På dronningens og kongens vei

Tur nr: 157
Lengde: 18.8 km
Gradering: Lett

Fra Sundvollen til Lommedalen – det er en historisk ferdselsvei vi skal sykle. Det er selveste Dronningveien og Kongeveien vi har framfor oss.

En gang i tiden gikk hovedveien mellom Bergen og Oslo her. Den bergenske kongevei, eller bare Kongeveien, ble åpnet i 1805. Men også før den tid var dette en viktig ferdselsåre. Både på 17- og 1800-tallet ble det fraktet store mengder trekull til Bærums Verk på denne veien over Krokskogen.

Den gang gikk veien mellom Sundvollen og Kleivstua opp den bratte Krokkleiva. Den veien er fredet, og nå sykler vi de fem kilometerne opp lia på asfalt. Veien kalles Dronningveien fordi den passerer utsiktspunktet Dronningens utsikt. Og panorama-utsikt er det rikelig av på vei oppover.

309 høydemeter fra start er vi framme på Kleivstua. Dette er et knutepunkt for løyper og veier i flere retninger – og vårt valg er Kongeveien (kalles også Gamle Ringeriksvei) mot Guriby i Lommedalen. Vi skal vel 220 høydemeter ned, men det fordeles over vel 13 kilometer.

Vi sykler i lett terreng forbi spennende steder som Bruløkka og Benteplassen, vi passerer Langebru og har fire kilometer igjen til Guriby. Her kan vi hoppe på bussen, eller fortsette nedover Lommedalen.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Sundvollen

Nr Navn Fra Til Lengde i km
303 Sundvollen - Kleivstua Sundvollen Kleivstua 4.9
167 Guriby - Kleivstua Kleivstua Guriby 13.9