I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
I Mølleparken ved Sagelva kan man få et godt innblikk i gammel industrihistorie. Gjennom flere hundre år var det rundt 30 sager og fem møller langs denne elva. Nærmest ser vi Strømmensaga, og nedenfor ligger Strømmenkverna. Foreningen Sagelvas Venner har tatt vare på mye av denne kulturarven, og har opparbeidet den fine Sagstien langs elva.
Se på bildetMange foretrekker kanskje å sykle langs Strømsveien, men de som velger Sagstien, får seg et flott avbrekk fra bilveien.
Se på bildetStrømmen stasjon ligger ved Norges eldste jernbanestrekning, Hovedbanen. Stasjonen ble åpnet 4. juli 1853, og var banens endestasjon fram til hele strekningen mellom Christiania og Eidsvoll stod klar. Hovedbanen ble åpnet 1. september 1854. Stasjonsbygningen på bildet er fra 1901.
Se på bildetVed Strømmen stasjon er det god plass til å sette fra seg sykler - og her står de tørt i regnet.
Se på bildetFjellhamar bru sørger for at Fjellhamarveien "henger sammen" fra begge sider av Fjellhamarelva.
Se på bildetBiler til venstre, gående og syklende til høyre. Ved Fjellhamar stasjon er det omtrent like god plass til begge grupper av trafikanter.
Se på bildetLokaltoget fra Spikkestad har satt av og tatt på passasjerene, og er klart for videre ferd mot Lillestrøm. Toget går på Norges eldste jernbanestrekning, Hovedbanen. Første prøvetur her, mellom Christiania og Strømmen, fant sted i 1853. Banen stod ferdig fram til Eidsvoll året etter. I 1898 ble Lørenskog et ordinært stoppested for reisende. Stoppestedet het da Robsrud, oppkalt etter Robsrud gård. Navnet ble endret til Lørenskog stasjon i 1909. Lørenskog stasjon er også kjent som Sesam stasjon, fra TV-serien med samme navn. Barne-TV-serien ble sendt i perioden 1991-2000. Utescenene ble innspilt her.
Se på bildetFlere sykkelruter har sitt utgangspunkt ved Lørenskog stasjon. Dersom syklisten til høyre på bildet holder seg til den rutetraseen som er beskrevet i Markadatabasen, havner han på Tangerud i Gjelleråsmarka, og derfra er det jo bare å fortsette innover om man ønsker det. Ruta som følger veien til venstre i bildet, går langs Hovedbanen nedover gjennom Groruddalen. Her er det godt tilrettelagt for syklister.
Se på bildetKveldssolen skinte på vestveggen til stasjonsbygningen på Lørenskog, som reflekterte strålene på en blendende måte idet jeg syklet opp på perrongen. Solen står en god del lavere nå enn for noen uker siden, med lange skygger som resultat.
Se på bildetDet er mye industrihistorie langs Sagelva på Strømmen. Har var det i flere hundre år kverner, sagbruk og møller. Foreningen Sagelvas Venner har tatt vare på mye av denne kulturarven, og har opparbeidet den fine Sagstien langs elva. Ved et av fallene finner vi Mølleparken, der vi blant annet har Strømmenkverna, som ble gjenoppbygd i 2014.
Se på bildetSagstien langs Sagelva er en perle på Strømmen. Her er det fint å ferdes, enten til fots eller på sykkel.
Se på bildetDet er flere benker å ta pause ved langs sykkelruten mellom Lørenskog stasjon og Lillestrøm stasjon. Her er det en mulighet ved Strømmen, rett ved der den gamle sagmesterboligen Nebben lå. Fotografen tok seg i alle fall et lite minutt i skyggen her. Det var veldig varmt i dag.
Se på bildetPå Fjellhamar nord i Lørenskog er det en grønn "lunge" mellom Fjellhamarveien og jernbanelinjen. Her renner Fjellhamarelva, som for øvrig skifter navn til Sagelva når den renner inn i nabokommunen Skedsmo. På bildet ser vi Dambrua, som ble satt opp i 1993.
Se på bildetNoen turer blir lagt også utenfor selve Marka. Denne gangen gikk 43 deltagere fra Lillestrøm til Lørenskog i grått vårvær. Slike turer hører også med, og gir større tørst på skogsturer igjen. Rasten tok vi ved Sagelva i Sagdalen, tett opp til vegen gjennom dalen.
Se på bildet14 bilder vist.