I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
En bever har mesket seg i veikanten ved Kringla. Vi andre skulle også gjerne hatt litt kringle, men nærmeste pitstop er minst en mil unna. I bakgrunnen skimtes vannet og Søndre Kuvelia. Her var det sol, men i lavereliggende områder lå tåka tykk denne oktoberlørdagen.
Se på bildetDe ser ut til å ha et fint system. Først kom følgebilen. Den stoppet i krysset der veiene fra Sandungen, Storflåtan og Sørkedalen møtes. Da alt var klart, kom tungtransporten. Sikkert lurt å gjøre det slik, ikke gøy å måtte rygge langt med denne eller en tømmerbil.
Se på bildetKringla er en flott plass, selv her i hogstfeltet, hvor det har blitt god utsikt. Stille og fredelig. Det blir en ny rast her, har bare gått rundt Kringla fra den andre siden, og sola dukker opp etter et par dager med regn på turen. Fint å raste på en stubbe og se på fisken som vaker, se om beveren dukker opp. Gruer meg litt til bakken opp Smeddalen - det blir 250 høydemeter, og det er bløtt i bakken. Treffer sikkert også på snø, og elendige forhold. Det ble ei god pause her!
Se på bildetBjørka spirer så vidt. Her er vi i skyggen, og det ligger litt snø i veikanten rett bak. Mai har vært svært kald i år. Toppen i bakgrunnen til venstre tror jeg er Styggedalsmana.
Se på bildetMai har vært svært kald i år, og det er lett å se hvor nordhellingene er, her får ikke sola mye tak. Løvtrærne har knapt fått blader. Flott vedlikeholdt vei.
Se på bildetDet bruser bra i fossen. Mye vann, da det fortsatt er snøsmelting, og det har regnet mye i det siste. Rart at en liten foss og med vann som føles mykt, kan lage så mye lyd. Men det er mye krefter i sving, vann er tungt. Ikke rart det blir brukt til å lage kraft mange steder.
Se på bildetDet er en stille, fin dag, og været klarner opp. Bjørka spirer seint i år, ettersom våren har vært kald. Mye furustøv av pollen også her. Vi ser veien til Storflåtan og Smedalen som går opp mot Oppkuven.
Se på bildetBjørka spirer, og det er i ferd med å klarne opp. Kringla er et flott vann, og med en stubbe å sitte på, blir det å ta en liten rast. Stille og fint, ikke sett noen i dag så langt, selv om dette er en hovedvei i Marka. Oppkuven til venstre, og rett frem ser vi veien som går til Storflåtan.
Se på bildetFra Kringla renner det rikelig med vann i overløpet, så vannet er fullt. Det er egentlig litt overraskende, siden Langlivannet er nedtappet og demningen er under rehabilitering. Men det har sikkert med krav til minstevannsføring videre i Sørkedalsvassdraget å gjøre. Allerede i slutten av mai var det tydelig at Storflåtan hadde vesentlig lavere vannstand enn normal full, selv om det hadde vært rikelig med snø, og snøsmeltingen akkurat var over. OVA informerer om at både Storflåtan og Svarten vil ha redusert vannstand under rehabiliteringsperioden.
Se på bildetIkke mulig å komme tørrskodd over Kringla idag, men det fristet mindre å gå rundt.
Se på bildetEtter tre mil løping var det godt å overnatte ved Kringla. På denne tiden av året starter morgenen tidlig, og snart var fotografen i gang med en ny løpetur på flere mil - med oppakning.
Se på bildetTerrenget endres mye når trær hugges, og her ved Kringla har vi plutselig god utsikt.
Se på bildetDette er et nærbilde av hogstfeltet på bilde nr. 25867. Flatehogsten har avdekket jernrenna fra der den krysset Smeddalen og videre østover. Omfattende kanthogst langs veien til Svarten har gjort at renna også er synlig nærmere Svarten. Om jeg finner et kart hvor rennetraséen er tegnet inn, går det gjerne mot et lite prosjekt om renna og fløtingen fra Svarten til Langlivannet.
Se på bildetKringla er demt opp to meter over naturlig vannstand. Etter det langvarige og kraftige regnværet i det siste var vannstanden denne dagen 2,4 meter. Det var bra med vann i overløpet, men langt fra noen flom, slik som den bilde nr. 14839 fra 1. oktober 2011 viser. Demningen er en typisk steindemning med ekstra forsterkninger i form av støtteutbygninger. Den ble brukt til fløting til Langlivannet før Svartenrenna (jernrenna) ble bygget i 1939. Byggeår har jeg ikke funnet enda, men stilen tyder på omkring århundreskiftet 1900. Midtpartiet har nok blitt bygget om senere. Men skåmuren på høyre side viser at det først ble fløtet i elva.
Se på bildetKringla med sine hvite vannliljer og omkransning av hvite bjørker må være et av Markas mest idylliske vann og også et av de mest fotograferte. På dette bildet mangler bjørkene. I stedet ligger et beverfelt tre i vannet i forgrunnen, felt for en god stund siden. Flatehogsten på motsatt side av vannet ved veien til Svarten er derimot helt ny. Ikke vakker, men som bilde nr. 25874 viser, fikk den den gamle tømmerrenna av jern frem i dagen over et langt stykke.
Se på bildetI dag var det flott ved Kringla, og mange syklister var ute. I bakgrunnen ser vi Smeddalen og Oppkuven.
Se på bildetOgså Kringla får rikelig påfyll av vann nå, og det fosser kraftig ut igjen her ved demningen. Bakenfor ser vi brua på veien mellom Kringla og Langlia.
Se på bildetSol, behagelig temperatur, speilblankt vann - det er en nydelig dag på Krokskogen. Disse to syklistene stoppet opp på brua ved Kringla for å foreta en rask omkledning.
Se på bildetNatten var i ferd med å innhente denne august-torsdagen da det ble en liten pause ved Kringla på vei fra Oppkuven til Sørkedalen.
Se på bildetMens bjerkene er grønne i Sørkedalen, er det lite grønt ved Kringla og det ligger ennå sogar noen snøflekker på skyggefulle steder.
Se på bildetForeløpig er det høstfarger i store deler av Marka. Men nå er det ikke lenge før alle bladene ligger på bakken. Her inne ved Kringla var vannet stille nok til at trærne kunne speile seg i overflaten.
Se på bildetSelv de aller ivrigste skiløperne må vel innrømme at det er vakkert i Marka nå, selv om det fortsatt er høst. Dette bildet er tatt i motsol ved Kringla.
Se på bildetDenne brua finner vi her i sørenden av vannet; bak ser vi Smeddalen og Oppkuvmassivet. Med sol og behagelige temperaturer, er det bare å komme seg ut i marka på sykkel.
Se på bildetJernrenna ved Kringla holder stand, selv om det snart er femti år siden det ikke lenger var aktuelt å bruke den til fløting. Tømmeret ble sendt fra Svarten til Langlia i denne lange banen.
Se på bildetDen første tynne isen har lagt seg på deler av Kringla. Med stabile kulde fremover varer det ikke lenge før vinteren har festet grepet for alvor.
Se på bildetHer møter vi veien fra Sørkedalen, etter en lang nedoverbakke fra nord på Oppkuven. Raskeste vei til byen er via Sørkedalen, men mulighetene er også via Kikut eller rundt Store Sandungen. Kringla er drikkevannskilde, så derfor sees nok ofte vak her. Mot nord stiger Sandbekkmana opp som en markert åsrygg.
Se på bildetRingkollen er et flott utgangspunkt for turer gjennom marka. Med "onsdagsbusstilbudet" har du mulighet til å ta turen midt i uken også. Her er jeg kommet til Kringla der jeg stopper opp og nyter kveldsstunden.
Se på bildetIkke mye å si på været i Marka denne dagen selv om temperaturen lå rundt frysepunktet
Se på bildetDemningen til Kringla fører drikkevannet videre til Langlivann. Vannstanden er nå 2,12 m.
Se på bildet31 bilder vist.