I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Jeg må alltid stoppe her og se på utsikten mot Hakkloa og hengebroen. Denne fredagen var det veldig disig og ganske varmt til september å være. Hjortelusfluene hadde også en aktiv dag.
Se på bildetDet kom mange imot fra Stryken. I tillegg var det litt motvind, som jeg ikke merket noe særlig til da jeg hadde snudd og fått den i ryggen. Da jeg kom hjem, så jeg at jeg skulle ha brukt solkrem i ansiktet.
Se på bildetDet er lenge siden vannene i Nordmarka ble demmet opp. Her lengst sør i Hakkloa ser ikke installasjonene flunkende nye ut, men de er i bruk den dag i dag.
Se på bildetDet ligger mye historie i vann- og fløteinstallasjonene i Nordmarka. Her sør for demningen sør i Hakkloa finner vi tydelige tegn på dette. En lønnsom avstikker!
Se på bildetNå er Marka på sitt grønneste. Det måtte bli en liten rast her ved Hakkloa, med utsikt nordover.
Se på bildetGodt å komme i land etter fire kilometer på vann. Hakkloa er et langt vann å forsere!
Se på bildetHer ved Østre Hakkloa løp ferierende barn rundt og koste seg 2. pinsedag. Stien sørover fra Magovika går gjennom tunet.
Se på bildetÅrets siste tur fra Mylla ble en parademarsj i sol og glede. Med et lite lag crisp snø på toppen og lett bris fra nord skøytet og staket vi oss lett over Hakkloa i retning Kikutstua, men litt våte på beina ble vi da vi nådde land...
Se på bildetIsen på de store vannene i Nordmarka er nå stort sett fri for snø. Løypene på Hakkloa, Trehørningen og Askeren er fortsatt staket, og her er isen i løypene fortsatt solid. Øverst 5 cm med is, deretter et lag på 10-20 cm issørpe, og deretter is under på 60 cm.
Se på bildetDet var supre forhold over vannene fra Stryken til Kikut i dag - noe is, men fast og fint.
Se på bildetDen siste septemberdagen i 2018 bød på en god del sol og fine høstfarger i høyden. Her ser vi høstfargene ved sydenden av Hakkloa. Strandsonen viser at et fortsatt er plass til en høstflom eller to i magasinet, men det er fortsatt en god del igjen før man er nede på laveste tillatte vannstand.
Se på bildetDa gråsteindemningen i sydenden av Hakkloa ble bygget i 1888, ble reguleringshøyden for vannet øket med tre meter i forhold til det den var med kistedemningen fra 1869. Vannet fikk dermed mulighet til å renne ut både på østsiden ned til Bonnamyra og på vestsiden i Lukasvika. Det ble da bygget to atthaldsdemninger, også de i tilhogd gråstein, tettet med rosentorv og sikret mot bølge-erosjon med store steinblokker. Også disse demningene er fortsatt i god stand, og er en fryd for øyet. Kjentmannspost 2014-16.
Se på bildetFløtningslukene er av den typen som løftes opp, og her står kranen som står for dette. Det er brudd i skinnegangen, så det må nok en reparasjon til før kranen kan kjøres. I graset ved siden av den ligger en manøvreringsenhet for en av bunnlukene. Den har sannsynligvis blitt erstattet av en mer moderne inne i damhuset.
Se på bildetDenne dagen var det mulig å høre Smalstrømmen lenge før det var mulig å se den, og bildet viser grunnen: Bunnluka står åpen, og vannet spruter ut av den og danner en skikkelig foss videre. Egentlig var dette ganske uventet, siden vannstanden i Hakkloa er lav for tiden. Står utbedring av demninger for tur også her, på samme måte som for mange andre gamle demninger nå for tiden? Nye forskrifter, ny betong skjuler gammel grårstein.
Se på bildetFløtningsdemningen i sydenden av Hakkloa er en gråsteindemning fra 1888, og er et stykke solid håndverk som står seg godt selv i dag. Den har derfor blitt utnevnt til et kultur-damanlegg, siden mange gamle fløtningsinnretninger også er bevart eller delvis rekonstruert. Som bildet viser, er det store dimensjoner over demningen, som er bygget i meget uveisomt terreng. Kjentmannspost 1994-96.
Se på bildetDet er grønt og veldig frodig i Marka nå, regnværet har nok gjort sitt. I dag blåste det fra nord, noe som var merkbart for undertegnede som syklet mot vinden. Det gikk betraktelig lettere hjem igjen. Ved Hakkloas bredd ble det en obligatorisk rast, som vanlig.
Se på bildetPå lang rekke bak scooteren henger slodd, matte og sporsetter for å lage fine spor. Ikke tegn til overvann ennå.
Se på bildetMange tok turen fra Stryken mot byen denne strålende mars-lørdagen. På Hakkloa var det skikkelig påskestemning.
Se på bildetDet er mange arbeidsplasser og skoler som setter av en skidag til å gå gjennom Marka. Løypebasen nord i Nordmarka traff på denne glade gjengen midt på Hakkloa.
Se på bildetSkyene letter, snøen er fersk og løypene nykjørte. Da er det mulig å kose seg ute på ski midt i vinterferien.
Se på bildetDet har vært mye problemer med isforholdene på Hakkloa tidligere i vinter, men nå er det supert i løypene over vannet. Følg løypetraseen!
Se på bildetLukasvika ligger helt sør i Hakkloa, og Berit benyttet anledningen til en forfriskende svømmetur denne første søndagen i oktober. Varmende sol, speilblankt vann og temperaturen i vannet ble målt til 10 grader. Hva er da mer naturlig enn et bad?
Se på bildetMan kunne nesten kalle det sensommerdager denne første helgen i oktober, og vakkert vær har det vært hele høstferie-uken. Bare kjøligere morgentimer forteller oss at vi går over i en annen årstid. Stor utfart både på vei og til vanns, og det er populært å dra på teltur i Marka nå. Hakkloa (372 moh.) ligger mellom Store Sandungen og Bjørnsjøen, og i bakgrunnen ruver Hakklomiddagskollen med sine 520 moh.
Se på bildetEndelig kom varmen, og det var en flott kveld her ved Hakkloa.
Se på bildetDen største øya i Hakkloa kalles Sauøya, sannsynligvis fordi den ble brukt til beite for sauene på Vestre eller Østre Hakkloa. I dag var det hverken fir- eller tobente å se, utenom fotografen som lette opp en geocache et stavkast fra en av hovedløypene gjennom Marka.
Se på bildetEn atthaldsdam måtte til også i Hakkloa da restaureringshøyden steg, og mer moderne damanlegg ble anlagt syd i Hakkloa. I Lukasvika på vannets østside ligger denne utført i stein og tettet med rosentorv, og er som et lite kunstverk til glede for oss som ferdes her.
Se på bildetDen restaurerte Hakkloa dam slipper rolig elva ned gjennom Hakkloløkene, men gir skikkelig lyd fra seg gjennom Smalstrømmen og ned i Bjørnsjøen.
Se på bildetMange av vannene i Marka er regulert, og flere av dem er tydelig nedtappet nå i disse dager. Det er nesten litt småkollete her nord i Hakkloa, og i sprekkene kan en også se hvor tykk isen er.
Se på bildetFra nordsiden av Kikuttoppen var det i ettermiddag fin sikt mot den nordre delen av Nordmarka. Her er plassen Østre Hakkloa, snaut fire kilometer unna, zoomet inn fra toppen.
Se på bildetPå tur forbi Skinnskattbergets sørende må vi alltid stoppe opp og nyte utsikten over Hakklokalven og Hakkloa, adskilt av den flotte hengebroen. Til høyre for vannet ser vi Hakklomiddagskollen, og videre mot høyre ser vi både Kikut, Porthøgda og helt ytterst Sandungskollen. Har du ikke gått over denne "tinderekka" vil vi oppfordre deg til å ta turen!
Se på bildetKort stopp og en beundring av utsikten ned mot brua ved Hakklo-kalven. I veikanten blomsterprakt, men det er kjølig og kun 13-14 grader, så det blir ikke lange stoppen.
Se på bildetDe som kommer på ski sørover Hakloa kjenner seg nok igjen. Her går skiløypa i land, og her er det også fint å gå i land på kanotur.
Se på bildetDet var bare noen få varmegrader i skyggen, men ved Hakkloa bidro solen til at det var behagelig med en pause ved vannkanten.
Se på bildetDette er vårt faste stoppested på sykkeltur: utsikten mot Hakkloa fra veien sør for Skinnskattberget. Vi ser den fine hengebroen, og helt til høyre Middagskollen. I det fjerne tittet tryvannsmastene opp over Kobberhaugene.
Se på bildetBerit Nordli er isbader om vinteren, og syntes 10 grader var helt OK. Fotografen syntes derimot at det var mer enn kjølig i nordavinden på land!
Se på bildetHakkloa er tappet så mye ned at nedkjøringen til vannet er ekstra bratt. Bildet er tatt fra nordenden av vannet på løypa Stryken-Kikut.
Se på bildetDette bildet er tatt fra hengebroen som går over sundet som skiller Hakklokalven fra Hakkloa. Det var ikke så lett å få til et bilde i motlyset, men med polarisasjonsfilter gikk det på et vis.
Se på bildetVender du nesen nordover over Hakloa har du Skinnskattberget i sikte. Der er det ingen skiløype, men en fin sti på sommerføre. Til venstre i bildet skimtes hengebroen som skiller Hakloa og Haklokalven. Vel verdt et besøk, men ikke på isen i det trange sundet!
Se på bildetDet er overvann på de fleste vann i Marka, men det behøver ikke by på store problemer. Her går vi sørover over Hakloa, og etter disse mørke stripene kom det et parti med silkeføre.
Se på bildetFast stoppested på sykkeltur er denne utsiktsplassen på veien nord for Hakloa. Motivet varierer fra gang til gang.
Se på bildetSykkelen var redd for at eieren hadde latt den i stikken på nasjonaldagen, men frykten var ubegrunnet!
Se på bildetSlik har du kanskje ikke sett Hakloa før? Bildet er tatt fra Barlindhøgda, som ligger mellom Helgeren og Hakloa. Vi ser ned på øya midt i sjøen, og midt i bildet ser vi bygningene på Vest-Hakloa med Sandungen i bakgrunnen. Nå er det fine forhold for toppturer, skaren bærer, og hva med å bruke en dag til å gå rekka Storhaugen-Lønlihøgda-Barlindhøgda-Hakloamana? Et fint startpunkt for oppturen er hogstfeltet på vestsiden av Trehørningen.
Se på bildetPlass ved østbredden av Hakkloa. Det er den siste Nordmarksplass som ble ryddet, i 1919. Fastboende til omkring 1950.
Se på bildet50 bilder vist.