I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Etter bratte bakker opp fra Lomsdalsvegen, flater det ut innover platået mot løypekrysset på Glåmhaugen. Ikke langt igjen, nå. Dagen er fin!
Se på bildetFra toppen av Glåmhaugen er utsikten begrensen på grunn av skog. Slik er det også på vei oppover fra Lomsdalsvegen. Men et stykke nedenfor løypekrysset er det et punkt hvor man får temmelig bra utsikt dersom man går noen meter bort fra løypa. Landskapet rundt Einafjorden, i retning Mjøsa, er alltid et vakkert syn.
Se på bildetEn kombinasjon av tåke og sol gir et spesielt lys, og skaper en trolsk stemning blant snøtunge trær på Glåmhaugen.
Se på bildetSnø og frost gjør det vanskelig å lese skiltene på Glåmhaugen i dag. Men vakkert er det!
Se på bildetLitt blå himmel, tåke, en sol som skimtes gjennom tåken - og snøtunge trær. I et spektakulært landskap som dette må man bare stanse opp og forevige det hele.
Se på bildetLandskapet blir mer spektakulært jo høyere man kommer. Vinteren er vakker her oppe i rundt 700 meters høyde.
Se på bildetVi har tatt bilde her før (bilde nr. 13335), men i dag var været og utsikten enda bedre. Einavatnet forut og Mjøsa et sted i det fjerne, mens vi seiler ned fra Glåmhaugens 714 moh.
Se på bildetI tåka bakerst i bildet ligger Mjøsa, mens Einavatnet ligger rett foran oss, der vi suser ned fra Glåmhaugen. I bunnen av bakkene passerer vi Sønstebygrenda på vår vei mot Åstjern og Lygna. Blåstiskiltet nederst til høyre i bildet viser vei til den gamle Milorg-hytta Kjerringfred, som det går an å overnatte i.
Se på bildet"Pynten" på dette skiltet tyder på vinterlig vær i det siste. Vi er drøyt 700 moh og på et av de høyeste punktene på skiruten Gjøvik-Oslo. Før skiltet har vi gått over de flotte Stormyrene og påfølgende stigning, og nå venter et par hundre høydemeters nedfart i løpet av noen få minutter. Her krysser løypa også bekken med det morsomme navnet Skreppeelva.
Se på bildetHer er mulighet for overnatting, hytta ligger 800 meter øst for toppen av Glåmhaugen. For å komme til hytta om sommeren er det fint å gå rød merket skiløype østover fra skiltstolpen ved Glåmhaugen. Følg løypa ca. 500 meter til den gjør en stor bue til venstre. Stil kompasset på 115 grader. Hytta ligger på en rabbe nord for Steinbekken.
Se på bildetHytta ligger på en rabbe, 30 meter nord for Steinbekken. Fra Sønstebygrenda kan du følge skogsbilveg, rød merket skiløype,opp til Fiskedammen. Videre ca 400 meter på skogsvegen til veg som tar av vestover, følg denne en snau kilometer. Svak sti oppover på grensa mellom ungskog og gammel skog. Denne stien går til hytta.
Se på bildetJørgen Kvåle i aksjon med rød merking av Gjøvik-Oslo-traseen, her ved Glåmhaugen. Her går også Jotunheimstien, blåmerket.
Se på bildetFøret var tungt. Enten glapp det eller så fikk vi problemer med ising og kladder. Her ved Glåmhaugen
Se på bildetPå veien opp mot Glåmhaugen er det kjempeflott utsikt vestover. Fra Eidstugua og sørover er det flere mulige løyper. Det mest naturlige valget er skiltet "Gjøvik-Oslo", men er ikke inntegnet på kartet "Mjøsa-Randsfjorden". Denne løypa går omtrent rett sørover til Glåmhaugen. Det andre alternativet, som er noe lengre og står inntegnet på kartet, går først litt østover før det bærer oppover til Glåmhaugen. Et siste alternativ er å følge veien direkte mot Sønsterby. Dette blir betydelig kortere og man sparer mange høydemetere. Veien kan imidlertid være brøytet(?), og man går glipp av et av de flotteste partiene.
Se på bildetLøypa fra Gjøvik til Oslo er skiltet oppom Glåmhaugen selv om det er raskere å gå veien øst for Glåmhaugen. På veien opp er det god utsikt vestover og nordover, og det lønner seg å ta seg tid til å nyte den før man er på toppen, for der skjuler trærne mye av utsynet
Se på bildet18 bilder vist.