I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Lille Haukåsen var sannsynligvis målet «Den store Udsigt» på turen fra Sarabråten beskrevet i «Lomme-Reiseroute 1875». Der var det trigonometrisk punkt og muligens også et branntårn før tårnet på Store Haukåsen ble bygd. Den nøyaktige plasseringen av disse er ikke klar, og området er overgrodd med mose og lyng. En middels stor stein med regelmessig form ligger litt unaturlig plassert på en liten bergrygg, og kunne være et hint. Den var erobret av denne sørgekåpen, som brukte den som solingsplass for sine turer i høyden med innlagt kunstflyging sammen med en annen sørgekåpe. Den ble til slutt lei av at jeg forstyrret den, og gikk over til å sette seg på hodet mitt, inntil jeg trakk meg vekk. Jeg fant en solid jernbolt i fjellet, muligens et feste for et stag til et tårn.
Se på bildetSelv om Lille Haukåsen er tett bevokst med høye trær, er det mulig å få utsikt mellom disse her og der. I denne åpningen, innrammet av snødekte trær, er det mulig å skimte slalåmbakken på østsiden av Vardåsen i Asker.
Se på bildetStolpefurua gjorde i sin tid tjeneste som ledningsstolpe, men er nå for lengst tørket inn. I horisonten er både Tryvannstårnet og radiomasta på Tryvannshøgda synlige. På originalbildet kan også Holmenkollbakken skimtes rett til høyre for furua, men den overlevde ikke forminskningen til markadatabaseformat.
Se på bildetEtter at Haukåsen ble snauhogd, kan det flate partiet på toppen nesten gi et inntrykk av vidde. Utsikten er vid, men i motsol og kuldedis var det vanskelig å bestemme åsene i horisonten.
Se på bildetPå Haukåsen var det skikkelig vinterlige forhold, med litt varmende sol med litt gyllent skjær. Det var både skiløpere og fotgjengere på toppen, men ingen trengsel.
Se på bildetI lavere strøk er snødekket tynt og myrene bløte. I høyden er det knedyp snø, myrer som bærer og velpreppet på veien mot radartårnet på Haukåsen. Blått føre, ikke iset.
Se på bildetFlott vei fra Mariholtet og opp til Haukåsen. Skiløypa og stien deler samme stolpe, men stien går mot Lutvann, skiløypa mot Mariholtet. Grå vårdag med litt regn i lufta.
Se på bildetVi skimter Oslofjorden denne regnfulle dagen i mai. Er ikke godt nok kjent til å si eksakt hva vi ser, men tipper det er Nesoddtangen og Vestmarka i bakgrunnen.
Se på bildetHer skimter vi Oslofjorden til venstre, veien ned til Mariholtet og benkene som står ved radarstasjonen. Sekken står klar for videre ferd nordover. En grå og regnfull vårdag.
Se på bildetLøypestaken som er den siste på løype 167 fra Mariholtet, lyser opp i bildet. Den golfballaktige radaren synes bra på lang avstand. Jeg gikk opp fra Mariholtet, og en syklist som tydeligvis var sprek, passerte meg minst fire ganger på min tur opp bakken.
Se på bildetOver 300 moh. var det vinter også i Østmarka den siste dagen i april. Og særdeles vått, så godt fottøy var viktig.
Se på bildetIkke mange ute i dag, men både to- og firbente hadde brodder, så da gikk det greit på islagte stier og veier. Sola slet med å komme igjennom, men greide det ikke.
Se på bildetRadaren på Haukåsen kommer endelig til syne. Etter mange oppoverbakker er vi kommet til 357 moh.
Se på bildetTreet er forlengst dødt og uttørket, men isolatorer og ledningsrester henger der fortsatt etter dets tidligere liv som telefonstolpe, eller var det kanskje lavspent strøm? Likevel overlevde det som ett av få flatehogsten. Neppe på grunn av sitt tidligere liv, heller som potensielt spiskammer og reirplass for spetter. I bakgrunnen moderne kommunikasjon, tårnet og masta på Tryvannshøgda.
Se på bildetRim, frost og litt nysnø gjorde det riktig så pent på Haukåsen i dag, der radaren nå er ferdig restaurert.
Se på bildetEgget er nyklekket og kyllingen fløyet. Sannheten er det stikk motsatte, radarkulen er under rehabilitering og lukkes sakte, men sikkert. Vi kan så vidt skimte en antennetopp til venstre, og og på furua til høyre i bildet henger en ny kjentmannspost.
Se på bildetHaukåsen ligger 357 moh., og all skog rundt radarstasjonen på toppen ble fjernet i 2012 for at ikke radarsignalene i kuppelen skal bli forstyrret. Nå går også "innmaten" i kuppelen gjennom en omfattende restaurering for å gi optimale forhold for den sivile luftfart over hele Østlandet.
Se på bildetDet er betydelig restaurering på Haukåsen nå og store byggearbeider på radaren.
Se på bildetFlott på Haukåsen , der radaren nå bygges om. Og noen turgåere er ute allerede i det fine høstværet.
Se på bildetEtter at det ble hogget for et par år siden, hever kuppelen seg nærmest majestetisk fra høyde 357 moh.
Se på bildetTurorienteringen «Ola Dilt» har vært i gang i tre uker i Østmarka, og takket være et tett og veltråkket stinett er antallet postjegere og oppsøkte poster allerede høyt. I går kveld var også postene på Haukåsen satt ut, og allerede før lunsj i dag traff vi på et titals postjegere. Akkurat på de siste 50 meterne mot denne posten hadde ski, eller aller helst truger, vært fordelaktig, men ellers var solid fottøy med ispigger best. Etter flatehogsten rundt radarkuppelen er det fin utsikt mot Oslogryta og fjorden med kritthvite fjell i horisonten.
Se på bildetKuppelen på toppen av Haukåsen inneholder en radar for flytrafikken på Østlandet. I fjor ble store deler av skogen rundt radaren hugget, for å redusere forstyrrelsene på signalene. Dermed ble den allerede godt synlige kuppelen enda mer synlig. Her er den fotografert fra Holmenkollen, like før soloppgang.
Se på bildetFriluftsetaten har drevet med hugst rundt radaren for å bedre signalene til flytrafikken. Og plutselig er landskapet blitt åpent og fint, med god oversikt.
Se på bildetLandskapet er blitt åpent og flott her oppe etter hugst på toppen. Sørover fra rasteplassen kan vi nå se helt til Oslofjorden, og det var flere som tok en hvil her i finværet i dag.
Se på bildetIkke et idyllisk navn, og heller ikke et idyllisk sted for den som skal kvittere på denne historiske Ola Dilt 2012-posten. Gørrputter er det nok av i Østmarka, men denne er navnsatt på gamle kart. Den ble igjen aktuell i forbindelse med lekkasjene i Romeriksporten 1997. Rester av måleutstyret er synlig til venstre i bildet.
Se på bildetGørputten står det på lokale kart; vi er mellom Kroktjern og søndre Puttjern. Her prepareres det ikke, og et enkelt skispor snor seg mellom trærne.
Se på bildetEtter en fin sykkeltur på hardtråkkede blåstier fra Evensmåsan, via Grønlihytta, Puttåsen og Lauvtjern kommer vi fram til Haukåsen. På bildet ser man flatstrekket før veien/løypa bikker nedover mot Mariholtet.
Se på bildetTurorienteringen Ola Dilt i regi av Oppsal IF har pågått siden 1967. Her på Haukåsen er terrenget lett og åpent.
Se på bildetBakkene opp fra Lutvann mot Haukåsen er ikke av de letteste; det er over 150 høydemetre stigning. Men på platået på toppen er det flott og åpent terreng og vi får lønn for strevet.
Se på bildetAvinor sin radar på Haukåsen ses godt fra Oslo - som en gedigen "golfball" langt inni Østmarka et sted. Slik ser den ut på nært hold.
Se på bildetSkiltene viser vei gjennom skogen - radaren inne i kuppelen hjelper flyene med å finne riktig kurs. Radaren roterer inne i kuppelen (radomen), som har til oppgave å beskytte den mot vær og vind.
Se på bildetDet finnes ennå steder man kan gå i ensomhet til tross for at det er skisøndag og stor utfart. Klatrer du opp bakkene fra Lutvann mot Haukåsen, passerer du Langmyra. Her starter ”Langmyr-kneika”, en særdeles bratt bakke som egner seg best oppover. Men du får lønn for strevet når du kan suse ned veien til Mariholtet. I dag hadde kun 1 skiløper gått foran, til tross for at det var sen søndag ettermiddag.
Se på bildetRadarantenne for den sivile luftfarten. En hvit ufo som synes fra hele Oslo-området. Selve stikrysset er rett sør for tårnet. Her er det skiltet mot nordøst til Elvågaseter, Nuggerud, mot sørøst mot Mariholtet, mot sørvest mot Hauktjern, Sarabråten, vestover mot Kroktjern, Lutdalen
Se på bildet34 bilder vist.