vannet har sitt utløp, ligger en fin, gammel demning.
Se på bildetMørke skyer og kjølig luft gjør det lite fristende å ta en svømmetur selv om Steinbruvann har fine badeplasser
Se på bildetOppe på Røverkollen finnes det flere såkalte varderøyser. Disse er fredet som kulturminner. Ved den største er det satt opp et skilt som forteller at dette er en 3000 år gammel gravrøys fra bronsealderen.
Se på bildetFra Lortholkollen er det flott utsikt mot Bleiksjøflaka. Storflåtan skimtes så vidt i det fjerne og i synsranden hever Gyrihaugen seg over åsene rundt.
Se på bildetDet er mange år siden Steinvollenseter ble nedlagt, men ennå er det en åpen glenne i skogen som vitner om gammel setervoll.
Se på bildetLortholsetra het denne plassen sør for Spålen opprinnelig. Seterfolket følte nok at navnet ikke var berettiget og ønsket heller å kalle den Steinvollseter etter flere flyttblokker som finnes i området. På denne største av steinblokkene fra istiden malte de Steinvollseter for at det nye navnet skulle bli husket.
Se på bildetLortholkollen ligger sør for Spålen. Her oppe er det bergknauser omgitt av mose og lyng og litt småskog, og et flott rundskue til Oppkuven, Bleiksjøflaka, Spålsberget og Sandungskollen for å nevne noe. Kom opp og se selv!
Se på bildetNautsundkollen tilhører Spålen-Katnosa naturreservat, og skogen kan oppleves slik den er når det ikke gjøres store inngrep i den. Det går likevel en blåmerket sti over kollen.
Se på bildetI årene rundt 1880 fikk Johan Henrik Borebæk bygget den først private hytta i Lillomarka. Nå er det bare grunnmuren igjen, men kjentmannsposten står her nord i Aurevann i perioden 2002-2004, slik at mange kan få kjennskap til hvor Borebæks jakthytte "Jegersly" lå.
Se på bildetPå grunn av drikkevannsrestriksjoner er Breisjøen gjerdet inn, men det går an å nyte synet over gjerdet!
Se på bildetDen nye Lilloseterveien ble bygget i perioden 1954-1961, men den gamle seterveien ligger fortsatt der og er nok mer idyllisk enn skogsbilveien.
Se på bildetPå Svaraberget har det vært kjentmannspost i perioden 2000-2002, men en tur hit anbefales selv om det nå snart er for sent å stemple her. Oppe på berget er det glattskurte sva, mose og furutrær, på vestsiden stuper det bratt ned...her er fjellveggen som har gitt stedet navn, fra myra nedenfor kan man rope og få svar!
Se på bildetDen gamle plassen Lutdalen er minnet med et skilt som forteller om stedets historie.
Se på bildetMed sine 589 moh ligger Massebrenna og venter på besøk både sommer og vinter. Herfra er det kort vei opp til Kollern som er et av Nordmarkas fineste utsiktspunkter!
Se på bildetMellom Åssjøbrenna og Kollernmassivet ligger Åssjøen. Her er det ikke preparerte løyper, men en tur opp hit er å anbefale likevel.
Se på bildetLøypa fra Sollihøgda til Sørsetra langs Djupdalsveien er å anbefale, lang og artig utforbakke og hyggelig motbakke enten man kommer sørfra eller nordfra!
Se på bildetEn av parkeringsmulighetene ved Sollihøgda er ved Høymyr. Her kan man spenne på seg skiene rett ved bilen. Løypene fører til Sørsetra, enten via Toresplassløypa eller på Djupdalsveien.
Se på bildetSkiløypa som følger Djupdalsveien går forbi Leikemyr. Her var det kjennmannspost i perioden 2000-2002 ved minnesmerket over slipplassen som var her under krigen.
Se på bildetPå toppen av bakken, før det bærer utfor ned til parkeringsplassen ved Sollihøgda, er det en flott utsikt mot Holsfjorden og skogen bak.
Se på bildetI løypene er det mange skiløpere, men tar man en liten avstikker som her ved Auretjern på vei fra Sørsetra mot Sollihøgda, opplever man skogens ro.
Se på bildetBare 16 dager igjen til jul, men likevel er det mange som setter juleforberedelsene til side og bruker søndagen til en skitur.
Se på bildetSkogen venter...turen går til Gjerdingen, Katnosa eller enda lenger om man vil... Om vinteren er det godt preparerte løyper herfra og på sommerstid god vei for sykkel eller kanotralle. Framme ved Gjerdingen er det en kort trillesti over til Gjerdingsdammen og veinettet videre sørover.
Se på bildetSvartbekken er et utmerket utgangspunkt for skiturer i Nordmarka nord. God tur, enten man er på vei gjennom marka til byen, eller ikke har andre mål enn å spise matpakka ved Fjellsjøen.
Se på bildetFristende skøyteis, men isen kan være usikker i begynnelsen av november, selv om Sveavannet ligger på 480 meters høyde nord i marka.
Se på bildetSveavannet med Bislingen i bakgrunnen. Vannet ligger like nord for Mylla, i et område med fine turmuligheter både sommer og vinter.
Se på bildet50 bilder vist.