Bjørtjenn (Vesle Svartungen) - Lønsjøen

Rute nr: 679
Lengde: 7.5 km

Oversiktskart

Beskrivelse

Dette er en sykkelrute som starter i Hurdal kommune og ender i Østre Toten. Dvs., det aller meste av den går innenfor Østre Totens grenser.

Utgangspunktet er Bjørtjenn – nærmere bestemt krysset mellom Svartungsvegen og Veslesvartungsvegen. Det er sistnevnte vei du skal sykle, i nordvestlig retning. I lett terreng sykler du innover gjennom skogen, og snart kan du se Vesle Svartungen mellom trærne på venstre side.

Du passerer en bom, og like etterpå får du ditt første møte med Østre Toten. Det blir ganske kortvarig, for i den lille oppoverbakken som følger, vanker det nok en ”grensepassering”. På vei opp bakken passerer du en vei som tar av på høyre side. Den overser du.

Etter ca. 300 meter i Hurdal kommune, sykler du atter inn i Østre Toten, og får Store Svartungen på venstre side. Kommunegrensa går omtrent midt i vannet. På nordsiden er det rundt 50 hytter. Like før du tar farvel med dette idylliske vannet, ca. 2,7 kilometer fra start, ligger et fint rastested. En stikkvei går ned til en brygge der det er satt opp flere benker og bord, og det er flott utsikt mot vann og hytteområde.

Sykkelruta starter i rundt 550 meters høyde, og den ender vel 50 meter høyere. Men du skal over et høydedrag før du er ”i mål”. Så til tross for at det har vært stigning allerede, skal du nå opp nesten 90 høydemeter – og det blir sammenhengende stigning i et par kilometer. I bunnen av bakken går det en vei til venstre, som du overser.

Utsikt er det smått med på grunn av skogen. Vel oppe, kan du se fram til over 2 kilometer med behagelige nedoverbakker. Ruta ender i krysset ved Lønsjøen.

Videre herfra har du to muligheter. Rute 678 går rett fram mot Homla sag og Lund, mens veien til høyre fører til Bergsjøen og Jenssætra (rute 680). Derfra kan du sykle sørover til Hurdal, eller fortsette i det store nettet av veier på Totenåsen.

Dette er også veien å velge dersom du er ute etter et fint sted å raste. Etter en drøy kilometer kommer du nemlig til et idyllisk sted med benker og bord – tett ved Lønsjøen.Edit

Bilder

Tilknyttede ruter og turer

Nr Navn Fra Til Lengde i km
372 I grenseland mellom Hurdal og Totenåsen Hurdal kirke Hurdal kirke 55.5
416 Over Totenåsen til Vindflosætra Lund Lund 38.0
389 Totenåsen rundt Lena Lena 93.3