Dal - Mogreina - Liekrysset

Rute nr: 861
Område: Eidsvoll - Nes
Lengde: 8.1 km
Rutetype: Offentlig vei

Oversiktskart

Beskrivelse

Utgangspunktet for denne sykkelruta er krysset ved Dal stasjon. Ved stasjonsbygningen står det et sykkelskilt, og her starter ruta. Herfra skal du følge samme trasé som Nasjonal sykkelrute nr. 7.

Du skal ikke over jernbanesporet, men ned bakken, sørover på Aksel Bråtens veg. Ganske snart kommer du inn på Vardevegen. En knapp kilometer fra start er du framme i krysset ved Sætrevegen, som du følger mot høyre. Nå er det gang- og sykkelvei videre - helt til du er framme.

Ved Bondal krysser du jernbanen, og fortsetter sørover langs Trondheimsvegen. Snart passerer du under E6, og får så bebyggelsen i Mogreina på høyre side. Mogreina kirke passeres, og du sykler videre i et landskap som veksler mellom jordbruksområder og skog.

Ruta ender i Liekrysset. Her legger du straks merke til en bauta på venstre side. Den er satt opp til minne om skysskaren som kjørte statsmannen Georg Sverdrup til Eidsvoll-forsamlingen i 1814. På bautaen står det: "Minne om Georg Sverdrups skysskar 16. febr. 1814" - og "Husk at Gud er attåt". Ifølge historien ba skysskaren Sverdrup innstendig om aldri å gi sin stemme til at Norge skulle overgis til Sverige. Skysskarens ord til Sverdrup var "Hva du siger eller gjør, så husk for alting paa, at Gud er attåt».

Liekrysset er et viktig knutepunkt for den som sykler i disse traktene. Herfra kan du fortsette strake veien sørover mot Jessheim (rute 865) eller du kan ta til venstre mot Hauerseter og Nordkisa (rute 860). Tar du til høyre, kan du velge mellom rute 862 til Moreppen og rute 863, som går til Gardermoen.Edit

Bilder

Tilknyttede ruter og turer

Nr Navn Fra Til Lengde i km
399 Langs Hovedbanen fra Eidsvoll Eidsvoll Lillestrøm 54.4
391 Rundtur fra Maura Maura Maura 36.3

Adkomstinformasjon

Slik reiser du til og fra Dal