I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Dette bildet viser tydelig at overløp og hovedluke ved Katnosdammen er tørre, og at alt vannet tappes gjennom bunnluka. Der er det til gjengjeld fart i vannet, og Katnoselva fylles godt opp og har, for årstiden og tørken, stor vannføring. Det er ikke tilrådelig å krysse elva utenfor broene nå, heller ikke på de vadestedene jeg har funnet.
Se på bildetNormal full vannstand i Katnosa er til toppen av overløpet. Ifølge måleskalaene på vannsiden av demningen er vannet nå tappet ned om lag 1,3 meter. Det betyr at Katnosa tappes raskere enn vassdraget fra Gjerdingen. Det er ikke så rart, for Spålen har vært på minimumsnivå siden slutten av mai, og det sildrer bare så vidt vann i ett av tapperørene, se bilde nr. 29720.
Se på bildetDisse skiløperne har snart lagt Katnosa bak seg, og går opp på land like ved DNTs hytte Katnosdammen. Hytta ses til høyre i bildet.
Se på bildetBilde nr. 27198 viser den vestligste atthaldsdemningnen. Som dette bildet viser, er den østligste atthaldsdemningen mye mindre og ikke så fint murt opp. Dessuten lekker den litt i bunnen.
Se på bildetBildet fra 1928 viser en hvitmalt damvokterbolig og dobbelt båthus beliggende uten sjenerende vegetasjon. Dagens bilde viser at den lille grana i forgrunnen har vokst seg stor, og dekker så mye at det ikke er mulig å ta et bilde fra eksakt samme ståsted. Legg merke til at det på toppen av demningen ligger et manøvreringsratt med skrue til bunnluken. Et tilsvarende ratt ligger nå langs kanten på båthuset, se teksten til bilde nr. 27197.
Se på bildetDa dagens demning ble bygget, ble vannstanden i Katnosa hevet så mye at det ville blitt naturlige overløp i de to vikene vest for demningen. Dette er den vestligste og største av atthaldsdemningene. Den østligste er mye mindre, er ikke så fint murt opp, og lekker noe ved dagens vannstand. Også nedenfor den vestligste er det spor etter et gammelt bekkeløp.
Se på bildetBunnluka stilles med rattet til høyre i bildet. Tidligere var det nok et annet og større ratt til et snekkedrev som grep inn i fortanningen nedenfor dagens hjul. Dette ligger nå langs kanten av båthuset, Tappeluka ble betjent med to hevarmer med palhjul for å låse disse i ønsket posisjon. Disse ser ikke ut til å ha mer enn dekorativ funksjon nå, da de ikke er koblet til luka, som ser ut til å være fast (uten reguleringsmulighet).
Se på bildetI årenes løp har nok Katnosdemningen blitt vedlikeholdt og noe modernisert. Selve gråsteindemningen er beholdt, men tappeluka har fått betongvegger. Bunnluka er til høyre for denne. Etter den heller våte forsommeren er utløpet fra denne under vann, og det renner friskt i tappeluka.
Se på bildetKatnosdemningen ble bygget i 1886, og bærer alderen med verdighet. Nedenfor demningen er det rester etter skåmur i krattet på østsiden av elva videre, og en lang og fortsatt ganske intakt skåmur på vestsiden. Den er litt spesiell, fordi det på toppen av den er boltet fast en rekke I-jern for å stabilisere muren. I Skarselva var det brukt fastboltede tømmerstokker i stedet, se bilde nr. 22624, ellers er det vanligvis ikke spor etter slike toppforsterkninger.
Se på bildetFolketomt på DNT-hytta og det var kun sauer på beite som hilste på fotografen på sykkelturen fra Stryken i dag. Mange bekker gikk flomstore etter regnet, og alt var vått, vått, vått.
Se på bildetStille og fint ved Katnosdammen i ettermiddag. Noen få drypp fra himmelen lot det bli med det, og det ble riktig så idyllisk da det kom noen solstråler gjennom skydekket.
Se på bildetDNT-hytta Katnosdammen ligger vakkert til i sydenden av vannet Katnosa på grensen mellom Lunner, Ringerike og Jevnaker. Vannet er regulert snaue 6 meter, og demningen ble bygget i 1886.
Se på bildetVærmeldingen spådde at sola ville titte frem, men foreløpig holder den seg bak et tynt slør av skyer.
Se på bildetTidlig lørdag morgen kom de fra Oslo til Katnosdammen. Slitsomt å sykle nattestid, men for firbente med svart pels er det klart best å løpe på den kjøligste tida av døgnet. Så kan mor og hund flate ut og nyte sommeren på tunet utenfor turistforeningshytta.
Se på bildetKolbotn Håndball Herrer 97 på kanotur gjennom Nordmarka. Mye skal ordnes før 19 personer med utstyr er klare for avreise.
Se på bildetFor ei uke siden lå isen på Katnosa. Denne helga testet fem tyske og amerikanske studenter badevannet ved Katnosdammen. Årets første i Marka?
Se på bildetKanoene fraktes forbi demningen og ned i Katnoselva. Turstart: Mylla. Turmål: Det blir der det blir. Bildet er tatt i skråningen ned til elva ved demningen på Katnosdammen.
Se på bildetLørdag morgen startet med regnbyger, noen ganske kraftige. Med vanntette jakker og nesten vanntette bukser, ble kreative løsninger tatt i bruk: Søppelsekker kan brukes til så mangt. Det finnes ikke dårlig vær!
Se på bildetNoen cm nysnø og flott kveldssol over Katnosa. Bildet er tatt ved båthuset på Katnosdammen.
Se på bildetKatnosdammen er et populært sted. I det fantastiske været valgte noen å overnatte utendørs i stedet for på overfylte soverom. Etter hvert vekket morgensolen de sporty ungdommene.
Se på bildetKatnosa er nedtappet nå i forbindelse med reparasjon av demningen i Sandungen. Det er kanskje ikke så pent, men det gir mulighet til å komme seg tørrskodd ut til små øyer. Denne teltplassen ligger like ved Katnosdammen og har vært flittig brukt i sommer.
Se på bildetLøvskogen rundt Katnosdammen har nå et lysegrønt skjær. Det er ingen tvil om at sommeren står for døren her nå.
Se på bildetDNT-hytta ved Katnosdammen er et godt alternativ hvis man ønsker å overnatte i hjertet av Nordmarka. Det går an å sykle helt frem, enten man kommer fra Sørkedalen eller andre utgangspunkter.
Se på bildetDet var stille på vannet denne helga. Bare noen ender laget krusninger på overflaten. To fisker endte sitt liv i stekepanna.
Se på bildetTømmerfløting, damdrift... Det er mange minner knyttet til Nordmarka, og her på odden vis a vis damvokterboligen ved Katnosdammen ser vi ett av dem.
Se på bildetKatnosdammen turisthytte en av de største ubetjente DNT-hyttene i Marka. Tidligere var dette damvokterbolig for Oslo Kommune.
Se på bildetLøypa mellom Sandungen og Katnosa går ut på Katnosa ved Katnosdammen, og her heter det Leveringsvika. Og over vannet prepareres det med scooter til Sandvikshytta.
Se på bildetLøypa mellom Sandungen og Katnosa går ut på Katnosa ved Katnosdammen. Og over vannet prepareres det med scooter til Sandvikshytta.
Se på bildetKatnosdammen drives av DNT Oslo og Omegn som har satt stedet flott i stand. Her er det mulighet for å overnatte sommer som vinter, ta kontakt med DNT OO
Se på bildetHytta til DNT OO i perfekt kveldsstemning. Flottere kan det nesten ikke bli!
Se på bildet32 bilder vist.