I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Skogsdrift ble satt i gang på Tveitermåsan ved Fløyta i dag. Slik så det ut der elva renner ut i Nedre Fløyta. Det blir neppe mer prepping her denne vinteren, men det går an å gå over Nedre Fløyta fortsatt, og det var også ferske skispor der.
Se på bildetMange hadde nok fått med seg at det er meldt svært mildt vær fremover. Kanskje det var grunnen til at det var bra trafikk i Vestmarkas løyper i dag? To kuldegrader og tørrvoksføre var det i alle fall.
Se på bildetDet vokser stadig mer til i og rundt restene etter Tveitersaga, og de ligger heller ikke slik at de er lette å finne. På dette bildet er det både rester etter steinmurer og en stor steinrøys, men det er ikke mulig å gjøre seg opp noen klar mening om hvordan saganlegget så ut.
Se på bildetTveiter gård har hatt sag i Gupuelva siden 1600-tallet, se bilde nr. 22694. Denne fossen litt nedenfor utløpet av Flåbekken ga kraft til saga. Ser du godt etter, er det på bildet rester etter to murer etter saga fra 1795. Bilde nr. 37876 gir en noe bedre oversikt over restene etter saga.
Se på bildetFlåbekken renner ut i Gupuelva et stykke nedenfor plassen Svensrud. I området nedenfor kloppa på blåstien fra Furuholmen går elva for det meste i stryk og fosser i en ganske trang kløft ned til Semsvannet. Både den og Flåbekken kan være ganske spektakulære i flom.
Se på bildetDet var svært stor utfart fra Vestmarksetra i dag, og folk gikk i flokk og følge mot Store Sandungen, Myrløypa og opp Grønlandsveien. Langt færre valgte løypa sørover fra Furuholmen og Fløyta, selv om også den var velpreparert.
Se på bildetVæret hittil i november har vært av det grå og våte slaget. Det så lovende ut på Franskleiv med tåke, men den lettet dessverre for det meste rett etterpå. Novemberstemning ble det likevel.
Se på bildetDet lavet ned i Vestmarka i dag, men sneen var dunlett. Dermed ble det et fint silkeføre i løypene. Bildet er tatt ved Fløyta, sørvest for Furuholmen (løype nr. 41).
Se på bildetDet klarnet opp i løpet av ettermiddagen, og måneskinnet sørget for at det var greit å ta seg frem, selv når det begynte å mørkne. Ved Fløyta åpner skogen seg, og det ble en skikkelig sen blåtime med skiløyper, bra med snø på trærne, glitrende stjerner og glitter i snøen. Den godt over halvfulle månen endte som en kjempestjerne, muligens som en følge av tynn tåkedis i høyden. Før vi kom til skiskytterstadion, var den nesten helt gjemt bak tåkeskyer.
Se på bildetNedenfor Gupu blir Fløyta til elv igjen og skifter navn til Gupuelva. Der bygget DNT en skikkelig bru for blåstien mot Tveiter i 2002. I dag var blåstien jomfruelig fra den krysset lysløypa, og snøen på rekkverk og brudekket viser tydelig at det kom bra med snø i romjula, og at mye av den overlevde, selv om det var både regn og plussgrader innimellom.
Se på bildetHer ved Fløyta bru i Vestmarka var det idyllisk i dag. Denne stien som går sånn ca. mellom Furuholmen og Tveitersetra og følger elva/bekken Fløyta et stykke, er veldig fin, selv om den i dag var litt våt. Det er bygget en del fine klopper som gjør at man kommer stort sett tørrskodd frem. Fløyta blir etter hvert til Gupuelva, som stuper ut i Tveiterfossen og ned i Semsvannet. Nå skifter vassdraget navn til Askerelva, og det bærer videre gjennom Asker, Bondi og Blakstad til utløp i Oslofjorden.
Se på bildetKloppa mellom midtre og nedre Fløyta er et takknemlig motiv også vinterstid. En fallen tørrgran sørger for litt fornyelse i motivet. På denne tiden av året er det sparsomt med solstreif på turen fra nedre Fløyta til Lushattvika i Store Sandungen.
Se på bildetNedre Fløyta gjør seg godt i lav vintersol. Her var mange spor etter aktivitet i helgen, et par skispor, to-tre sykkelspor, og spor etter tallrike fotgjengere. Og isen på vannet kunne nok fristet skøyteløpere, men i motlyset var ingen spor synlige.
Se på bildetTil tross for varmegrader og regn - det var absolutt brukbare forhold i Vestmarka i dag. Her kommer Tone Beate Grøtan i fin stil ved Fløyta (løype 41), opp til møtet med løypene til Furuholmen. Hun hadde gått fra Tveiter og fortsatte Myrløypa videre. Grøtan gikk på zeroski, og de fungerte bra. Fotografen hadde skøyteski, og det var også et godt valg i dag.
Se på bildetFra utløpet fra Fløyta og ned til Semsvannet renner Gupuelva for det meste i en nokså trang dal, med bratte sider med skrenter. Enkelte steder er det også bra med vindfall, som her rett ovenfor fossen på bilde nr. 24718. Ikke umulig å ta seg frem, det tar bare lengre tid.
Se på bildetFortsatt grønn vinter, og fine forhold for turer til fots i Marka. Regnværet på julaften sørget for bra vannføring i bekker og flomelver. Tveiterfossen i Gupuelva hadde vokst kraftig siden tirsdag, så en tur oppover langs elvas østside lokket. Denne ca. fire meter høye fossen et stykke ovenfor Tveitersaga, bilde nr. 22694 og bilde nr. 22695, er en av flere mellom Svensrud og Tveiterfossen.
Se på bildetHer ved Fløyta i Vestmarka var det tendenser til både skiføre og julestemning i ettermiddag - og hele fire kuldegrader. Litt mer snø, så kan man finne frem grus-skiene.
Se på bildetHer ved Fløyta i Vestmarka er det pent, men vått og sleipt. En bro litt lenger opp tar deg trygt over bekken.
Se på bildetMurrestene på bilde nr. 22694 er sannsynligvis etter vannhjulet på saga. I fortsettelsen av disse, men litt høyere i terrenget, står dette som sannsynligvis er en pillar. Saga ligger i bratt terreng, og det er rart å tenke på at den var i drift til omkring år 1900. Vi har ikke funnet rester etter inntaksdemningen til saga og støtter til vannrenna ennå, det må vente til marken er snøfri og været er varmt.
Se på bildetTveitersaga ligger ved Gupuelva rett nedenfor utløpet av Flåbekken. Her var det sag allerede på 1600-tallet, men disse fundamentrestene er fra saga som ble satt opp på samme sted i 1795. Fløyta og Gupuelva er samme vassdrag/elv, men den skifter navn etter demningen for Tveitersaga etter Nedre Fløyta, se bilde nr. 12503.
Se på bildetDer en av skiløypene mellom Furuholmen og Semsvannet krysser nedre Fløyta, var det et område med tuemyr som ofte var meget vått. Nå har Skiforeningen gått til aksjon her med gravemaskin, grøfting og tømmerstokker. Sikkert en fordel når snøen kommer, men pent er det ikke nå. Slik kline er det andre steder også, som i blåstien mellom Årnes og Stormyr i Bærumsmarka. Men tåkedisen gjør seg i alle fall bra over den flomstore nedre Fløyta.
Se på bildetDen store vannføringen var godt merkbar også ved kloppa mellom midtre og nedre Fløyta. Tåkedis og tendens til sol ga litt stemning. Men vannføringen var langt fra rekordstor, som de nokså nøyaktig to år gamle bildene nr. 17690 og nr. 17692 viser.
Se på bildetVått vær de siste dagene. Bare noen snøflekker igjen ved Rustan, mesteparten av snøen var på vei mot havet sammen med regnvannet. Ved Svafoss i midtre Fløyta, hvor det vanligvis er store og for det meste tørre svaberg, var bekken blitt til en elv som fylte hele løpet og vel så det.
Se på bildetDet var varierende føre i Vestmarka i dag. Noen steder var det våt nysne, andre plasser var det grovkornet sne i løypetraseene. Der det var preparert, var det fine skiforhold, mens andre steder begynner bekker og myrer å gå opp, slik som her ved Tuemyr ved den nordlige delen av Fløyta. Her går for øvrig kommunegrensen mellom Asker og Bærum
Se på bildetHer, like ved Fløyta, er etter fotografens vurdering et av de meet idylliske stedene i Vestmarka. Herfra går det også en flott sti tilbake til Tveter.
Se på bildetGråvær med tåke først del av første sommerdag, og på ettermiddagen begynte det å regne her i Vestmarka. Men skimulighetene er fortsatt gode i dette området, og det var god glid for de som skøytet i dag. Bildet er tatt mellom Furuholmen og Store Sandungen.
Se på bildetFløyta er et sakterennende vassdrag som bringer vann fra de store myrområdene sentralt i Vestmarka ut i Gupuelven, som igjen renner ut i Semsvannet. Her går vi langs Nedre Fløyta, like sørvest for Furuholmen.
Se på bildetSkumringsstemning på myren der Holsbekken møter Øvre Fløyta. En fantastisk fin kveld for skitur, med et pent lite "meilsdryss" fra oven.
Se på bildetBildet viser en av løypene mellom Furuholmen og Semsvannet der den krysser nedre Fløyta. Her blir det nok en stund til prepping og skiføre, med gjennomvåte myrer og tildels mye overvann.
Se på bildetDet er kraft i elva der den strømmer under kloppa og fosser videre mot nedre Fløyta. Forskjellen mellom dette bildet og bilde nr. 14430, som er tatt på samme sted med høy sommervannføring, var bokstavelig talt følbar.
Se på bildetMed så høy vannføring at vannet går helt oppunder kloppa og slår opp gjennom den, kan det være litt spennende å krysse elva. Strøm og oppdrift gjør at kloppa beveger seg merkbart når man går over den.
Se på bildetDet gikk fint å ta seg fram til fots på stiene i Vestmarka i dag. Noen steder lå det endel snø som her ved Korselva. Herfra og opp til Rustan via Gabrielsbonn var det stort sett bart.
Se på bildetNå er det ikke lenge til bekken slår gjennom snølaget over Øvre Fløyta. Da er nok løpet endelig kjørt for mer preparering i år av løypen videre mot Store Sandungen, for dette partiet har ikke vært preparert den siste uken.
Se på bildetHer tok vårflommen kloppa, men ivrige frivillige i DNT snekret ny klopp i sommer. Tidligere var det også en klopp litt lenger ned ved Svafoss, men den ble tatt i en tidligere flom. Tydelige stier på begge bredder viser at elva kan vades her, men med glatte svaberg og stri strøm er det risikalbelt ved dagens vannføring.
Se på bildetDet tredje huset på plassen har hatt en ganske klar hensikt. Men Atie har falt litt i staver over at nærmeste nabo er en utgravd og oppmurt brønn.
Se på bildetOmtrent midt på Midtre Fløyta ligger denne plassen og forfaller mens rydningen foran husene gror til. Ikke omtalt eller navnsatt på noen av de kartene jeg har tilgang til.
Se på bildetMidtre Fløyta er stort sett dyp og stille, bare forstyrret av vak av småfisk av og til. Smilende i pent vær, lur i mørke for den som ikke tenker over flytetorv og brådyp.
Se på bildetTil vanlig er det ikke stor vannføring i elva, men den er stort sett bred og dyp, og det er begrenset med vadesteder. I nedbørrike tider som i sommer er vannføringen stor nok til at også vadestedene er strie og glatte. Da er det greit med en solid klopp som denne.
Se på bildetI de siste solstrålene en klar høstdag er nedre del av Fløyta pur idyll. Men under World Cup i 1996 var dette området åstedet for et av orienteringsidrettens store spontane massebad. Starten i damestafetten gikk på Gupu-siden, og første post lå på motsatt side av Fløyta. I en slik fellesstart er det mye fart og adrenalin, og lite detaljlesning av kartet. Så de færreste hadde sjekket ut hvor Fløyta kunne vades, og bare kastet seg uti da de kom ut av krattet på østbredden. Det ble noen herlige TV-opptak og stilstudier! Løypeleggere har til tider en noe spesiell form for humor.
Se på bildetGjennom Vestmarka renner et vassdrag som skifter navn hele åtte ganger. Tredje ”ledd” er et rolig parti kalt Fløyta. Her lå en gang en dam, som skulle gi driftsvann til kvern og sag for gården Tveiter. Ved lav vannstand er bunnstokkene så vidt synlige. Fløytadammen er kjentmannspost for perioden 2010-12.
Se på bildetElva Fløyta starter midt i Vestmarka fra Kalvemyr. På sin vei får elva flere navn, men kjentmannspost nr. 5 er lagt der Fløytadammen lå. Senere går elva over til å hete Gupuelva før den renner ned i Semsvannet.
Se på bildet41 bilder vist.