I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det var nypreparerte løyper på Tanumjordene i dag. Det var også sol og én minusgrad, så føret var fint.
Se på bildetDet var kjempeforhold ut fra Tanum skole i dag, både for klassisk og fristil. Vi ser Ringi gård til høyre.
Se på bildetI dag var det flotte løyper mellom Tanum skole og Kattås. Bildet er tatt rett før solen brøt gjennom for alvor.
Se på bildetHøstfargene har kommet til Tanumplatået. Det var mange som var på tur her i dag, både på sykkel og til fots. Bildet er tatt ved Butterud gård.
Se på bildetDet har vært mange fine dager i september, men det spørs om ikke månedens siste lørdag ble den beste, i alle fall værmessig. Bildet er tatt på Tanumplatået, ved Ringi gård. Vi ser Tyskestua til venstre i bildet.
Se på bildetMed dagens temperaturer, -10 grader om morgenen, var en tur i solskinnet prioritert. Tanumplatået er solrikt også rundt vintersolverv, og på mørke flater smeltet nok snø til at det dannet seg istapper. Selv om snødybden er begrenset, var det kjørt og sporsatt to parallelle scooterspor over jordene, men fortsettelsen i terrenget mot Kattås var krevende. I forgrunnen av bygningene den gamle gårdssaga, og mot høyre bildekant den karakteristiske gamlelåven.
Se på bildetIsi gård er kjent for å ha den eneste gjenværende gårdssaga i Bærum, se bilde nr. 27798, men på Øvre Ringi er det også en gårdssag av omtrent samme årgang. Selve saga er gjemt under et lager av skurlast, men sagbygningen røper den. I bakgrunnen den karakteristiske gamlelåven, se også bilde nr. 20415.
Se på bildetDet lavet ned over Vestmarka i formiddagstimene i dag, men det hindret ikke folk fra å komme seg ut på ski. Her er noen skiløpere på vei til Tanum kirke (i løype 304), der de sikkert hadde startet turen. Bildet er tatt i løypedelet der løype 1558 og løype 1559 går til høyre mot Tanum skole (utenfor bildet).
Se på bildetDelvis takket være snøkanonene i Kirkerudbakken står Tanumområdet og Kirkerud frem som det mest vinterlige landskapet sett fra Kolsås. Denne dagen var det også «diamantstøv» (små, sekskantede retningsorienterte isflak eller prismer) i luften og tendenser til halo som ekstra bonus. Den kom og gikk med snoen, og etter det min kone kunne rapportere fra Lillomarka, var den både tydeligere og med flere buer der. På bildet er deler av en 22 graders halo med bisoler, eller værmenn som de også kalles når de står alene og er regnbuefarget. På toppen er det en v-formet tangentbue. Her var også deler av en sjelden 44 graders halo synlig et øyeblikk, men den forsvant før jeg fikk tatt bildet. For forklaring på flere av buene som kan opptre, se bilde nr. 26345 og bilde nr. 26346.
Se på bildetDet er, til tross for den siste ukes mildvær, fint i skiløypene helt ned til Skui nå, her med utsikt over Tanumplatået og utover Oslofjorden.
Se på bildetDet var litt surt oppe på Søndre Kolsås i dag, men utsikten var fin. Her ser vi mot et isfritt Stovivann og et vårlig Tanumplatå, med Ramsåsen i bakgrunnen. Gårdene vi ser, er (fra venstre til høyre): Søndre Stovi, Nordre Stovi, Nedre Horni, Øvre Horni og Kveise.
Se på bildetNoen kuldegrader og sur vind fra nord ga en vinterlig følelse på Tanumplatået i dag. Noen steder hadde bakken et tynt snølag, mens det andre steder var bar bakke med høstløv.
Se på bildetKald nordavind hindret ikke den gode turopplevelsen på Tanumplatået i dag. Bak de frosne jordene ser vi Butterud gård til høyre, mens vi har Stovivann litt til venstre i bildet. En tur ned dit viste at vannet fortsatt var isfritt, men det varer nok ikke lenge før det lukker seg. Til venstre ser vi Ramsåsens skyggefulle østvegg.
Se på bildetRingi gård ligger vakkert til på Tanumplatået. Her ser vi litt av låven, der vegetasjonen utenfor fortsatt har et høstlig preg. I bakgrunnen ser vi Søndre Kolsås.
Se på bildetLøypeskiltet viser vei over jordene mot Vestmarka. Bak står frukttrærne på Tanum gård i full blomst.
Se på bildetTettvokst løvetannmark er på nært hold et skikkelig villniss. Mesteparten blomstrer samtidig, men noen få var tidlig ute og står nå igjen som gamle og grå. Om få dager er alle slik her på Tanumplatået, og luften fylles av frø med egen fallskjerm og god spredningsevne. Man kan undres over hvordan nabojordene, som er dyrket, vil se ut til neste år.
Se på bildetMens det fortsatt var sol i dag tidlig, var Lagerudjordet nærmest blendende gult. Flere enn jeg dro for å hente kameraet, men da vi kom tilbake, hadde skyene allerede kommet, og bygene gikk over Vestmarka. En sterk gul opplevelse var det likevel. I bakgrunnen Ringi-gårdene og Ringiåsen.
Se på bildetLagerud er vel den minst synlige gården på Tanumplatået. Våningshus og låve ligger i boligfeltet helt i sydenden av jordet mellom Tanumveien og Lagerudbekken, som igjen bare er synlig et kort stykke der den går under Vestmarkveien/Tanumveien. Husmannsplass under Tanum på 1700-1800-tallet. Fortsatt bebodd og i rimelig god hevd.
Se på bildetEtter en grå og tåkefylt dag lettet det litt i sydvest ved solnedgang. Fra vår terrasse kunne vi se de siste gylne solstrålene lyse opp området rundt Ringi gård og åsryggene bak.
Se på bildetDenne gamle portstolpen mellom Øvre Ringi og Butterud er bokstavelig talt på jordet. Riktig nok står den nær veien mellom gårdene, men hengslepinnen peker mot jordet i stedet for mot veien, og intet gjerde er i nærheten. Vi fikk ingen forklaring på dette, men i alle fall er åsene fra venstre Ringiåsen, Kuåsen og Svartoråsen. Bak stolpen skimtes Stovivannet.
Se på bildetEtter matpausen var neste post kalkovnen øst for Øvre Ringi. Her strømmer turdeltagerne på mens trærne drysser høstbladene over dem.
Se på bildetVandringen tok matpause med grill og kaffe ved Øvre Ringi. Gamlelåven her ligger som et tidsriktig blikkfang i kulturlandskapet på Tanumsplatået.
Se på bildetHer, rett nedenfor Tanum kirke, går løype 304 (fra Kattås) opp til kriken. Til høyre går løype 1558 (fra Kattås) og løype 1559 (fra Butterud). Flott dag på Tanumplatået i dag.
Se på bildetLysløypen fra Skui til Jordbru har Tanumplatået som nærmeste nabo, et vakkert og tradisjonsrikt kulturlandskap innunder Svartoråsen og Ramsåsen. I bakgrunnen kan vi skimte Kirkerudbakken. I dag var det ganske bløtt i løypen, men fotografens zero-ski fungerte utmerket.
Se på bildetBilde nr. 14115 viser kalkovnen på Ringi sett fra utsiden og gir en kort beskrivelse av ovnens historie. Her viser Atie innsiden til Mans (NL), og forklarer hvordan ovnen ble bygd opp og fyrt mens det var drift her. I bakgrunnen utvikler et av sommerens kraftige regnskyll seg, dette også med innslag av skikkelige tordenskrall.
Se på bildetDet var ikke lett å se hvor skisporene gikk på Tanumplatået i dag. Men føret var fint - i alle fall fungerte zero-skiene godt i dag. Bildet er tatt der løype 304 (Tanum kirke - Kattås) møter løype 1558 og løype 1559, som begge går til Tanum skole.
Se på bildetFra løypa mellom Tanum og Kattås går det en avstikker ut på Tanumplatået mot Stovivann, Butterud, Horni og Skui. Her er det en som hadde det travelt med å komme inn i den traseen.
Se på bildetDet var grått i dag, men fint føre på Tanumplatået. Her har vi Stovivann på venstre hånd, der vi går nordover i retning Horni.
Se på bildetDet er fint å gå på ski på Tanumplatået, spesielt for barnefamilier. Det kjøres opp løyper fra traseen mellom Tanum kirke og Kattås, og disse går mot Butterud, Horni og Skui. Det er åpent og fritt på jordene her, og det er også utsyn mot både kolsåsmassivet, Stovivann og gårdene i dette gamle og tradisjonsrike kulturlandskapet. Vi ser Ringi gård til høyre i bildet.
Se på bildetKalkovnen ved Ringi er den eneste bevarte gårdsovnen i Bærum. Den ble nedlagt på slutten av 1800-tallet, men den ble restaurert i 1981.
Se på bildetSykkelruten mellom Tanum og Horni går først på asfalt (Tanumveien), men like ved Butterudveien går den over i en turvei som er helt OK å sykle på. Det er her dette bildet er tatt.
Se på bildetSykkelruten mellom Tanum og Horni starter på offentlig vei (Tanumveien), og slutter på Gamle Jarenvei. Midt mellom disse veiene går ruten på en turvei, hvor man også krysser en annen vei, nemlig Butterudveien.
Se på bildetLangs Gamle Jarenvei ligger gårdene som parler på en snor. I løpet av en drøy km kan man sykle forbi Stovi, Horni, Kveise, Skui og Sand. Bildet er tatt fra Skui gård, og vi ser Nedre Sand gård i bakgrunnen.
Se på bildetKulturlandskapet ved Ringi gård er kanskje det vakreste i Bærum. På denne kvelden i midten av august var det vanskelig å rive seg løs fra det flotte synsinntrykket.
Se på bildetTurveien mellom Ringi gård og Tanum kirke passerer Tanum gård. Her kan man møte både gående, joggende og syklende turfolk hele sommersesongen, mens det går en populær skiløype her om vinteren.
Se på bildetTurveien fra Tanum kirke via Ringi og videre inn i Vestmarka er populær, både for gående og syklende. En firbent turløper var heldig og fikk være med ut i motlyset i dag.
Se på bildetRett nord for Horni leder Gamle Jarenvei (veien til høyre på bildet) mot Skui. Hvis man tar den andre veien (Kveisegata) kommer man til Jordbru.
Se på bildetGården Butterud ligger fint til sydvest for Stovivann. Alle burde unne seg den opplevelsen det er å sykle gjennom dette kulturlandskapet ved Stovivann.
Se på bildetDet vakre kulturlandskapet ved Stovivann kan sterkt anbefales for en sykkeltur. Her skuer vi mot vannet fra Ringi gård. Kraftledningen over duvende kornåkre er kanskje ikke så pen, men bidrar i alle fall til kontraster i landskapet.
Se på bildetPå en solfull og varm augustdag var det godt å være på tur i kulturlandskapet ved Stovivann. I bakgrunnen til venstre har vi toppene Nordre og Søndre Kolsås, mens Horni gård sees foran disse. Vannet ligger rett til høyre (noen titalls meter) for der bildet ble tatt.
Se på bildetDen staselige Tanum gård ligger vakkert til rett ved Tanum kirke. Kulturlandskapet i denne delen av Marka er noe av det vakreste vi finner. Herfra stiger åsene rolig opp mot Kattås og Vestmarksetra
Se på bildetUtsikt fra Tanum gård i retning Kattåsen, Furuåsen og Vestmarksetra. Litt av Ringiåsen til høyre i bildet
Se på bildet42 bilder vist.