I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Veien til Kjaglienga er også blåsti og gammel rødmerket skiløype. Dette bildet viser den siste bakken opp til husene, men er typisk for veien fra «Kavlebrua», som ikke er noen kavlebru, se bilde nr. 17671, og til plassen: store og små vindfall tvers over veien, stedvis slik at man ikke kommer frem på veien hverken til fots eller på ski, men må ned i elveskråningen. Det er nok ikke gjort på én dag å gjøre veien skikkelig farbar igjen.
Se på bildetKjaglienga ligger åpent og ganske høyt over dalbunnen i Kjaglidalen, og her er det sol lenge etter at dalen har kommet i skyggen. Stedet ser fortsatt ut til å være ute av bruk, og de uisolerte strømledningene til husene henger ned og ligger delvis under snøen. Forhåpentligvis er strømmen dit koblet ut. Jeg sjekket det ikke.
Se på bildetDet er frodig i Kjaglidalen nå, og stadig flere markblomster starter i disse dager blomstringen. Både skogstorkenebb og ballblom er i gang, og det var grønt og frodig ved Kjaglienga i dag.
Se på bildetGår du nordover i Kjaglidalen fra Bjørum sag, kommer to etter snaut to kilometer til en bro over Isielva. På østsiden av broen finner du skiltet på bildet. Her kan du velge om du vil gå videre oppover langs elven mot Kjaglienga, eller du kan ta skarpt til høyre i den gamle skiløypetraseen mot Rykkinn.
Se på bildetGulveisen er sjelden, men den trives godt i Kjaglidalen, og er derfor valgt til Bærums kommuneblomst. Nå blomstrer den på begge sider av Isielva, gjerne sammen med hvitveis i gråorskog. Det er nå sesongen for markblomstene virkelig starter i Marka. På dagens tur registrerte vi også andre arter i full blomst: myrfiol, skogfiol, enghumleblom, vinterkarse, rød jonsokblom, vårkål, vårpengeurt, skogstjerneblom, engsoleie, maigull, markjordbær, gaukesyre, bekkeblom, skjellrot, svaleurt og enda noen til.
Se på bildetTidligere gikk det skiløype fra Eineåsen (Rykkinn) til Djupdalen nord for Sollighøgda. Den er fortsatt rødmerket, slik vi her ser i Kjaglidalen, men prepareres ikke mer. Fotografen kjenner ikke til eksakt når den ble nedlagt. Den er avmerket på kart fra 2004, men ikke på kart fra 2008. Se for øvrig bilde nr. 22872.
Se på bildetDet var ikke mange vi møtte i Kjaglidalen i dag, men noen hadde tatt turen ut i det noe ustabile været.
Se på bildetVårgrønt i Kjaglidalen i dag, og denne syklisten hadde valgt klesfarger som stod i stil med omgivelsene.
Se på bildetHusene på Nordre Kjaglia holdes i forholdsvis god hevd. Det er spor etter nybygging, og under inngangen står både motorgressklipper og jordfreser. Det ser også ut til å være en danseplatting av betydelige dimensjoner på vollen vest for det brune huset.
Se på bildetNordre Kjaglia ligger noe avsides i skogen nord for Kjaglia. Her var det ingen fotspor, men en ATV hadde nok kjørt dit etter det første snøfallet i vinter. Legg merke til utvendig vannkran og utslagsvask på veggen til det røde huset.
Se på bildetSkiløypa er fortsatt rødmerket over Kjaglienga, men ikke preppet, og fotgjengerne har tatt over også vinterstid. Termometeret med forslag til smørningsvalg står der fortsatt. Stedet er leid ut, men ser nokså ubrukt ut for tiden. Til tross for dårlig tråkket sti med skare som ikke bar, var det i alt seks personer på stedet eller på vei dit i solskinnet.
Se på bildetTid for nye turer med DNT Senior Turbussen. Kjaglidalen er et av de få stedene hvor det er lite ruglete hålke og ingen konflikter med biler og skiløpere. Vinterstid er ruinen etter Søndre Kjaglia godt synlig og et egnet delmål for turene. Sommerstid er den nesten helt dekket av brennesle, se bilde nr. 14555.
Se på bildetDet er ikke mange steder det er satt ut møbler for at en sliten turgjenger kan sitte behagelig, som her ved Kjaglia.
Se på bildetDen lille Hengefuputten ligger avsides i Kjaglidalen øst for Rognlia under et ca. 20 meter høyt stup. Ingen sti går dit, og terrenget er sengått. Vi besøkte den i et forsøk på å finne ut hva stavelsen «fu» (= rompe, ræv på ringeriksdialekt) i navnet kunne referere til. Dette kom opp i forbindelse med plassen Slengfu i Lillomarka, bilde nr. 26541. Vi forventet kanskje et sig mellom to avrundete småkoller eller noe slikt, men fant ikke noe som ga de rette assosiasjoner. Nå var stupet dekket av skog, men det var heller ikke spor etter sig ut i vannet. Men putten var ganske pen i ettermiddagssolen, med høye siv langs kantene og en antydning til begynnende høstfarger. Gjengroingen hadde kommet langt her.
Se på bildetI Kjaglidalen, der Isielva renner mot Bjørum sag, blomstrer den sjeldne gulveisen i månedsskiftet mai/juni. Den liker seg godt mellom oretrær og bregner, der den står sammen med sin slektning hvitveisen.
Se på bildetNoen få bortgjemte steder kan man fremdeles oppdrive natursnø i Marka, og ikke mange kan by på et mer vinterlig landskap enn Kjaglidalen i Bærum. Her gikk det tidligere en preparert løype fra Rykkinn/Isi gjennom dalen opp til Niskinn/Sollihøgda og Sørsetra/Kleivstua, i dag en delvis gjengrodd, men spennende naturløype som fortsatt er å finne på kartet. Vi var flere som benyttet oss av snøen her i dag, og på beitet nedenfor plassen Kjaglienga kunne det minne litt om 80-tallet, da løypemaskinene satte fine spor nettopp her, og dette var en yndet skiløype for små og store skiløpere.
Se på bildetPlassen Kjaglienga ligger i hjertet av Kjaglidalen, hvor det var stille og mørkt i dag. På enga nedenfor går den gamle skiløypa mellom Sollihøgda/Sørsetra og Rykkinn forbi. I dag fulgte vi veiene i dalen på ski. Som et supplement til snøen som falt før jul, har de siste dagers rimdannelse bedret skiforholdene på veier og i åpent terreng. På vei tilbake i skumringen, var det halvmånen som viste vei til dalens begynnelse ved Bjørum sag.
Se på bildetBlåstien i retning Rognlia går gjennom Kjaglidalen naturvernområde med mange sjeldne planter, bl.a. gulveis. Den som dominerte denne dagen er ikke sjelden, men like fullt dekorativ: tveskjeggveronika.
Se på bildetVi visste fra tidligere turer at det er store områder med ramsløk langs blåstien i retning Rognlia. Her, i skyggen hvor stien krysser bekken i Bjørnedalen, var den fortsatt i blomst. Som bildet viser, var den også her i ferd med å bli avblomstret, og den karakteristiske løklukten var svak. Videre oppover var den bare i blomst på skyggefulle steder.
Se på bildetFra Kjaglienga slynger blåstien seg bratt oppover på gammel ferdselsevei i retning Rognlia. Det har vokst tett til med løvtrær, men noen få steder er det fortsatt utsikt mot Kjaglidalen som denne mot Kjaglienga.
Se på bildetIsi er ikke bare søppelmottak for Bærum, men også gårder og små bortgjemte severdigheter. Ulvestua er en av disse, en ulvegrav restaurert til gammel bruksstand. Her mangler bare åtedyret på lemmen midt i grava og et dekke av kvist som gjør grava usynlig for ulven, og som den kan falle gjennom når den kommer. I vått føre er det fordelaktig å ha gode terrengegenskaper for å komme hit, så antall deltagere var her midlertidig kraftig redusert.
Se på bildetKjaglienga var det nordligste stedet på dagens rundvandring i Kjaglidalen. Denne ruinen nedenfor og rett før dagens bebyggelse på Kjaglienga har vi sett mange ganger, men ikke visst hva det er. Harald Kolstad kunne fortelle at det er restene av sommerfjøset her.
Se på bildetEtter en drivhussommer som dette er det ikke mye som er synlig av ruinene etter plassen Søndre Kjaglia. Her er så mye brennesle at vi har truffet folk som plukker den for å få en ekstra spiss til maten.
Se på bildetDet vokser like friskt på oversiden av veien som på nedsiden. Her er det ikke vanskelig å se at dette er en hytte som er lite brukt sommerstid.
Se på bildetDet er frodig i Kjaglidalen, og blomstene er nå på sitt flotteste. På bildet ser vi an av Markas vanligste blomster - skogstorkenebb. Men det finnes et utall arter her langs Isielva.
Se på bildetI de tidlige formiddagstimer kunne Kjaglidalen tilby solskinn og 20 varmegrader. Et av dagens mål var å lete opp gulveisen, men den glimret med sitt fravær. Det var nok et par uker for sent for å finne den, men til gjengjeld hadde vegetasjonen et frodig, grønt og sommerlig preg her ved Søndre Kjaglia. Kontrasten var stor til hvordan dette stedet fremstod en desemberdag i 2006, se bilde nr. 6563.
Se på bildetDet er grønt i Kjaglidalen nå. Vi ser her en av engene ved skogsbilveien som går på vestsiden av Isielva. Her det fint å ferdes både for syklister og for de går tur i dette frodige området.
Se på bildetI Kjaglidalen naturreservat vokser det nå hvitveis og gulveis side om side. Gulveisen er ganske sjelden, men vil blomstre her nede ved Isielven enda to uker til.
Se på bildetPå denne plassen i Kjaglidalen var det grønt og blomstrende på denne varme forsommerdagen 31. mai
Se på bildetVanligvis regnes løvetann for en ugressplante, men her ved Kjaglienga står den først i velkomstkomiteen.
Se på bildetKjaglienga ligger oppe i Kjaglidalen, omtrent 3 km nord for Bjørum sag. På den siste dagen i mai var det full sommer her, og et frodig landskap møtte den vandrende på vei opp gjennom dette naturreservatet langs Isielven.
Se på bildetDen sjeldne gulveisen har nå inntatt Kjaglidalen for alvor. I år er det spesielt mye av den i skogsbilveikanten og oppover de skyggefulle lisidene i dalen. Kjaglidalen er virkelig verdt et besøk nå, spesielt hvis man har interesse for botanikk eller bare ønsker å se på de mange planteartene som blomstrer nå. Kjenn dufen av ramsløk, og nyt synet av jonsokblom, svaleurt, skogstorkenebb og alle de andre sommerblomstene, mens hvitveisen fortsatt er til stede. Bare husk at du befinner deg i et naturreservat, og respekter det!
Se på bildetFra Bjørum sag går det skogsbilvei et stykke innover Kjaglidalen. Nederst i dalen var det tåke i dag, men her oppe ved Søndre Kjaglia var den lettet, selv om det var disig nede ved Isielven øst for veien.
Se på bildetKjentmannshåndboken inspirerte meg til dagens tur. Da jeg tok posten Haugskollen, så jeg skiltet Rognlia, og tenkte at det var lenge siden sist - - - Hønefoss-buss til Bjørum sag, inn Kjaglia til Kjaglienga, opp til Rognlia og sydover til Solfjellstua og Rykkinn. Nødvendig utstyr er skyggelue, i dag var solen lav!
Se på bildetKjaglidalen i Bærum har et svært rikt og til dels sjeldent fugle- og planteliv, og er definert som landskapsvernområde. En av dalens største attraksjoner er gulveisen, som finnes få andre steder i Norge. Ta gjerne en tur og se etter den, men plukk den ikke!
Se på bildetGulveis, eller gulsymre, er en svært sjelden plante i soleiefamilien. Bærum er et av de få stedene i Norge hvor den finnes, og det er nok grunnen til at den ble valgt til Bærums kommuneblomst. Gulveisen finnes gjerne i oreskog, og blomstrer i mai og juni. Dette eksemplaret ble fotografert ved Isielva i Kjaglidalen en dag tidlig i juni.
Se på bildet36 bilder vist.