Fantastisk vinter

Det har vært en fantastisk vinter. En så perfekt skisesong som denne skal det mye til for å slå. Løyper som ikke har vært preppet på årevis, er blitt oppkjørt denne sesongen. Det ble kjørt mer enn tre ganger så mange kilometer med skiløyper som i fjorårssesongen.

Første løype som ble innrapportert som ferdig preparert, var lysløypa på Ringkollen. Det skjedde 24. oktober 2017. De nærmeste dagene ble den ene løypa etter den andre oppkjørt - og før måneden var omme, var det løyper å finne både ved Brovoll, Svartbekken og på Glæstadhøgda i Gjøvikmarka.

I motsatt ende av sesongen var det, som vanlig, områdene ved Mylla og på Nordåsen som som kunne skilte med nykjørte løyper aller lengst. 5.mai ble det kjørt opp løyper på Nordåsen, og 6. mai var løypemaskinen i aktivitet langs Mylla og opp til Bislingen.

Prepperekord

Gjennom føremeldingen er det i sesongen 2017/2018 registrert oppkjørt 131 793 kilometer med løyper. I fjorårets sesong ble det kjørt 39 319 kilometer. I hver eneste måned, bortsett fra november, har årets sesong satt rekord i antall løypekilometer sammenlignet med forrige sesong. Her er tallene, måned for måned, med tallene for forrige sesong i parentes: Oktober: 32 (0), november: 1553 (3307), desember: 9047 (919), januar: 38 413 (3526), februar: 39 513 (14 042), mars: 33 622 (16 661), april: 9610 (862).

Henter vi fram tallene for de 10 siste årene, er årets sesong utvilsomt den som har hatt mest prepping. 2012/2013-sesongen er nærmest, med 83 536 kilometer. Økningen i antall kilometer skyldes delvis at det er kommet flere løyper inn i føremeldingen i løpet at de 10 siste årene. Men dette berører i svært liten grad sammenligningen med fjoråret.

Fredag 16. februar var den enkeltdagen som hadde mest prepping i årets sesong. Da ble nær 60 prosent av løypenettet, tilsvarende ca. 3000 kilometer, preparert.

La oss se på sesongen måned for måned.

Oktober

Rimfrost og islagte kulper hadde i siste halvdel av måneden gitt oss flere påminnelser om at vinteren kunne være like om hjørnet. Og i oktobers siste uke kom den! Tirsdag 24. oktober snødde det i høyden, og løypebasene brukte tiden godt. Samme dag var de første løypene klare. Det ble rapportert om 12-15 centimeter snø på det meste.

Og 24. oktober kom også sesongens første vinterbilde inn til Markadatabasen. Her ser du alle vinterbildene fra oktober.

November

Forsmaken på vinter ble ikke så langvarig, men tidlig i november var det fortsatt snø noen steder. Flere av de vinterlige bildene i Markadatabasen var faktisk tatt i lavereliggende områder, i Nordmarka syd.

November hadde både regn og kuldegrader å by på. Midt i måneden kunne vi bl.a. lese følgende rapporter i føremeldingen: Nordmarka nord: «0-1 cm snø siste døgn», Nordmarka syd: «vi har begynt å pakke en såle i lysløypa på Sørli», Østmarka: «Krokholveien ble pakket med bil i går kveld opp til Skjelbreiavann», Bærumsmarka: «Har pakket rulleskiløypa med rulle men det er ikke noe forhold for skigåing hos meg ennå», Vestmarka: «Snølaget er veldig tynt så stein og grus kommer frem enkelte steder. I dag vil jordene oppe på gården bli pakket», Romeriksåsene: «Total snødybde er 5 cm», Krokskogen: «Vi er i full gang med pakking av snøen i løypenettet», Follomarka: «ca. 3-4 cm snø, for lite til og gå på ski, må mer snø og kulde til» og Kjekstadmarka: «Ikke skiføre i Kjekstadmarka».

Men mot slutten av måneden kom prepareringen i gang en rekke steder. Snøfallet 28. og 29. november gjorde underverker, og i løpet av uken ble det noen steder målt en snødybde på 50 centimeter. Mannskapene på scootere og stormaskiner hadde mye å gjøre, både i høyereliggende strøk og mange steder i lavlandet. På novembers siste dag var nærmere 40 kjøretøy ute for å lage spor.

Bildene i Markadatabasen viser at det var «full vinter» mange steder. Se alle november-bildene her.

Desember

Mildvær og nedbør i første hele desember-uke ødela dessverre mye av skiføret - både i lavlandet og i høyden. 7-8 varmegrader var ikke særlig bra for løypene, som vi kan se på dette bildet fra Grytnesbommen. Men minusgradene kom tilbake, og løypesålen ble dermed hard. Det var mye kaldt og fint vintervær denne måneden, men vi skulle gjerne hatt litt mer snø.

Det var likevel nok snø til at det kunne lages løyper en rekke steder, til og med på julaften. Men rett før jul hadde det igjen vært mildvær, så snølaget var tynt. 2. juledag bød på plaskregn i lavlandet hele dagen, men i høyden kom dette som snø - mye snø. Nyttårsaften vartet opp med nysnø, også i lavlandet. Se alle desember-bildene her.

Januar

Det ble en strålende start på det nye året - snø og kulde, mil eller mil med oppkjørte løyper og massevis av glade folk på tur. Den tredje dagen i 2018 var rundt 70 maskiner i sving med å lage løyper. Det ble preparert løyper «både høyt og lavt», både i Oslomarka og turområdene rundt, fra Moss i sør til Lillehammer grense i nord.

Det kom mer snø utover i måneden, og også løypene i Oslos parker ble preppet. Flere av disse løypene, og også parkløyper i Bærum, ble for øvrig lagt inn i føremeldingen i løpet av sesongen.

Sesongens beste skisøndag så langt skulle bli 21. januar. Det store snøfallet startet mandag kveld den uken, det snødde hele natt til tirsdag og fram til midt på dagen tirsdag. Etter noen plussgrader onsdag, falt temperaturen torsdag. Med opp mot en meter snø mange steder, gikk det mot en knallhelg. Etter en lørdag med overskyet vær, ble det solskinn og rekordstor utfart på søndag.

Uken etter ble det mildt i lavlandet, men de fleste stedene klarte seg bra gjennom mildværet. Lørdag kveld og natt til søndag kom det solid påfyll, og dermed kunne vi glede oss over nok en strålende skisøndag. Se alle januar-bildene her.

Februar

Februar fortsatte med snøtunge trær, nykjørte løyper, sol fra skyfri himmel og 10-15 minusgrader. Bedre kunne det vel ikke bli. Nytt snøfall ved inngangen til måneden ga igjen løypemannskapene mye å gjøre. Fredag før første helg ble 709 løyper preppet. Over 80 maskiner/scootere var i sving den dagen. Alle områder som dekkes av føremeldingen hadde nykjørte løyper.

Utover i februar kom det enda mer snø, og fredagen før månedens tredje søndag ble nær 60 prosent av løypenettet preparert. Store snømengder og omfattende preparering gjorde det mulig å utforske løyper som vanligvis ikke er oppkjørt. Se alle februar-bildene her.

Mars

Vi gikk inn i første vårmåned med rekordlave temperaturer. På Tryvannshøgda ble det målt - 18,1 grader natt til 1. mars, på Lygna var det - 26,8 grader mens Raufoss hadde - 25,2. Temperaturen «normaliserte» seg etter hvert, og beveget seg en god del nærmere null. Men fortsatt var det heldigvis minusgrader. Før andre mars-helg lavet snøen ned, og igjen ble det travle dager for de som lager skispor.

Uken etter var preget av strålende sol, blå himmel, vindstille, og noen få minusgrader. Det ble atter en drømmehelg på ski. Supre forhold, mye folk i løypene, stinn brakke på stuene.

Fjerde mars-søndag markerte starten på påsken. Og nå var mildværet kommet over oss. Vi noterte både 10 og 12 grader av det varme slaget, i hvert fall i lavlandet. Men det var jo rikelig med snø «å ta av», og nettene var kalde. Forholdene var flotte de fleste steder.

Og det var kaldere vær i vente. Så påsken ble helt fantastisk, den. Mye snø, sol fra skyfri himmel dag etter dag. Kaldt om natten, godt føre. Hva mer kunne vi vente oss? Her ser du alle Markadatabasens 136 bilder fra påsken 2018, og her er bildene fra hele mars måned.

April

Det strålende været holdt seg til og med 2. påskedag. Resten av første april-uke ble fuktig mange steder. Regn og opp til 10 plussgrader var ikke særlig bra for skiføret, akkurat. Noen steder i høyden kom det riktig nok snø, mens det var dårlige forhold mange steder i lavlandet, ikke minst i sørlige områder. Føremeldingen fortalte at det ikke lenger var skiføre i Sørmarka, bortsett fra på kunstsnøen på Østre Greverud. I Østmarka avsluttet Skiforeningen prepareringen for sesongen, men det var fortsatt mulig å gå på ski der.

Vi passerte første sommerdag (14. april) med sommerlige temperaturer, helt opp i 17 varmegrader. Men fortsatt var det kaldt om natten. Så dermed hadde vi supert vårføre i denne perioden. Dette, i kombinasjon med sol og blå himmel, gjorde at det fortsatt var mye folk ute på ski. De fikk oppleve vårskiløping på sitt beste.

I nest siste april-uke registrerte føremeldingen prepping av rundt 50 løyper i seks områder lørdag og søndag. En «grov-oversikt» viser at det lørdag ble kjørt fra Brovoll, i området Sørli-Nordre Movann, Mylla-Bislingflaka, på Nordåsen, i området Sognsvann-Brekke-Østre Aurtjern, området Tryvannsåsen-Ullevålseter-Slakteren, området Stryken-Gjerdingen-Svartbekken, på Røtterudmoen og opp til Fjellsjøkampen.

Søndag var det nykjørte løyper å finne i området mellom Stryken og Gjerdingen, mellom Mylla og Bislingen, i området Sognsvann-Brekke-Ullevålseter-Frognerseteren, mellom Sørli og Nordre Movann, på Myrskogen i Jevnaker, mellom Solli og Sandungen, i skileiken på Eidsletta og fra Brovoll.

Den siste uken av april var området med preparerte løyper mer og mer innsnevret. Søndag morgen var det ferske spor å finne mellom Mylla og Bislingen. Og søndag kveld var løypemaskinen ute i Gjerdrum. Kvelden før ble det laget spor på Nordåsen, mens det tidligere lørdag ble preppet på Eidsletta ved Gullhella. Fredag var det maskiner i aksjon både fra Brovoll, ved Linderudkollen og Mylla. Se alle april-bildene her.

Mai

Første uken i mai skulle bli den siste med preparering av løyper denne sesongen. Siste føremelding ble lagt ut søndag 6. mai. Det ble «de faste» som holdt ut lengst også i år - Mylla og Nordåsen. Som nevnt tidligere i artikkelen, ble det søndag kjørt løype langs Mylla og opp til Bislingen, lørdag på Nordåsen. Begge steder ble det også preppet fredag den uken.

Mylla løypeforening rapporterte følgende søndag: «Total snødybde er 0-50 cm. Varme dager og netter gjør at snøen smelter fort. Det er mange som fortsatt går på ski ut fra Mylla. Maskinprepper fra Mylla dam, en del av veien Mylla syd og Bislingveien, og ser an videre innover Bislingflaka og eventuelt Formoløypa.»

Fra Nordåsen meldte Nannestad og Bjerke løypekjørerlag lørdag: «Alt har sin ende! Vi kjørte i kveld Honsjørunden og Dalssætra. Det vil være gode forhold i morgen tidlig, men nå lar vi orm, grevling, tiur og elg overta og vi tar pause til høsten. God tur i morgen og god sommer!»

Fra Brovoll sendte Skiforeningens løypebas følgende rapport: «Total snødybde er 0-60 cm. Det meldes om en strålende dag. Med temperaturer på opp mot 20 grader, som vi hadde i går, forsvinner snøen fort. Det er fortsatt muligheter for fine vårturer på ski ut fra Brovoll på skogsbilveiene, men man må regne med enkelte bare flekker der solen tar godt i åpne områder. Terrengløypa over Snellingen er også fortsatt farbar på ski.»

Også løypene fra Stryken og Svartbekken har vært preppet lenge denne sesongen.

Men selv om det var slutt på prepareringen, var det selvsagt fullt mulig å gå på ski flere steder. Se alle mai-bildene her.

Frisker vi opp hukommelsen fra sesongen i fjor, husker vi kanskje at vinteren gjorde comeback ikke mindre enn to ganger. Så sent som 13. mai laget Oslo kommune spor til Tryvannstua via Heggehullet.

Heltene i felt

Heltene denne vinteren er alle løypekjørerne som har jobbet lange dager og netter for at vi skal få nypreparerte spor så raskt som mulig etter et snøfall. De har gjort en formidabel jobb gjennom denne fantastiske skisesongen. Når vinteren nå har tatt farvel, kan tar vi mer enn gjerne en titt på bildene som viser noe av jobben som er gjort i løypene gjennom sesongen. De bildene ser du her.

Føremeldingen - alt på ett sted

Det er praktisk å finne alt på ett sted - alt på ett kart - preppestatus 24/7 og informasjon direkte fra de som lager spor. For et stort publikum er Skiforeningens føremelding primærkilden for informasjon om skiføret. De som leverer data til føremeldingen, er Skiforeningens mange løypebaser i Oslomarka – samt 66 kommuner, idrettslag og løypelag. Av disse opererer rundt halvparten i Oslomarka og halvparten i turområdene rundt, fra Moss i sør til Gjøvik kommune og Søndre Land kommune i nord. Preppestatus sendes inn vha. GPS (benyttes av Skiforeningen og de fleste andre i føremeldingen) og manuell innrapportering, og oppdateres døgnet rundt.

Takket være dette omfattende samarbeidet, kan Skiforeningen tilby turfolket en føremelding som, med noen ytterst få unntak, dekker hele løypenettet i dette store området. Oversikten over alle som er med i samarbeidet om føremeldingen, ser du på denne siden. Og alle føremeldinger kan lett hentes fram via denne siden (søk på tidsperiode).

Nett, brett, app

Føremeldingen kom i ny drakt før forrige sesong. Den har som kjent løypekartet som inngang, og både kart og skriftlige førerapporter finner man med føremeldingens hovedside som utgangspunkt. Herfra kan man gå videre til de ulike områdene, der man også finner bilder, oversikt over når stuene i området er åpne, samt lenker til løypelister og turforslag. Man kan også gå direkte til løypekartet, hvor man kan klikke på de fleste traseene og få opp bilder og info, blant annet beskrivelser og navnet på den aktøren som prepper den aktuelle løypa. Kartet er også en turplanlegger, der man kan finne avstander, høydeprofil etc.

Når man bruker mobilen, er det lettest å se føremelding og kart i appen iMarka, som lastes ned gratis. Appen viser bl.a. løyper med preppestatus akkurat der du befinner deg (sentrerer seg vha. GPS). Dessuten har den offline-kart til bruk når du er utenfor dekning.

Turkart for ski og sykkel

Løypekartet er også er et sykkelkart! Utenom skisesongen vises sykkeltraseene på kartet, men du kan selv velge det du vil se. Det gjør du ved å gå inn på kartet, klikke på «Vis mer i kartet» og så klikke på sykkel- eller skiløper-symbolet. De fleste traseene kan du klikke på for å få opp mer info, bilder etc. Markadatabasen har egne sykkelsider med mer enn 1000 sykkelruter og -turforslag i de samme områdene som løypene går - dvs. 37 kommuner og fem fylker. Les mer om kart og turplanlegger på denne siden.

Også i appen kan du fritt veksle mellom løyper og sykkeltraseer hele året. Sjekk menyen oppe til høyre.

Les mer om føremeldingen på denne siden og om Markadatabasen her.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

Ut på tur - eldre nyheter

06 Feb 2018

Tidenes start på vinteren!

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

Det snødde og snødde i januar, og selv om det ikke snødde spor, ble det mange spor ut av det etter hvert! Maken til start på vinteren greier vi ikke å finne når vi blar tilbake i Skiforeningens arkiver.

05 Feb 2018

Skimtefjell, en av Oslomarkas ukjente perler

Av Torkel Kristoffersen | Ut på tur

I 60 år har jeg gått på ski i Østmarka. Fra vest til øst, og fra nord til syd. Det er mange steder jeg er fascinert av: Langvann, Søndre Krokvann, Ramstadslottet, Istjern, Elggrava, osv., osv. Jeg blir aldri lei av Østmarka.

05 Okt 2017

Prøv nye sykkelruter

Av Redaksjonen | Ut på tur

32 nye sykkelruter og 10 nye turforslag ligger klar på Skiforeningens nettsider. Du rekker kanskje ikke å teste alle før sykkelsesongen er over, men kanskje noen av dem? Hvis ikke, kan du ta dem til våren. Det er moro å «utforske nytt land»!