I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det ser skumlere ut enn det var, men her på kanten av Vardåsen gikk vi bokstavelig talt i tåka. Det går så vidt an å skimte et traktoregg til høyre over fjellkanten.
Se på bildetVardåsen i tidlig morgensol i september. Bildet er tatt fra Bjerkøya i Asker. I forgrunnen har vi Oslofjorden og Blakstad sykehus.
Se på bildetDagen startet grå, men senere klarnet det opp, slik som her ved tjernet i Jutemyr ved foten av Vardåsen.
Se på bildetI denne delen av lysløype i Vardåsen er det lagt ut planker, noe som er til god hjelp for turfolk når det er vått i traseen.
Se på bildetI dag startet turen ved skitrekket i Vardåsen, med tre varmegrader og snø i luften. Men etter hvert lettet det litt, og temperaturen steg også et par grader. Her ser vi Vardetjern fra sør.
Se på bildetTunge skyer over Asker i dag, med nedbør flere steder. Likevel er det et vårgrønt landskap vi ser under oss, her fra Haugeråsen i Vardåsen-området. Vi ser Vinnulstad gård midt i bildet, med Gjellumvannet bakenfor denne. Helt i bakgrunnen til venstre ser vi litt av Oslofjorden.
Se på bildetUtsikten fra Haugeråsen i Vardåsen-området er flott. I dag var det bløtt lys og duse farger i landskapet, i kontrast til hvordan det så ut herfra en høstdag i 2015, slik bilde nr. 24279 viser. Vien vi ser gå innover i bildet, leder mot Dikemark. På den går sykkelrute 434 fra Heggedal.
Se på bildetVardåsen i Asker ligger ikke så mye over 300 meter over havet, men utsynet er formidabelt en tidlig høstmorgen. Her har fotografen gått opp alpinbakken, og vendt blikket vestover i retning Dikemark. På en god skjerm kan man så vidt skimte en skorstein på sykehusområdet.
Se på bildetAlpinanlegget i Vardåsen er ikke blant de største i Oslo-området, men det er få om noen som har bedre fjordutsikt. Denne flotte høstdagen var en maskin i arbeid med å fjerne busker som hadde grodd opp i øverste del av traseen.
Se på bildetRett nordøst for toppen på Vardåsen ligger den eneste hytta på selve kollen. Ikke stor, men en solid tømmerhytte, som vel har begynt å merke alderen. Ingen spor etter mennesker mot inngangen, bare spor etter et dyr i lange byks. Uthuset på den andre siden av blåstien er tydelig merket av forfall.
Se på bildetI det kuperte og til dels bratte Vardåsmassivet har det ikke vært mange bosettinger. Plassen Stupet ved gården Haugers kirkevei øverst i Råtadalen kan stamme fra tiden med gruvedrift i området på 1700-tallet. Beskrivelse og kart antyder to hustufter, men selv med kartet i hånden, var vi ikke i stand til å finne mer enn den ene på bildet.
Se på bildetSlottsberget er den delen av Vardåsmassivet som ligger vest for den skarpe Råtadalen, som nesten deler massivet i to. Et kupert område med mange stier og tråkk, noen blåmerkede. På ryggen i øst er det også rester etter en rødmerket skiløype. Langs denne, ved Tælabonnmyra, fant vi denne spettspiste maurtua med minst ti større og mindre spetthull, sannsynligvis etter svartspett. Fra stien er det også noen utsikter mot stupene ved Vardåsen, eller mer korrekt, stupene i Haugeråsen.
Se på bildetDagen opprant med den kraftgste bisolen jeg har sett ved Kolsås, dvs. fine forhold for haloer. Da er Vardåsen et fristende mål, særlig når en ny kjentmannspost kan besøkes samtidig. Sol og retningsorienterte iskrystaller uteble, men bilde nr. 26345 og bilde nr. 26346 fra 2007 viser hva vi håpet på. Nå ble det med en tidlig julestemning, nesten i svart/hvitt, i stedet. Bra med snø og vinterstier, bra med folk, og mye mildere i høyden, men ikke plussgrader.
Se på bildetUtsikten fra høyeste punkt på Vardåsen (349 moh.) er flott sydover Oslofjorden, selv om litt av morgentåken fortsatt ligger over lavlandet. Men en fantastisk sensommerdag i slutten av september!
Se på bildetVardåsen og Skaugumsåsen i Asker ruver like høyt, 349 moh., og dominerer landskapet i dette området. På toppen av Vardåsen ble det i gammel tid tent varde som varsel om ufred. Åsen var delt og eid av omkringliggende gårder. I 1940 kjøpte Asker kommune en del av platået på toppen til friluftsaktiviteter, og i 2007 ble området vernet som natur- og friområde.
Se på bildetHøstens farger er vanligvis gult, oransje og rødt, men denne tidlige høstdagen var det intense grønnfarger som dominerte utsikten over kulturlandskapet nordvest for Haugeråsen, som åsryggen bak Vardåsstupene egentlig heter.
Se på bildetDet er fin utsikt fra Vardåsen. Her har kameralinsen blitt rettet mot nordvest. Det klarnet opp tidlig på formiddagen, slik at vi her ser Kraftkollen til høyre på bildet, mens det fortsatt henger tåke igjen i Lierdalen (til venstre).
Se på bildetEt islagt Vardetjern lå dels i sol, dels i skygge i formiddag. Noen kuldegrader har gjort myrområdet rundt tjernet rimete og hvitt.
Se på bildetDagen startet med tåke i lavlandet, men etter hvert klarnet det opp mange steder. Fra alpinbakken i Vardåsen kunne vi se at skydekket også hadde forsvunnet fra de høyeste åsene i Nordmarka.
Se på bildetEt yrende liv av barn og voksne på Vardåsen denne flotte oktobersøndagen, hvor mange satt i bare T-skjorten og nøt sola! En luftig blåsti med utsikt til Oslofjorden med Håøya og Drøbak i det fjerne førte oss etter hvert ned bratte sva til Gullhella stasjon.
Se på bildetMange stier fører opp til Vardåsen (348 moh.), den karakteristiske toppen som ses fra mange kanter. Grunnfjellet er vakker, lyserød granitt, og er et svært populært turmål med vid utsikt. Det går mange blåstier opp, den desidert bratteste har en stigning på ca. 230 høydemeter fra veien ved Dikemark. I pustepausene underveis kan man se klatrere i fjellveggen til høyre for oss.
Se på bildetKlatrerne i Vardåsen blir små oppe i svabergene. Det er ikke akkurat loddrette fjellvegger, men ganske luftig likevel. Fotografen har forsøkt.
Se på bildetVardåsen i Asker ligger 349 moh. med vid utsikt mot Oslofjorden og som her mot åsene i Vestmarka.
Se på bildetSvabergene på sørsiden av Vardåsen er populære treningsfelt for fjellklatrere. På den andre siden av åsen ligger en slalåmbakke og fra toppen har man vidt utsyn over Oslo-området.
Se på bildetFra Hovdehytta er Vardåsen ganske pen og pyntelig. Fra syd mer dramatisk med bratte svaberg. I det fjerne ser vi Drøbak og muligens Kiel-fergen.
Se på bildetVardetjern ligger sydøst for selve Vardåsen, og er omkranset av myrer. I år er de ekstra bløte og lite trivelige å forsere. De forholdsvis få menneskene vi så i området holdt seg på de tørre ryggene og var mer opptatt av puls enn av utsikter.
Se på bildetI dag var det tungt høstlig ved Vardetjern. Bildet er tatt mot vest fra omtrent samme sted som bilde nr. 13021. Kanskje kan vi se frem mot steminger som på det bildet om en måneds tid i år også?
Se på bildetPå hyttetunet på bilde nr. 15068 holder også denne slipesteinen til. Ikke funksjonsdyktig: Laverhavari, og sveiva går rundt uten at steinen følger med. Likevel ganske dekorativ med sitt belegg av mose og lav.
Se på bildetVardåsen er for det meste bevokst med ganske tett skau. Ikke langt fra blåstien fra Jutemyr til Vardåsen ligger et ensomt hyttetun i bratta og egentlig midt i tjukke skauen. I de siste årene neppe i bruk, men med en av Vardåsens beste utsikter mot øst. Halvøya midt i bildet er Konglungen.
Se på bildetI kanten av hyttetunet på bilde nr. 15068 bor denne gamle høyvogna. Ikke går det vei hit, knapt nok kløvbar sti, og ikke har det vært jordvei i nærheten, men noen har likevel tatt seg bryet med å dra vogna opp hit. Forfallet er tydelig, og her har det ikke vært synlig vedlikehold, i alle fall ikke siden 2007.
Se på bildetVardåsen har nok vært et flott sted for varde i eldre tider, men man vet ikke hvor mange ganger det har lyst herfra. Da det var varderegistrering i 1767 ble det om Vardåsen skrevet at den var "af Skovvarme gandske forbrændt". Men utsikten mot fjorden og Nesoddlandet er vakker, og her var det kjentmannspost i 1994-96.
Se på bildetOgså endel klyving og klatring for turgåere uten tau og sikring opp fra bygda ved Dikemark til populære Vardåsen turområde. Her er det vid utsikt ut fjorden til Drøbak og til Asker-bygdene, Vardåstjernet og nakne, bratte sva av vakker lyserød granitt. Et sted som skapt for lang, god rast!
Se på bildetSkippy nyter utsikten fra toppen av skisenteret på Vardåsen i Asker. I bakgrunnen sees Oslofjorden med Oslo innerst, mens trekkdyret muligens skjeler mot hjembygda i Ski.
Se på bildetPå Vardåsen i Asker kryr det av små og store jettegryter. Denne er ca. femti cemtimeter fra kant til kant.
Se på bildetPå sørvestsiden av Vardåsen i Asker er det vid utsikt, både mot Oslofjorden og som her, mot jordene ved Dikemark. Åsen som sees i horisonten mellom grenene på venstre side av trestammen er Jonsknuten (904 moh.) utenfor Kongsberg.
Se på bildetFra Hovdehytta i Vestmarka kunne vi på denne disige oktoberlørdagen rette blikket mot Vardåsen (349 moh.) snaut fem kilometer unna.
Se på bildetÅpen vann med frostrøyk sammen med ca 17 minusgrader gjorde det rått og iskaldt ved Strand om ettermiddagen julaften. Men solnedgangen var vakker, her har den røde kulen akkurat gått ned litt til venstre for Vardåsen i det fjerne.
Se på bildetStupene fra Haugeråsen er stort sett blankskurte, men med områder hvor furua klorer seg fast innimellom. Til høyre Kraftkollen, og omtrent i midten av horisonten Jonsknuten med masta.
Se på bildetUtsikten mot syd fra Haugeråsen er vid mot Hurum og Skrim i det fjerne. I forgrunnen skaret hvor Breileina kommer opp stupene. Breileina er en av rutene opp stupene hvor man ikke trenger klatreutstyr. Vanlig krabbing er tilstrekkelig.
Se på bildetVardetjern ligger sydøst for selve Vardåsen. Et ganske idyllisk tjern omkranset av myrer. I bakgrunnen Haugeråsen, ryggen som utgjør toppen av stupene på Vardåsen.
Se på bildetDenne furua klorer seg fast på toppen av Vardåsen, et av Askers høyestliggende punkt. Stammen har fått en betydleig hellingsvinkel, mens kronen forsøker å holde seg horisontal.
Se på bildetNå kan man vel si at en lang, flott skisesong er over i Kjekstadmarka, selv om det fortsatt ligger litt sne igjen i lysløypen i Vardåsen?
Se på bildetDet var et par timer med solskinn i Kjekstadmarka i dag, og de som tok turen til toppen av Vardåsen (349 m.o.h.) kunne glede seg over utsikten mot Oslofjorden. Vi ser her Bjerkøya (5 km unna i luftlinje) som den største øy på bildet, med Kråkholmen og Rogneskjær til høyre nærmest land ved Blakstad. På den andre siden av fjorden har vi Nesoddlandet, ca. 13 km fra kameraposisjonen.
Se på bildetFra toppen av Vardåsen er det flott utsikt nedover Oslofjorden. I dag var det mange som fikk oppleve dette flotte utsynet.
Se på bildetDet var mange som hadde valgt seg ut Vardåsen som turmål denne søndagen. Familien Brusletto fra Borgen var blant dem som tok en god rast her oppe.
Se på bildetDa bilde nr. 26345 ble tatt, var det for sterkt lys til å få med nedre del av haloene uten å få en mengde interne reflekser i objektivet. Muligheten bød seg fra toppen av Vardåsstupene noe senere, med svakere sol og Kjekstadmarka som mørk bakgrunn slik at haloene sto frem. Dette er nedre del av den nokså vanlige 22 graders haloen med bisoler pg sidetangenter, dessuten en nedadrettet solpillar, også den med bisol (fortykkelsen), og en omvendt V-formet tangentbue, som begge er sjeldne.
Se på bildetDet var tåke og meget fuktig luft da vi dro til Vardåsen 16. desember 2007, en riktig trist dag. Men da vi kom til toppen, kom solen, og vi fikk dette synet, som faktisk ble nesten verdenskjent som «The Oslo Display». Den innerste sirkelen er den nokså vanlige 22 graders haloen med bisoler og sidetangenter. Foran skyen midt mellom solen og den v-formete tangentbuen til 22 graders haloen er det en meget sjelden v-formet Moilanen bue, vanskelig å se på dette bildet. På toppen av den er det en v-formet tangentbue, og rett ovenfor den en svært sjelden Parry bue med samme form. Den ytterste sirkelen er en 44 graders halo med en supralateral bue rett utenfor. Den øverste buen som kurver oppover er en sirkumsenital bue (del av en sirkel rundt senit). En klassifisering og forklaring på de forskjellig haloene finnes på http://www.atoptics.co.uk/halo/mdisp6.htm.
Se på bildet48 bilder vist.