I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
I dag var det tur på Steinsfjorden på hockeyskøyter, utrolig flott is. Bildet er tatt rett øst for Småøyene og rett syd for Tjuvholmen. Lokalt inngår nok Tjuvholmen som en del av Småøyene. Det lave skydekket er litt karakteristisk for Steinsfjorden.
Se på bildetDet var noen som prøvde fiskelykken på Steinsfjorden i dag. Mange abbor ble trukket opp. Som sedvanlig står de på nesten samme plassen, og noen får tre ganger så mye som andre, ekkolodd var standard på de jeg så fisket i dag. Hyggelig folk, som gir litt info om istykkelser. Vi ser Loreåsen oppe til venstre, Herøya ser ut til å gå i ett med resten. Det lave skydekket er litt karakteristisk for Steinsfjorden.
Se på bildetBildet er tatt på Steinsbystranda. Grått, lavt skydekke, men isen utpå er meget bra i midtpartiet. Steinsfjorden biotopvernområde er teksten på skiltet. Småøyene og Tjuvholmen rett frem.
Se på bildetDet ble 20 km eller mer på disse i dag. Inn var isen så tykk at vi gikk fra svensk formasjon (dvs. pent på rekke og rad) til norsk formasjon (alle passe spredd utover), pluss at noen tok noen ekstra raske runder, siden den siste isen var megaflott. Vi ser Braksøya naturreservat i bakgrunnen. Bakerst i tåka har vi Krokkleiva.
Se på bildetBålpause er viktig i disse koronatider. Det er sosialt, og fortsatt i tråd med regelverket. Grått i dag, og Steinsbystranda var ledig, -10 grader og tidlig gjorde nok sitt.
Se på bildetMange blide på isen i dag, ei hadde sin første tur på isen på mange år. For øvrig er det bålforbud på Braksøya, derfor ingen bålplass i denne helleren. Den er heller ikke lett tilgjengelig.
Se på bildetDet var stor aktivitet på skøytebanen på Steinsfjorden (ved Vik) i dag, selv om det ikke var sol. Det er Steinsfjorden Skøyteforening som har brøytet banen.
Se på bildetFordelen med nærturer på Steinsfjorden og dagens opplegg, var at det var mulighet til å få en runde på skøyter, og for noen også en tur opp på Krokskogen for en runde med ski i sola. Vi hadde «nesten» sol. Så den, men skydekket var for tykt i dag. Friskt, med minus 11 grader, faktisk så friskt at fotografen greide å få med nesten alle på samme bilde. Siste mann står utenfor bildet. Får skylle på koronaavstand mellom deltagerne!
Se på bildetTurskøyter Hole og Ringerike hadde både nybegynnertur og viderekommende tur i dag. Bålpause på Steinsbystranda. Dette er deltagerne på nybegynnerturen, som gikk til Pipøya og mot Småøyene. Bålet varmer bra når det er minus 11 grader og litt trekk fra nord.
Se på bildetJarle er lokalkjent, og var den som gikk først på turen på torsdag. Han fikk klemt inn en tur på Steinsfjorden etter endt arbeidsdag. Krokskogens rygg i bakgrunnen.
Se på bildetNår vi turskøyteløpere møtes, utveksles info om svake partier, best is, etc. Alle her er lokalkjente, men isen er spesiell denne sesongen. 8 cm tykk is der vi står.
Se på bildetI dag var det isspeiding for fellestur på Steinsfjorden i helga. Isen har lagt betydelig på seg. Der det var åpent vann i går, var det 5 cm is i dag. Litt nordasno i tillegg til tolv minusgrader gjorde dette til en frisk opplevelse, solskinnet til tross. Vi ser Gyrihaugen oppe til venstre, Skardsveien synes også tydelig fra denne vinkelen. Vibeke er ikke mange meterne hjemmefra. Hun bor bare 1,5 kilometer unna punktet der bildet ble tatt.
Se på bildetNoen gang sjanser vi på om det er mulig å finne is som er ok, og i dag traff vi. Vi ble tre etter hvert, men var bare få meter unna hverandre, men for tynn is gjorde at vi måtte gå en lang runde for å treffes. Dessverre rant tiden ut for oss, for mørket kom fort.
Se på bildetVed 15.30-tiden i dag var det flott å gå på skøyter i solnedgangen på Steinsfjorden. Men selv om så godt som hele fjorden er dekket med is, må du ha kunnskap om både is og lokale forhold før du bør prøve skøytene.
Se på bildetGikk 110 meter ut på tirsdag og 125 meter på onsdag. Prøvde meg i dag kl. 15. Meget krevende forhold, men megaflott is, og i dag kom lokalkunnskapen til sin rett! Det er meldt kaldt og klart vær i et par dager, før det slår over.
Se på bildetJeg har pigget meg ut fra Steinsbystranda, ca. 40 cm mellom hver gang jeg sjekket istykkelsen. Kom 110 meter ut før isen ble for tynn, selv for en med komplett sikkerhetsutstyr og kompetanse. Men solnedgangen ble magisk. Så turen på 220 meter i løpet av 22 minutter var verdt det! Hadde ikke vært mulig å få tatt dette bildet fra stranda.
Se på bildetDet ble ikke noe bål i dag. Minus ni grader, så ikke så kaldt. Men å sitte på en stein funker også, når du har ei god rastejakke i dun. Isen har lagt på seg noe. Ingen sprekker da jeg gikk på turskøyter i dag. Men isen en nesten helt umulig å lese med 2,5 cm snø oppå. Vi ser mot Haugkastvika.
Se på bildetDa har Steinsfjorden Skøyteforening startet på en bane, innerst i bukta ved Vik. Også kalt Statoilstranda på folkemunne. Målte 14 cm stålis her. Men det er betydelig dåligere is ved Garntangen og lenger nord.
Se på bildetIdet sola gikk ned, ble lyset vakkert magisk. Bildet er tatt ytterst på Averøya. Det har lagt seg is i Nordfjorden langs land, så vi gikk på turskøyter helt til spissen!
Se på bildetDu skal vite hva du gjør når du beveger deg på isen nær åpent vann. Bildet er tatt på Tyrifjordens nordvestre arm, Nordfjorden.
Se på bildetEn fin dag på skøyter på Nordfjorden går mot slutten. Utenfor Røssholmstranda er er langgrunt, så langgrunt at folk ikke gidder å bade der, men isen er 1012 cm innerst! Plumper du, blir du bare våt til anklene/knea!
Se på bildetVi er fem stykker igjen etter en 15 km lang og flott tur, med både tynn is, råker, sol og skygge. Og sola begynner å varme, så det var bare minus ni da vi kom til bilen. Det ble en del opplæring, og Bjørn helt til høyre ledet oss over et tynt parti med ei råk i midten for første gang. Som instruktør var jeg ca. ti meter bak og fulgte ham opp. Hadde ikke vært mulig uten at kunnskapen og isstavene var med. Så det er flere og flere som har fått et betydelig høyere nivå på sine iskunnskaper, og det gleder meg som Instruktør. Litt lett snø på isen gjør isleseing meget vanskelig. Gir dog god sporsnø når ruta er gått opp på forhånd.
Se på bildetTurskøyter Hole og Ringerike har hatt begynnertur, og da kommer den obligatoriske bålpausa som Norsk Turskøyting er kjent for. Ostesmørbrød og pølser er stort sett menyen. Med -15 grader og bålplassen så vidt i sola, varmer bålet bra. Siden Væleren er drikkevannskilde, må vi være 500 meter unna vanninntaket. Og vi er utenfor. Etter pausa blir det mer fart, tynnere is og lenger distanse. Men disse bålpausene er viktige sosialt sett, i dag var det noen par også, så lettere å få fulgt koronaregler.
Se på bildetDet har vært kaldt en stund nå, og turskøyteløperne får flere muligheter. Her sjekkes Væleren i Holleia før helgens tur.
Se på bildetIsen på Steinsfjorden er ustabil og lunefull i disse dager. Selv lokalkunnskap er til mindre nytte denne sesongen. Så ikke en sjel utpå denne dagen. Braksøya til høyre, Pipøya i midten og i Åsa snør det. Loreåsen helt til venstre.
Se på bildetDet er kaldt, men høy vannføring, vind og tåke/skyer gjør at Steinsfjorden legger seg veldig ujevnt nå. Meget skumle isforhold, og snø oppå hindrer isveksten. Men snøen gjør det i det minste lett å se hvor det er is. Bildet er tatt fra Kromprinsens utsikt.
Se på bildetDet er vel første gang vi er flere ved slutt enn ved start. Minus 15 grader, litt trekk og fartsvind gjør det til en utfordring i å kle seg rett for skøytetur. Bildet er tatt mot nord, og sola som vi hadde, har krøpet bortover. Klokka er 15.19, og det begynner å bli mørkt. Men Bjørn og Espen rakk siste del av dagen, og ble belønnet for det.
Se på bildetJarle har vært aktiv skøyteløper, og går som ei gaselle, spesielt i venstresvinger, men også upåklagelig rett frem. Han fikk muligheten til en kald og meget lærerik dag på Væleren. Husk nødvendig utstyr og kompetanse om du beveger deg ut på isen.
Se på bildetPå Væleren er det et salig kaos av islinjer, blandet med høy vannføring og ei sjelden stor råk. Morten peker ut hvor linjene går, og hvor isen er farbar for de som har riktig utstyr og kompetanse.
Se på bildetSteinsfjorden er lunefull i disse dager, det dukker opp råker der hvor det var is. Ikke noe sted for folk uten lokalkunnskap, fullt utstyr og trening, noe Morten har.
Se på bildetHer gjelder det å stå på rett side, den blanke isen er for tynn her på Væleren. Legg merke til hytta i bakgrunnen. Den er en instagramhit, og trolig det mest forograferte element på hele Holleia. Daglig leder i DNT er superfornøyd med dagen.
Se på bildetDette er ikke et oppstilt bildet, hun stod plutselig på rett sted på Væleren, og jeg hadde mobilen framme. Tåke, sol og den spesielle ferske stålisen. Krevende forhold, men har du nok kunnskap og riktig utstyr, kan du bevege deg rimelig sikkert, selv på tynn is.
Se på bildetKlarvær, kulde og isen legger seg. Krevende forhold, men har du nok kunnskap og riktig utstyr, kan du bevege deg rimelig sikkert på isen.
Se på bildetDette ser litt «gærne-Gudbrand» (skummelt) ut, men isen var faktisk 6,5 cm tykk der vi valgte å snu. Stålis av topp kvalitet. Isstaver er helt essensielt, da vi pigger oss ut ca. 60 cm av gangen for å sjekke istykkelsen. Du må ha kunnskap og nødvendig utstyr om du skal bevege deg ut på is!
Se på bildetHer er vi på skøyter på Synneren, du ser testen på fylling som Jernbaneverket gjør på Mælingen.
Se på bildetFor de som er turskøyteløpere med kunnskap slik som disse, var det mulig å gå på den ganske tynne isen på Steinsfjorden i går. Bildet er tatt rett utenfor Garntangen. Her gikk is-skillet, slik det ofte gjør. Isen legger seg i bukta på Vik først.
Se på bildetDunkjevler er fine å se på. Men ta dem ikke inn, da blir det bare støv.
Se på bildetJeg står på brygga ved Hole Arbeidssenter og ser nordover. Værskille og magiske forhold, kanskje får vi drømmeis? Vi ser Loreåsen helt til venstre, så kommer øya Tvehjulingen, Svinøya ligger foran Ulvøya, men ser ut som ei øy på bildet. Dette er en del av Steinsfjorden biotopvernområde.
Se på bildetDet var mye folk og drømmeforhold i løypene ved Kleivstua i dag. En liten pulk, selvstående gapahuk og en sekk ved redder dagen.
Se på bildetLitt spesielt når sola kommer gjennom sovetåka. Fin stemning ved bålet her ved lysløypa på Kleivstua.
Se på bildetDen nye hytta lyser opp i det magisk flotte været, og det er bare 3. januar!
Se på bildetHer er vi nesten på toppen av lysløypa på Kleivstua. Den var i god stand i dag. Etter at det ble hugget her, har området blitt åpnet opp. Det kommer nå mer snø i løypa, og færre trær faller i den. Vi ser rett mot syd. Mye trafikk i dag.
Se på bildetMange har fin teknikk på det gode føret, også her hvor de krysser over Sørsetraveien. Flotte forhold i lysløypa. Kongeveien over Krokskogen til venstre i bildet.
Se på bildetIdet sola kommer, begynner Kleivstua utfartsparkering å fylles opp med biler.
Se på bildetDette bildet er tatt fra Kroksund. Uvanlig at det er mer is i Tyrifjorden enn i Steinsfjorden.
Se på bildetDenne kanalen var frosset til 26. desember, og da gikk vi på skøyter her. Se bilde nr. 36016. Men mildvær og økt vannføring gjør at det har blitt åpent, og et større innos nå. Isen er i full oppløsing, og er nesten bare slush. Vi ser mot øst, og den sydlig delen av Stubdal på Krokskogens rygg.
Se på bildet50 bilder vist.