I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Også Østmarka har fått sin porsjon av snø, så nå er det ikke grønn vinter der lenger. I lavere strøk, som her ved Katteputten, er snødekket tynt, myrene ikke frosne, men delvis dekket av vann uten og med tynt isdekke. Bekker og sig går åpne, og fordypninger er fulle av vann. Men med noen omgående veivalg er det fullt mulig å gjøre fine turer til fots, og det var ingen mangel på folk som koste seg på tur i solskinnet.
Se på bildetDeler av siste snøfall ligger fortsatt i terrenget i åpne og skyggefulle områder, men ellers har telen gått i overflaten, og det er vått og gjørmete som her ved Katteputten. På åsryggene er det stor sett bart og ganske tørt, fint for fotturer.
Se på bildetPå toppen av åsryggen nord for stedet der bilde nr. 33913 ble tatt, ligger denne oppmurte klunsen av gråstein. Det er et krigsminne fra den tiden tyskerne rekvirerte Østmarksetra, og den tyske marinestaben holdt til der. Dette er er fundamentet til en kraftig radioantenne for kommunikasjon med andre staber. På sydsiden er det et stort rør ned til den to-etasjes bunkeren i åsen under setra, og på toppen er det fortsatt to rør som vel har inneholdt kablene til antennen.
Se på bildetEven Saugstad, forfattenen av bl.a. Østmarksboka, har funnet bilder av ei gammel gangbru nord for Østmarksetra. Den skulle være over en kløft på den for lengst nedlagte blåstien nordfra på åsryggen, men han fant ikke noe sted der en slik skulle vært nødvendig. En tur i området og studier av orienteringskart ga svar. Kløften og brua er merket av på Oppsals o-kart nr. 5, M 1 : 10 000, ekv. 5 meter, fra ca. 1960, om lag 80 meter nord for den nordligste bygningen på setra, se utsnittet. Bildet er tatt fra nord omtrent der stien landet, og stien på sydsiden er fortsatt synlig på motsatt side.
Se på bildetOla Dilt er Oppsal IFs turorienteringsopplegg i Østmarka som startet opp i 1966, og kan derfor feire 50-årsjubileum i år. Åpningsarrangement var på Østmarksetra kl. 11.00 – 13.00 med kartsalg, bål for pølsegrilling, kaffe og kake og spesielle poster på åpningsdagen. Allerede kl. 10.40 var det nokså fullt på parkeringsplassene, og tendens til kø foran salgsteltet. Her ekspederte og veiledet bl.a. Ola Dilt-leder Torgeir Stenstad (i rødt).
Se på bildetArrangøren Oppsal IF stiller med både skogsbål og pølser til de yngste etter en vel gjennomført runde til åpningspostene. Pinnesteking krever oppmerksomhet om pølsene ikke skal bli brente utvendig og kalde inni, men her gikk det bra.
Se på bildetÅpningspostene i Ola Dilt står bare ute på åpningsdagen, og er felles for alle, fra barnefamilier til aktive som tar det som en treningsrunde. Sporsnøen denne dagen avslørte mange forskjellige og selvstendige veivalg mellom postene, men ikke alle hadde ført like direkte til posten.
Se på bildetSøndag var det snøvær til glede for alle sanne skientusiaster. Men søndag var også en bra dag for de som ikke er så skiavhengige, for da startet Oppsal IF opp turorienteringssesongen med Ola Dilt 2015. Klokken 11:25 var alle parkeringsplasser ved Østmarksetra fulle og vel så det, mens køen ved salgsbordet hadde begynt å avta på grunn av manglende parkering. I bakgrunnen fyres skogsbålet opp, slik at de yngste deltagerne kan få en velfortjent spiddstekt pølse etter endt postjakt.
Se på bildetVåren er en brytningstid. Noen holder krampaktig fast på snø og ski, mens andre lengter mot varme og barmarksaktiviteter. Tur-o-folket hører til de siste. I dag startet Ola Dilt turorientering 2014 i Østmarka, med fulle p-plasser og tendens til kø allerede ved åpningen av Oppsal IFs stand kl. 11.00. Men her er kø ikke noe problem, det er alltid kjente og interessefeller i køen.
Se på bildetStinn p-plass ved Østmarksetra og tendens til kø ved Oppsal IFs utsalgssted på denne åpningsdagen av Ola Dilt. I bakgrunnen sosialt med grill og pølser. Stor forskjell fra fjorårests åpningsdag, se bilde 13907.
Se på bildetCa. 200 barn og unge har nettopp startet fra Bjartbakken og skal ut i egen konkurranse for å orientere og løse oppgaver i terrenget nord for Østmarksetra. Oppe i åsen ser vi ennå glissen skog der den tidligere hoppbakken lå.
Se på bildetØstmarksetra har tent lysene og trenger ikke innkjøpt juletre. Her er nå gourmet-restaurant, og spesielt vinene er vidt kjent. Men i 1960-årene kunne du ta en stopp her med brus og vaffel. I dag var det snø og føyke og minus 10 grader, og det var ikke spesielt folksomt i løypene.
Se på bildetParkeringsplassene nedenfor Østmarksetra var temmelig fulle i dag. Både bilister, syklister og turgåere valgte denne veien inn i Østmarka.
Se på bildet14 bilder vist.