Svartskog - Ingierstrand - Hvervenbukta

Rute nr: 895
Område: Sørmarka
Lengde: 8.2 km
Rutetype: Offentlig vei

Oversiktskart

Beskrivelse

Utgangspunktet for denne sykkelruta er krysset mellom Roald Amundsens vei og Bekkenstenveien på Svartskog. Her møtes sykkelruter fra Kolbotn og Gjersjøen (rute 894) - og Nesset, Kjærnes og Sjødal gård (rute 910).

Første del av ruta går nordvestover, gjennom Bekkenstenveien. Rett etter start ser du et skilt på høyre side - som informerer om Oldtidsveien. Det var en tverrforbindelse fra Oldtidsveien som gikk her. Litt senere, ved en parkeringsplass, står det to tavler med fyldig informasjon om turstier i området, og om Svartskog landskapsvernområde. Landskapsvernområdet omfatter deler av Svartskogplatået og lia ned mot Bunnefjorden.

Solheim grendehus passeres - et bygg som tidligere var skole - ja, den første i Oppegård kommune (1863). Siden 1952 har det vært grendehus her. Nå begynner en lang og fin nedoverbakke. På venstre side tar Rødstenveien av - den kan du følge dersom du vil innom Svartskog kolonial og Uranienborg, som var polfarer Roald Amundsens hjem fra 1908 til 1928.

Men vår rute følger veien videre nedover lia, og knappe 2 kilometer fra start, er du nede ved Bekkensten, som ligger ved Bunnefjorden. Resten av ruta går nordover langs fjorden - på en vei med liten trafikk. Så her er det fint å sykle! Underveis byr det seg flere gode muligheter for et bad. Kjente badesteder som Ingierstrand og Bestemorstranda passeres, og fra veien har du god utsikt mot fjorden, Nesodden og Oslo.

Ved Ljansbruket svinger du til venstre, inn på Ljansbrukveien. Etter noen hundre meter kommer du fram til nok et flott badested - Hvervenbukta - som er godt opparbeidet og tilrettelagt for besøkende. Med strand og svaberg på venstre side, sykler du fram til busstoppet/parkeringsplassen, der ruta ender.

Herfra kan du sykle videre nordover langs Bunnefjorden, på turveien mot Fiskevollen og videre langs Ljanselva til Hauketo (rute 896). Du tar da til venstre, ned under brua ved portnerboligene som tilhørte Stubljan herregård - en av Oslos flotteste herregårder.

150 meter før rutas slutt, går den en turvei opp lia på høyre side. Her kan du følge rute 893 til Kolbotn.Edit

Bilder

Tilknyttede ruter og turer

Nr Navn Fra Til Lengde i km
459 Fra Bunnefjorden til skogen Kolbotn Kolbotn 28.1

Adkomstinformasjon

Slik reiser du til og fra Svartskog