I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Grensen mellom de to kommunene Lørenskog og Enebakk går helt sør i Skålsjøen i Østmarka. Her ligger en steindemning med en forsterkning av tre.
Se på bildetSkøytefolket vil nok sikle av å se denne isen. Vi var på fottur og nøt synet før vi fulgte stien rundt sørspissen av Skålsjøen.
Se på bildetAkkurat der vi passerer vestgrensen inn til Tretjernhøla naturreservat, har noen bygget en fin klopp. Vannet rennet sørover, ut i Skålsjøens nordvestre arm.
Se på bildetTo spreke karer i godt voksen alder har opplevd vårnatten i langt inne i Østmarka, med orrfuglspill i tretoppene. Og kost seg på hjemturen i vårsola ved Skålsjøens bredd.
Se på bildetNed kneika - og så har vi mektige Skålsjøen under oss, som på søndag hadde fast og fin is å gå på i hovedløypene. Men vær obs langs land der sola har tæret på isen.
Se på bildetEgne løyper for hundespann er det masse av i denne delen av Marka. Fint skue når de nesten lydløst flyr framover i terrenget.
Se på bildetLøypa fra Skålsjøkoia går rett vestover mot kveldshimmelen.
Se på bildetSolen trengte gjennom skydekket en liten stund i dag. Dette bildet er fra Milorgløypa over Skålsjøen (255 moh.) med Søndre Liseterkollen til venstre.
Se på bildetSelv i isete løyper var det var stor ferdsel over Skålsjøen i dag. Hovedløypa mellom Losby og Vangen går jo her, og mange var på hjemvei i "blåtimen". Bildet er tatt mot øst, med Liseterkollen ruvende til høyre.
Se på bildetTil Skålsjøen skulle det være en fin sykkeltur fra Losby. Denne dagen var det ikke slik. Det var kanthogst med felling av trærne inn over veien fra Sør-Tangen og videre til veiens ende, både mot Skålsjøen og mot Røyrivannskoia. Det er ingen grunn til å sykle her før det blir ryddet om man ikke ønsker spesielle utfordringer.
Se på bildetIfølge Even Saugstad i "Østmarka fra A til Å" er Skålsjøen oppdemmet to meter med en gammel demning av stein og jord i sydenden. Men også i nordøstvika ved utløpet mot Skålsjødalen er det en demning. Denne er av betong, med utløpsrør ca. to meter under topp damkrone og regulerbart overløp til ca. en meter under damkrone. Det er ingen synlig lekkasje i dammen, men likevel er vannstanden ca. 30 cm under regulert overløp. Dette er nok til å forklare uoverensstemmelser mellom kartene og virkelig utstrekning av Skålsjøen.
Se på bildetI Skålsjøen er det flere øyer. På den største av dem drev Losby sagbruk vinterstid fra 1929 til 1935. Drivkraften var den samme lokomobilen som endte sine dager på Sør-Skytten ca. 1947, se bilde nr. 19914 og bilde nr. 13047.
Se på bildetPå kartene er det tegnet ei stor vik inn mot Høgmyrholtet på dette stedet. Men nå er den grodd igjen med myr, sannsynligvis med flytetorver. Rester etter en klopp av stokker på sydsiden av vika (til venstre i bildet) viser at det må ha vært lenge siden det var åpent vann her. Det så ikke tilrådelig ut å ta snarveien over myra.
Se på bildetHer har vi kommet til beverhytta som kan anes på bilde nr. 19910. Hytta var nok fraflyttet, for det var ingen ferske spor av beveraktiviteter i nærheten. Derimot var det en ca. 50 cm lang buorm der, som kastet seg i vannet da den så kameraet. Den burde være med på bildet, men svømte sannsynligvis under vann da det ble tatt. Rart at den ikke søkte tilflukt i kvistrøysa i stedet.
Se på bildetDenne augustdagen var det full sommer i solskinnet. Men de flest gule vannliljene hadde avsluttet blomstringen og satt frukt i stedet. Ellers var det flere spor etter bever, og beverhytta kan sees langs høyre (vestre) bredd rett nedenfor den høyeste furua.
Se på bildetSkålsjøkoia i nordøstvika av Skålsjøen ble satt opp i 1945 og holdes fortsatt i god hevd. Langs strendene av vannet er det spor etter stor beveraktivitet, men ingen av «gnagene» var årsferske.
Se på bildetKartene over Østmarka viser ingen sti over eller langs Høgmyrholtet, som er ryggen som skilte Østre og Vestre Skaarsøen før de ble demmet opp til dagens Skålsjø. Men det er anlagt en godt brukbar klopp over Skålsjømyra i nordøstvika av vannet, og langs vannet går det et mer og mindre sammenhengende tråkk til sydodden på Høgmyrholtet.
Se på bildetVi traff Ragnar Djupsjord ved Skålsjøen i dag på sin vanlige langtur i Østmarka. Og det var ingen aprilspøk da han fortalte at han i morgen passerer 600 mil på ski. Ragnar blir 83 år i juni og er en av de råeste milslukerne i verden.
Se på bildetTo ulver, den ene med litt større spor enn den andre, hadde gått over Løkenseterputt. Fra Løkenseterputt hadde de krysset åsen mot Skålsjøen ca. 100 meter nord for skiløypa. Derefter hadde de krysset over Skålsjøen mot Liseterkollen. Sporene er satt efter gårsdagens snevær. Se også bilde nr. 18488.
Se på bildetHer ved Kløfttjern mellom Vangen og Skjelbreia var det greit å gå på ski i dag.
Se på bildetDet var stor trafikk på Skålsjøen av tømmerkjørere og bønder tidligere, det var sag her drevet av dampmaskin (lokomobil). I 1934 var det slutt ved Skålsjøen, og saga ble solgt. Spesielt interesserte kan vasse over torvene til øya, der finnes det to tufter etter Skålsjø-saga: ett hus for saga, og ett for sagarbeiderne.
Se på bildetDen lille demningen ved Skålsjøen hindrer vannet i å renne ut... Her henger en kjentmannspost for perioden 2012-14. På vei fra grusveien og syklene passerte vi også den idyllisk beliggende Skålsjøkoia, som disponeres av Høybråten jeger- og fiskerforening.
Se på bildetKlokka er ennå ikke ni, og det er kjølig i skyggen her i nordøstre vik av Skålsjøen.
Se på bildetLiseterkollen er en heller ukjent kolle i Østmarka. Her går ingen stier til topps og det er kronglete med mange småkoller, men "busher" du deg opp, kan du få for eksempel denne utsikten vestover mot Skålsjøen. Østmarka er nå på sitt nest vakreste (snøen mangler), med markblomster i fullt flor.
Se på bildetI sørenden av Skålsjøen langs bekkedraget går Milorgløypa videre sydover ned til Steinsjøen. Nå, den 27.1.2012, er løypa videre sydover ikke farbar på grunn av åpen bekk, og det er uveisomt på begge sider. Men med mer frost og snø, er løypa et godt og variert løypealternativ mellom Skålsjøen og Vangen-området.
Se på bildetSkippy koser seg på tur over Skålsjøen, og det gjorde hennes tobente følgesvenner også denne nydelige onsdagen. Her vanket kuldegrader, nysnø, scooterspor - og til venstre sporet etter et hundespann.
Se på bildetDet var i dag mange og fine løyper over vannene i Østmarka, som her på Skålsjøen. Og mange benyttet seg av løypene i finværet.
Se på bildetI en vik nordvest i Skålsjøen står det i år en skijegerpost. Inn dit går det et enkelt spor, og det er tydeligvis mange som har besøkt den alt i år. Det var flott føre og løyper over vannene i Østmarka denne helgen.
Se på bildetØst i Skålsjøen ligger Skålsjøkoia med eget, pyntet juletre for anledningen.
Se på bildetI Østmarka er det mange vann å gå på. Her fra Skålsjøen, på vei mot Røyrivann.
Se på bildetNå er det mulig å gå i mange av de gamle scooterløypene i Østmarka.
Se på bildetDet er lenge siden Østmarka har vært så hvit og vakker, med nok snø i alle løyper og utforkjøringer. Vi ser Skålsjøen mot nord.
Se på bildetVakre Skålsjøen ligger midt i Østmarka, med Liseterkollen ruvende på østsiden. Fra Skålsjøen har man fem løyper å velge mellom, to av dem er naturløyper. Hovedløypa mellom Vangen og Losby går tvers over over Skålsjøen, likeledes den nydelige løypa fra nordenden over Tretjernshøla - Drettvann og Halssjøen.
Se på bildetSkålsjøen ligger mellom Knurra og Paradisdalen og her går det løyper til Vangen. Men i dag var det bare på isen det var mulig å gå på ski eller skøyter.
Se på bildetSkålsjøen ligger mellom Knurra og Paradisdalen og her går det løyper til Vangen. Men i dag var det bare på isen det var mulig å gå på ski eller skøyter.
Se på bildetSkålsjøen ligger mellom Knurra og Paradisdalen og her går det løyper til Vangen. Men i dag var det bare på isen det var mulig å gå på ski eller skøyter.
Se på bildetDet er fortsatt tømmerdrift langs Losby-vassdraget - men vannveien er erstattet av skogsbilvei. Når man sykler innover mot Skålsjøen, ser man oppsamlet tømmer flere steder langs veien, ikke minst her - nesten ved veis ende - like før snuplassen ved vannet.
Se på bildetSola titter fram på Skålsjøen og gir rene Soria Moria stemninger
Se på bildetDet er fortsatt tildig mørkt i begynnelsen av januar, og ikke mange ute å se på ettermiddagstur mellom Losby og Skålsjøen
Se på bildetDet tidlige snøfallet og kort tid med barfrost har gitt tynn is på flere vann i Østmarka. Den siste halve meter`n med snø førte til overvann. Det blir nok bedre med sprengkulda nå, men ta med skrape. Minus 20 og sørpe gir noen flotte kladder
Se på bildetØstmarka-vinteren 1989 var til tider snøløs, og det gikk fint å kombinere løpeturer på vannene med utradisjonelle løpstraseer. På bildet fra Skålsjøen ser vi Per Israelsson og Morten Kristoffersen.
Se på bildet49 bilder vist.