Gullverket - Lynesvangen

Rute nr: 538
Område: Eidsvoll - Nes
Lengde: 5.9 km

Oversiktskart

Beskrivelse

Utgangspunktet for denne sykkelruta er krysset mellom Odalsvegen (Fv 181) og Gullverkvegen. Hit kommer det sykkelruter fra Eidsvoll og Jønsjøen (rute 534) og fra Utsjøen via Benkemyra (rute 537) og via Storbråtan (rute 536).

Vi befinner oss nå i Gullverket, et stort turområde med spennende historie fra den gangen det var gruvedrift her. I veikrysset står et severdighetsskilt som viser vei innover i området. Vi skal sykle "i pilens retning", på Gullverkvegen.

Vi sykler først langs Nedre Holsjøen, og fortsetter rett fram i krysset ved vannets nordre ende. En kilometer senere er vi framme ved Knofsløkken. Her må bilistene betale for å komme videre. Og dårlig asfalt avløses av fint grusdekke.

Ganske snart begynner det som er en sammenhengende oppoverbakke helt til "mål". Det er snakk om knappe 3 kilometer og en høydeforskjell på rundt 105 meter. På vei innover dalen passerer vi Røysivangen og deretter Holsvangen, hvor det går vei til høyre mot Neverberget.

Snart er vi oppe ved Lynesvangen. Rute 532 går rett fram, videre oppover åsen og ned til Nord-Fløyta. På høyre side har vi en stor parkeringsplass, der Eidsvoll allmenning har satt opp skilt som informerer om turmulighetene i dette flotte området. Toalett er det også her - og gapahuk.

Bare noen hundre meter innover forbi parkeringsplassen ligger Øvre Holsjøen. Der er det mange fine rastesteder. Fortsetter du videre innover, vil du finne mange spor fra tiden med gruvedrift. Rute 567 går dit - til Brødstadgruva. Du kan lese mer om gruvedriften i artikkelen Gull og grønne skoger.Edit

Bilder

Tilknyttede ruter og turer

Nr Navn Fra Til Lengde i km
277 Den store gullverksrunden Eidsvoll Eidsvoll 50.4
276 Gullverksrunden Eidsvoll Eidsvoll 36.6

Adkomstinformasjon

Slik reiser du til og fra Gullverket