På sykkeltur med toget

Tog og sykkel er en fin kombinasjon! Du kan komme lengre av gårde, og dermed få se og oppleve mer av Marka i løpet av en dag på sykkel. Dessuten er både tog og sykkel miljøvennlig. Vi viser deg noen av mulighetene!

De mange skogsbilveiene og trillestiene i Oslomarka er utmerket for sykling. Men hvor går de egentlig, og hvordan kommer man seg dit? Svaret finner du her i Markadatabasen, der de aller fleste strekningene er presentert som sykkelruter.

I Markadatabasen finner du hele 166 enkeltruter (kortere strekninger) og 50 forslag til sykkelturer - alt presentert i tekst og bilder. Du kan se sykkelveiene på kartet og klikke deg inn til egne sider med omfattende informasjon om stedene langs ruta. Foruten det vanlige kartet, vises turforslagenes traséer også i Google Maps og Google Earth (da må du ha Google Earth installert på PC-en).

Start sykkelturen på nettet

Det er med andre ord en god idé å starte sykkelturen på nettet - klikke seg litt rundt i Marka, se på alternativene, "utforske" stedene - og dermed lære mer om det området der du planlegger å sykle. Beskrivelsen av ruter og turer kan skrives ut og tas med i sekken!

Man kan komme seg ut i Marka på mange måter - man kan sykle direkte fra byen, kjøre bil eller buss - eller ta toget. Her er noen alternativer - fra et knippe togstasjoner nær Marka - og her finner du rutetidene.

Nordover fra Oslo (Gjøvikbanen)

KJELSÅS: Går du av på Kjelsås stasjon, har du Lillomarka på høyre side (øst), Maridalen rett fram og Nordmarka til venstre (vest). Vil du inn i Lillomarka, må du først sykle et stykke på offentlig vei - for eksempel til Trollvannstua, Linderudkollen eller Solemskogen. Fra alle tre steder kan du fortsette på skogsbilveier innover i Lillomarka: rute 213 fra Trollvannstua, rute 212 fra Linderudkollen og rute 150 fra Solemskogen.

Vil du derimot innover i Maridalen, kan du velge rute 177, som starter bare et lite stykke fra stasjonen. Den går på høyre side av Maridalsvannet, mot Movatn. Som du vil se av nettsiden (se "Andre sykkelruter til og fra Movatn)", har du flere muligheter videre derfra. I Markadatabasen har vi også et forslag til en skikkelig langtur fra Kjelsås - helt til Sollihøgda.

På motsatt side av Maridalen går turveien innover fra Brekke (rute 273). Den når du hvis du først sykler et lite stykke vestover fra stasjonen, krysser Akerselva og fortsetter bort til Brekke-krysset. Ruta følger skogkanten innover gjennom dalen. Det er sammenhengende skogsbilvei videre til Ullevålseter, og da har du faktisk hele Nordmarka for dine føtter. Her sprer nemlig nettet av skogsbilveier seg i "alle" retninger.

Fra Brekke har vi også laget forslag til en sykkeltur som fører deg over til Sørkedalen og en som går helt til Grua (den er beskrevet i motsatt retning, så du må lese den "baklengs").

MOVATN: Fra Movatn er det mange muligheter til å "innta" Marka ved hjelp av sykkelen. Du kan sykle videre i samme retning som toget går - mot Sørlitangen (rute 198), du kan sykle opp til Ørfiske og videre mot Hakadal (rute 165) eller ta veien opp lia mot Tømte og til Bjørnholt (rute 126). Herfra kan du fortsette videre innover i Nordmarka. Mulighetene er mange. Endelig kan du legge turen tilbake den veien toget kom - mot Kjelsås (rute 177).

Her i Markadatabasen har vi også to forslag til litt lengre sykkelturer fra Movatn. Den ene fører deg tilbake til Maridalen via Trehørningen, Kikutstua, Glåmene og Ullevålseter. Den andre går helt til Ringkollen (er beskrevet i motsatt retning, så du må lese den "baklengs"). Vi har også et par turer som passerer Movatn: en går til Sollihøgda, mens den andre er en skikkelig "megatur" som du kan "hekte deg på" i retning Spikkestad i Kjekstadmarka eller Tæruddalen i Romeriksåsene.

NITTEDAL: Fra jernbanestasjonen i Nittedal er det bare et kort stykke å sykle på offentlig vei til Sørlitangen. Fra Sørli skole kan du sykle både mot Lillomarka og Nordmarka. Velger du rute 197 kommer du til Sinober, på toppen av Lillomarka. Vil du heller inn i Nordmarka, velger du rute 196 til Ørfiske. Herfra kan du fortsette mot Hakadal, eller - i motsatt retning - tilbake mot Maridalen og byen. Du kan også sykle til Movatn i rute 198.

HAKADAL: Hakadal stasjon er et utmerket utgangspunkt for turer både på øst- og vestsiden av jernbanelinja. På østsiden ligger Romeriksåsene, på vestsiden har du Nordmarka. Skogsbilveien opp den bratte lia til Åskastet - rute 232 - er første etappe inn på nettet av sykkelveier i Romeriksåsene.

Vi har også laget et par turforslag i den retningen: en tur går til Bjørgeseter og en til Harestua. Denne er beskrevet i motsatt rening, så du må lese den "baklengs". Vi har også en tur som ender i Tæruddalen, helt sør i Romeriksåsene. Dette er en skikkelig langtur, som starter fra Spikkestad i Kjekstadmarka. Men det er selvsagt full mulig å starte her i Hakadal, og sykle vestover.

Og i retning vest går det flere sykkelruter fra Hakadal. Rute 131 går opp lia og inn til Trehørningen. Da har du hele nettet av sykkelveier i Nordmarka til disposisjon. Rute 165 går i retning Movatn. Da kan du evt. stige på toget der, eller sykle videre ned Maridalen.

Vi har flere forslag til lengre turer å by på: en går fra Hakadal og helt til Sollihøgda (er beskrevet i motsatt retning) - en starter ved Movatn, passerer Hakadal og går tilbake til Maridalen via Trehørningen, Kikutstua, Glåmene og Ullevålseter. Det er bare å "hekte seg på" her!

HARESTUA: Harestua er blitt et enda mer sentralt utgangspunkt etter at toget sluttet å stanse på Stryken i sommerhalvåret. Som i Hakadal, kan du her velge mellom skogsbilveier både i Romeriksåsene og Nordmarka. Vil du "kompensere" for "bortfallet" av Stryken, kan du velge rute 188, som går nettopp dit. Og da har du straks en lang rekke alternativer å velge mellom videre, inkludert turforslaget Klassikeren fra Stryken til byen, som er en langtur gjennom Nordmarka og tilbake til Oslo. Vi har også en rundtur fra Stryken å by på. Og endelig kan du "hekte deg på" en rundtur fra Grua mens du sykler mellom Harestua og Stryken.

Men tilbake til Harestua: Kanskje du vil ta turen inn til Råsjøen, i hjertet av Romeriksåsene? Da finner du veien i rute 253. Som du vil se på siden, er det mange muligheter for å sykle videre herfra.

Vi har et turforslag som kan være et alternativ: Romeriksåsene på tvers, som ender opp i Hakadal. Rute 225 fører videre nordover fra Harestua til Grua, der du evt. kan velge toget tilbake mot byen.

GRUA: Nå er vi så langt nord i Marka som vi kan komme, og det er bare å velge og vrake blant skogsbilveier som sprer seg sørover gjennom både Romeriksåsene og Nordmarka. En god start fra Grua kan være rute 225, som går inn i Romeriksåsene. Dette er også første etappe i en lengre rundtur fra Grua.

Rute 256 går inn i Nordmarka, nærmere bestemt på offentlig vei til Mylla. Men her starter skogsbilveien, og mulighetene er mange etter hvert som du kommer sørover i Marka. Vi har et forslag til en tur som ender på Brekke, helt på grensa mellom Maridalen og bybebyggelsen. Men du kan jo bare komponere din egen tur, dit du helst vil dra.

Vestover fra Oslo

SANDVIKA: Fra Sandvika stasjon kan du komme deg både til Bærumsmarka og Vestmarka, men du må belage deg på å sykle et stykke på asfalt først. Nærmeste skogsbilvei starter på Valler, og herfra kan du følge rute 275 inn i Bærumsmarka, der det er et stort nett av skogsbilveier. Vi har flere turforslag i dette området. Klikk på sykkelruta - og kartet - så får du oversikten!

Tar du veien til Vestmarksetra, har du Vestmarka framfor deg, og kan f.eks. starte i rute 237 mot Furuholmen. I denne delen av Oslomarka er det også mange sykkelveier, og vi har mange forslag til turer her.

Tar du bussen - eller sykler - opp i Lommedalen, kan du "innta" Krokskogen, bl.a. i rute 147 fra By eller rute 167 fra Guriby. Klikk deg innover og se - det er mange sykkelruter her, og mange forslag til turer!

ASKER: Asker stasjon er et fint utgangspunkt for sykkelturer i Vestmarka. Det er ikke så lange stykket opp til Semsvannet, og som du ser på nettsiden (klikk "Sykkelruter til og fra Semsvannet"), starter det flere sykkelruter der. Bl.a. går rute 242 til Furuholmen, mens rute 243 går inn til Store Sandungen.

Du kan ögså sykle mer vestover i området, ved å velge rute 244 til Solli gård. Vi har også laget flere turforslag i Vestmarka, bl.a. en en rundtur fra Semsvannet og en rundtur fra Solli.

RØYKEN: Tar du toget til Røyken, kan du komme ganske langt inn i Kjekstadmarka om du setter deg på sykkelen rett ved stasjonen. Vi har laget en rute som starter nettopp her (rute 252). Du sykler først på asfalt, men kommer etter hvert innover i Marka både på trillesti og skogsbilvei. Målet er Bertelsmyråsen.

SPIKKESTAD: Spikkestad er endestasjon for Spikkestadbanen. Herfra går kan du sykle tvers gjennom Kjekstadmarka, til Liertoppen. Du starter i rute 251. Vi har laget et eget turforslag for turen fram til Liertoppen (beskrevet i motsatt retning). Vi kan også by på en skikkelig "megatur" herfra. Den er på over 17 mil og går gjennom seks områder i Marka: Kjekstadmarka, Vestmarka, Krokskogen, Nordmarka nord, Nordmarka syd og Romeriksåsene. Den ender i Tæruddalen. Og siden du først reiser kollektivt, kan vi opplyse at derfra går det buss!


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

DatoTittel, navn

07 Jun 2006

Sykkeltoget er historie

Ut på tur - eldre nyheter

01 Okt 2007

Kveldstur gjennom kulturlandskapet

Av Redaksjonen | Ut på tur

Dette er en rundtur som for en syklist ikke er lang (8 km), men som kan ta litt tid likevel. Det er fordi landskapet du sykler gjennom er så vakkert at det er lett å bli ute litt lenger enn du egentlig hadde tenkt. Det er selvsagt lov å ta turen til fots også!

27 Aug 2007

Så nær - så fjernt!

Av Olav Harlem | Ut på tur

Nesodden, halvøya som deler Oslofjorden, er til tross for nærheten til hovedstaden et ukjent område for mange. Med ferge fra Aker Brygge tar turen til Nesoddtangen ca. 20 minutter. Nesodden har et mangfold å tilby.

20 Aug 2007

Der det er vann er det fisk!

Av Olav Harlem | Ut på tur

Lurer du på om det er fisk i vannene i Marka, kan vi fortelle at det årlig tas mer enn fem tonn! Hvor? Stort sett: Der det er vann er det fisk. Med vanlig list og andre regler gjelder også her. Husk å løse fiskekort! Naturopplevelsen får du derimot helt gratis...