Fra arkivet. Artikkel fra 21.11.2005. Sesongåpning på Muttatjern

9 skøytere fikk en flott sesongåpning på 6-8 cm tykk is, søndag 21.11. Les og se på bilder ved å gå inn på http://www.rollers.no eller les Franklins Eekhouts fyldige rapport her:

Som skiløperene har vi som går på skøyter ment at vinteren er ulovlig sen i år, men sesongens første fellestur på is var flott!

Etter at tre israpportører har tvunnet tommeltotter i seks uker pga av plussgrader var vi rimelig oppgitte før kulda kom. Bare et par minusgrader, men minusgrader er minusgrader: det danner is! Plutselig var det liv på mailinglista og de første rapportene strømmet inn på email, sms og telefon. Endelig litt å gjøre!

Sikrest var rapporten om is på Finsevatnet. Flere av oss ringte israpportøren direkte. Jeg ringte NSB og sjekket om toget gikk; det hadde nemlig vært innstilt pga ras tidligere i uka. Vi surfet og chattet med lokalbefolkningen: ER DET IS? var det store spørsmålet!

Israpporten ble sendt ut og stemningen loddet. Dessverre var stemningen laber; ikke garantert is, for langt unna og for dyrt med toget. Helgen så ikke lyst ut; kanskje jeg skulle pakke ut sekken igjen?

Heldigvis har vi i Skiforeningen løypebaser! Petter Biong var vår redningsmann med nølende israpporter fra Nordmarka på fredagskvelden, og en sikker rapport om lørdagskvelden: Muttatjernet ved Grua hadde gangbart is!

Is er ferskvare både tidlig og sent i sesongen så Oddvin Lund i Skiforeningen tok affære og sendte ut turinvitasjonen kl 19 lørdags kveld. Beskjeden var enkel: Møt opp på Muttatjernet kl 11 søndag morgen.

Søndag morgen var jeg oppe tidlig og sjekket at jeg hadde alt utstyret: turskøytene selvsagt, luftholdig sekk, kasteline, isdubber, ispik, matpakke og termos. Jeg skrev ut kartreferansen fra Oddvins israpport og kjørte oppover RV4 til Grua, ca 45 minutter fra Oslo Nord.

Siden jeg var der litt før kl 11 så tok jeg på meg utstyret og begynte å teste isen. Først sto jeg på land og pirket i isen for å finne en sikker sted å gå over på isen. Førstestedet hadde for tynn is, men neste var 5 cm og absolutt gangbar! Opp på isen og på med skøytene! Deilig med første gang denne sesongen. Siden jeg var alene så holdt jeg meg en meter fra land. Med glassklart is kunne jeg se bunnen ca 20 cm under meg!

Snart dukket Oddvin med datteren Ingrid opp. Nå som det var flere folk tilstede kunne jeg begynne å gå utover og teste isen med ispik-stavene. Disse staver er spisse og med litt tyngde. Om staven trenger tre slag eller mer for å gå gjennom ny og kald stålis er isen gangbar. Med utstyr veier jeg litt over 100 kg så kan jeg gå så kan de fleste følge trygt i mine spor.

Oddvin hadde en fiffig målestav til å lese av istykkelsen. Etter flere timers testing var konklusjonen at det var jevnt over 6 til 8 cm ny stålis på Muttatjernet. Absolutt gangbart! Jeg var ellers sikker på at jeg kom til å gå gjennom isen så tidlig i sesongen, men en sikker skøyteløper er viktigere enn sikker is!

Neste par ute var Per og Jorunn fra Rollers.no. De hadde tenkt seg på skogstur til fots pga de dårlige utsiktene til gangbar is i nærområdet, men tok seg turen opp til Grua likevel. Per og jeg hadde tidligere i uken rapportert utilfredstillende is fra Harestuvannet. Men hvilken forskell på Muttatjernet nå! Flott is, frisk luft, stille i skogen, ingen vind, solskinn, gode turvenner.

Neste mann dukket opp med hockeyskøyter! Vanlige skøyter går kjempefint når forholdene er slik som på Muttatjernet. Ingen sprekker og nesten helt slett. Har du vanlige skøyter så kan du jo prøve. Rolf er flink på skøytene sine; å hoppe over siv på 6 cm is syns han er morsomt! Nåja, det er ikke så skummelt heller, nyis er som oftest veldig seig.

Mat er viktig når man er på tur. Oddvin tente bål og vi hygget oss med medbrakt. Noen skøytehistorier ble fortalt rundt bålet, eller var det skrønehistorier? Ikke godt å si for en fersking som meg når det er en del over hundre års skøyteerfaring rundt bålet...

Og hvor var israpportøren da? Ryktene vil ha det til at Petter lempet på pianoer hjemme, men så kom han jentesterk når han kom! Datteren Rebecca og nabojenta Sara syns at skøyter er morsomt, og Rebecca er litt stolt over sine långfärdsskøyter! Sara gikk på danseskøyter og det fungerte på den slette isen.

Ni skøytere på Muttatjernet må vel være norsk skøyterekord på Grua! Vi hadde det artig med å utforske viker og demningen, halvsenkede robåter og treverk i vannet. Vi gikk fort, sakte og baklengs; vi hoppet, staket og drev med annen lek på isen. Vi testet skøyter oss i mellom, testet isen med ispik og byggde opp litt mer erfaring på isen.

Oppsumeringen av dagen er enkel. Fire timer på isen og GPSen til Per viste at vi hadde gått totalt 18 km. Det som ikke er enkelt er å tallfeste hvor lett og morsomt det er å gå på skøyter med likesinnede, for det er verdt mye. Tusen takk til hyggelige turvenner!

Praktiske opplysninger:

Muttatjernet ligger nær Sveaveien, om du kjører fra Grua så er det etter feristen mulig å parkere på høyresiden av veien. Det er også en port å tråkke over, 10 m nedover veien, så du slipper å skrape deg opp på piggtrådgjerdet.

Hverken Skiforeningen eller enkeltpersoner går god for beskrevet is, det kan være helt annerledes senere. Vær en bevisst skøyteløper, ha med deg selskap, egnet utstyr og test isen selv både før du går på isen og mens du skøyter. Husk at isen er tynnere ved os og demninger og at tynnere partier kan forekomme. Kos deg på en sikker måte på skøyter!

Vil du være med på skøyter eller har du spørsmål så ta kontakt med Oddvin Lund i Skiforeningen, oddvin.lund@skiforeningen.no. Både Skiforeningen og Rollers.no har utlånsskøyter.


Edit

Ut på tur - eldre nyheter

11 Nov 2005

På høsttur til Konglungen

Av Olav Harlem | Ut på tur

November er den siste av høstmånedene, og den bærer tydelig bud om at vinteren står for døren. Denne helgen anbefaler vi en tur til Konglungen som har mye å by på – også senhøstes! Områdets kystnærhet og blanding av natur og interessant bygningsmiljø er et spennende mål for mange turgåere.

11 Nov 2005

Til nordtoppen på Kolsås og bygdeborgen på Gråmagan

Av Olav Harlem | Ut på tur

”Kolsås er ingen vulkan, og Setertjern ikke noe vulkankrater, som noen tror og hevder med bestemthet. Men toppen av Kolsås består av to størknete lavastrømmer, med basalt under rombeporfyr.”

02 Nov 2005

Skiforeningens måneskinnsturer i 2006!

Av Annemarie Erichsen | Ut på tur

Denne vinteren inviterer Skiforeningens Markatjeneste til hele 4 forskjellige måneskinnsturer!