I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Stien mellom Trasletjern og Skotjern går gjennom særs vilt (og vått) terreng. Her er det heldigvis naturreservat. Det er en tung og flott opplevelse å gå her, sett av god tid! Uten gummistøvler er det nok ikke mulig å holde seg tørr på beina.
Se på bildetKjentmannsposten ved Fjellsjøkoia i Romeriksåsene, og 49 andre steder, står ute bare et par uker til. Mens postene før sto ute i to år, ble dette for noen år siden forlenget til tre år.
Se på bildetDen nyrestaurerte koia i Romeriksåsene har hatt mange besøk siden fotografen var her for to og et halvt år siden. Kjentmannspostjegere og andre skautravere finner veien, selv om stien er utydelig her og der.
Se på bildetLangt inne på Romeriksåsen er Fjellsjøkoia restaurert. En gruppe kjentmenn studerer kartet for neste veivalg.
Se på bildetDet er fortsatt bra med snø ute i terrenget, som her ved Fjellsjøkoia.
Se på bildetInteriøret er nøkternt og praktisk: ovn, bord, krakker, senger og en hoggestabbe til innendørs vedkløving. Sikkert praktisk vinterstid. I hyllene var slikt som kan være godt å ha, som kaffekjele og ketsjup. Litt mer uvanlig var pent brukt tannbørste i tannglass.
Se på bildetDagens første kjentmannspost var litt spesiell, for Fjellsjøkoia var den siste av inneværende periodes 50 poster. OK sted, utsikten kunne vært bedre, men det var noen spor etter gamle, oppbygde tømmerveier for hestetransport i området.
Se på bildetFjellsjøen ved Skotjernfjellet. Det høres spennende ut, et forpliktende navn. Og vannet er pent nok, det, men fjellet er fullstendig gjemt bak trær. Ved neste besøk skal vi opp på det igjen, men da må det være tørrere i myrene enn nå.
Se på bildetDet er mulig å overnatte i Fjellsjøkoia, bare du tar med deg nødvendig utstyr og kanskje litt ekstra ved.
Se på bildetFjellsjøkoia er nyrestaurert og ligger i Romeriksåsen ca. 150 meter vest for Nordre Fjellsjøen, såvidt innenfor grensen til Skotjernfjellet naturreservat. Den var svært forfallen før eieren, Lunner Almenning, startet restaureringsarbeidet høsten 2014. Koia ble oppført tidlig på 1900-tallet og er en av de eldste bygningene i allmenningen. Den ble brukt av hoggere og kjørere i skogen. Her står en kjentmannspost til 2019.
Se på bildetKoia som ligger ca. 600 moh. vest for Nordre Fjellsjøen er fra tidlig 1900-tall, og ble trolig brukt som overnattingssted i Lunner Almenning. Styret i denne bygdeallmenningen tok grep da koia forfalt, de ønsket å bygge opp koia slik den en gang var, og dette har de klart på en beundringsverdig måte. Vi får et godt inntrykk av hvorledes arbeiderne på skauen hadde det for en generasjon siden.
Se på bildetLunner Almenning har startet arbeidet med å restaurere Fjellsjøkoia nord for Skotjern på Romeriksåsen. Koia har forfalt i mange år og det er et omfattende arbeid som gjennomføres. Arbeidet startet høsten 2014 og vil bli fullført til våren når snøen har gått. Når hytta er ferdig skal den skal stå åpen til fri bruk for allmennheten.
Se på bildetSkiføret er fortsatt brukbart i høyden nord på Romeriksåsene og med kuldegrader om natta er også skareføret bra. Her er utsikten østover fra Skotjernfjellet, vi ser vannene Kuletjernet, Kroktjernet, Torestjernet og lengst vekk Råbjørn.
Se på bildetDet er ikke bare fargene som viser at høsten nærmer seg. Sola står også lavere og lager et gyldent lysstreif her ved Vesle Skotjern allerede før kl. 18. Turen til Skotjernfjellet ble årets fotvåteste. Den blåmerkede stien var lagt i og over alle myrene, og de var vesentlig flere enn på turkartet 1:50 000. I tillegg var den summarisk og tildels feilaktig tegnet inn, f.eks. ved enden av veien der den går i myra langs Skotjernbekken og ikke på skrå opp fra denne som kartet viser. Det går en sti der også, men den ender blindt.
Se på bildetVed Vesle Skotjern er det også gammel furuskog. Her er to av de eldste, en holder seg fortsatt oppreist, den andre har lagt seg for godt. Legg merke til at stammene er spiralvokst.
Se på bildetNavnet "Hesteputtene" fikk meg til å tenke på tragedier med hester på beite som går i myra og ikke kommer opp igjen. På myra ved Hesteputtene er det mange slike områder med grønn mose som dette her ved den søndre av Hesteputtene. Hvis sommeren hadde vært normalt tørr ville det ikke vært like enkelt å se at dette egentlig er flytemose. Som o-løper har jeg erfaring med slikt.
Se på bildetDet er tid for litt ettertanke under en av tørrfuruene på myra ved Hesteputtene. For en importtrønder har landskapet her noe kjent trøndersk over seg med store myrstrekninger og uttørkede furuer.
Se på bildetPå den sydlige delen av ryggen på Skotjernfjellet ligger Hesteputtene. Etter et par timer med tett skydekke gløtter solen frem igjen og gir liv til gammelfuruene på myra ved den nordre av Hesteputten. Det er flere grunner enn gammel granskog til å verne dette området.
Se på bildetNordre Skotjern ligger i et lite dalsøkk mellom toppen på Skotjernfjellet 651 moh. og trigpunktet med kjentmannspost 38 (2010-2012) på 647 moh. Toppen på 651 moh. ligger her rett bak vannet. Bildet viser tydelig hvor tettvokst den er med gammel skog.
Se på bildetDet begynner å bli fine høstfarger på myrene nå, som her ved et lite vann syd for Skotjernet. Amund Rasten har kalt det for Vesle Skotjern, og det kan nok passe bra.
Se på bildetMildværet tidligere denne uka har gjort det fint å gå på ski utenom oppkjørte løyper. Her er vi på skitur ved Skotjernet, langt fra både folk og skiløyper.
Se på bildetSkotjernet i motlys sett fra lia opp mot Skotjernfjellet. Mildværet tidligere denne uka har gjort det fint å gå på ski utenom oppkjørte løyper.
Se på bildetSkotjernfjellet ble vedtatt som naturreservat i 2002 og består av lite påvirket naturskog. Helt vest i toppen er det bart fjell, hovedsakelig syenitt, og herfra var det denne vakre novemberdagen vakkert utsyn mot snødekte fjell i nordøst.
Se på bildetPå lite tjern uten navn på Skotjernfjellet (651 moh.) har isen begynner å legge seg denne vakre novemberdagen. Men det var ennu ingen problemer med å få KarMa til å ta et friskt bad i 2 grader pluss.
Se på bildetPå toppartiet av Skotjernfjellet står det en kjentmannspost for perioden 2010-12. Skal du bare ta noen av postene, så velg denne! Dette er et flott markaområde, og er lite besøkt: litt Sandbekkmana, litt Fuglemyrhøgda, litt Pershusfjellet.
Se på bildetDette tørre treet står ved et tjern helt sør på Skotjernfjellet. Herfra går en delvis synlig sti til toppen på 647 moh, hvor du får flott utsikt i mange retninger. For et par tiår siden raste kampen mellom hogst- og verneinteressenter i området ved Skotjernfjellet, og det er lett å skjønne hvorfor mange ønsker å la området forbli urørt. Dette er et flott markaområde, og lite besøkt: litt Sandbekkmana, litt Fuglemyrhøgda, litt Pershusfjellet.
Se på bildetDette flotte tjernet ligger helt sør på Skotjernfjellet. Herfra går en delvis synlig sti til toppen på 647 moh., hvor du får flott utsikt i mange retninger. For et par tiår siden raste kampen mellom hogst- og verneinteressenter i området ved Skotjernfjellet, og det er lett å skjønne hvorfor mange ønsker å la området forbli urørt. Dette er et flott Markaområde, og lite besøkt: litt Sandbekkmana, litt Fuglemyrhøgda, litt Pershusfjellet.
Se på bildetDenne stien starter omtrent ved Trasletjernet og går vestover i vilt og spennende terreng. Etter snaut to kilometer vil du finne en umerket sti som går nordover og tar deg opp over Skotjernfjellet. Stien passerer blant annet nordenden av en dal med det spennende navnet Bjørnåtedalen.
Se på bildetGjennomslagsføre på myra rundt Vesle Skotjernet, dette skyldes nok mest alt vannet i terrenget for på andre myrer var det fortsatt flott skiføre. I området rundt Skotjernet var det lørdag forsatt mulig å gå tre timers skitur uten å ta av seg skiene. I skyggesidene målte vi opptil 80 cm snødybde!
Se på bildetDet er ikke reint få pølser som svis av i påskesola nå om dagen, og på Gildes smaksgaranti var det intet å utsette i dag...
Se på bildetPåskesola stråler over myrene på toppen av Skotjernfjellet. Til høyre i bildet har elgen vandret, men her oppe har det ikke vært like mildt, og dermed er det heller ikke like solid skare.
Se på bildetRåbjørn sett fra Skotjernfjellet. I bakgrunnen ses Romerike, mens flyplassen på Gardermoen er bak åsen til høyre i bildet.
Se på bildetPåskeføre og fantastisk skaraføre på Skotjern palmesøndag. Her inne er det fortsatt godt over en meter med snø i terrenget. I lia på andre siden av vannet sees en av flere hogstflater som er gjort inne i Skotjernfjellet naturreservat i forsøk på å forhindre vern tidlig på 1990-tallet.
Se på bildetDet er skøyteis på mange av småtjerna i Marka nå, her fra Fjellsjøen i Skotjernfjellet naturreservat.
Se på bildetEt så vidt 1 cm tynt isdekke er i ferd med å smelte igjen på dette tjernet i Skotjernfjellet.
Se på bildet42 bilder vist.