Vesle Byua - Nordre Morttjennet

Lengde: 2.6 km
Preppetype: Klassisk
Siste preppetype: Klassisk og fristil
Preppestatus: Preparert tidligere
Prepareres av: Feiring IL
Ferdig preparert: 09.01.2021

Oversiktskart

Beskrivelse

Utgangspunket for denne løypa er parkeringsplassen i nordenden av hytteområdet ved Vesle Byua. Det er bomveg hit.

Dette er ei lett og fin løype som går på grusveg, og her ligger vannene som perler på en snor. Etter at du har tatt farvel med Vesle Byua, er det litt stigning, opp til skiltet som viser veg til det som på folkemunne blir omtalt som Festningen.

Festningen er en gammel bygdeborg fra 500-tallet e.Kr. Den har neppe vært et tilfluktssted for befolkningen, men et ledd i forsvaret av Raumarikes nordgrense. En gammel sti fra Toten over til Eidsvoll gikk like forbi borgen. En vaktstyrke på borgen kunne hindre fienden fra å trenge videre fram, samtidig som den kunne varsle hovedvarden på Mistberget, slik at raumerkongen ville få tid til å sende forsterkninger.

Løypa fortsetter videre langs to vann - først Søndre og så Nordre Morttjennet. I krysset nord for vannet ender løypa. Tar du til høyre her, kan du fortsette nordover i løype 785 til Melbyhøgda og Almelihaugen. Løypa som går mot venstre, er ei forbindelsesløype (600 meter) over til løype 976 mellom Holtjennet og Aklangen. Den inngår i løypenettet som kjøres av Hurdal Hele Året.Edit

Bilder

Tilknyttede løyper og turer

Nr Navn Fra Til Lengde i km

Adkomstinformasjon

Slik reiser du til og fra Vesle Byua