Nytt liv i Totenåsløpet – etter 34 år i «dvale»

Det tradisjonsrike turrennet på Totenåsen har «gjenoppstått». Lørdag gikk Totenåsløpet av stabelen, for første gang på 34 år.

Totenåsløpet var tidligere et populært turrenn på om lag 32 km, som hadde start vekselsvis i Hurdal og Skreia. Løpet hadde sin opprinnelse tidlig på 50-tallet, og var et samarbeid mellom Hurdal IL og Østre Toten skilag (ØTS).

På det meste var det om lag 250 som stilte til start. Rennet ble siste gang arrangert 1985. Siden kom det noen vintre med lite snø, og dermed ble det ikke noen flere renn. Undertegnede, som er veldig glad i Totenåsen, syntes det absolutt burde være mulig å se på om Totenåsløpet kunne vekkes til liv igjen. På våren 2018 ble det satt ned en arbeidsgruppe bestående av ildsjeler fra ØTS og Lensbygda sportsklubb. Det ble raskt enighet om at dette må vi få til.

Lørdag 9. februar 2019 var det nye Totenåsløpet et faktum. Om lag 80 stilte til start, og det er vi i arrangementkomiteen veldig godt fornøyd med første året. Nå er det allerede bestemt at Totenåsløpet vil bli arrangert i februar 2020. Det 24 kilometer lange løpet hadde start på Torsætra (500 moh.) og innkomst i Lensbygda (400 moh.). Det kan se lett ut ut fra høydeforskjellen, men det er betydelig stigning etter start, opp til nesten 720 moh. i løpet av vel 6 kilometer.

Rennet ble arrangert i fristil. I tillegg hadde vi egen klasse for felleski. Den var veldig populær. Vi tror ikke det er så mange i Norge som har gjort det før, kanskje var vi de første til å ha egen klasse for felleski?

Ved start hadde Åge Nicolaisen smørehjelp og instruksjon til de med felleski – noe som ble veldig godt mottatt. Løypene ble kjørt opp av Totenåsløyper, som har ansvar for prepareringen på denne delen av Totenåsen. Løperne satte også stor pris på at det var satt opp buss fra mål i Lensbygda til starten på Torsætra.

Se bilder fra Totenåsløpet nedenfor, eller se dem her.

Se flere bilder fra Totenåsen her.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

DatoTittel, navn

12 Apr 2015

Vellykket vårtur til Totenåsen

06 Jan 2019

Torsætra

Ut på tur - eldre nyheter

08 Jan 2019

Løypeomlegging ved Skoglund vinteren 2018/2019

Av Redaksjonen | Ut på tur

Veien fra Skoglund brøytes denne vinteren, men flere muligheter finnes i området

08 Jan 2019

Normal førjulsesong?

Av Redaksjonen | Ut på tur

Skisesongen 2018/2019 begynte omtrent som tidligere, med første snøfall i slutten av oktober. Deretter forløp alt som «normalt» - eller kanskje litt bedre enn normalen fram til nyttår?

04 Jan 2019

Abborvannsveien brøytes – men erstatningsløype står klar!

Av Redaksjonen | Ut på tur

En av de mest snøsikre traseene i Bærumsmarka er Abborvannsveien, som går fra østsiden av Østernvann til litt forbi Triungsvann. I gode vintre kan det være skiføre her allerede i slutten av oktober, og noen ganger til langt ut i mai .