Du har ikke opplevd Vestmarka før du har tatt turen over Vestergyllen, og selv om du har vært der tidligere, er det alltid forbundet med glede å oppsøke stedet igjen, og igjen, og igjen. Vestergyllen ligger langt vest i Vestmarka, bare en kilometer i luftlinje fra Holsfjordens sørende. Det er flott utsikt fra dette høydedraget på over 400 moh., til Lierdalen, Holsfjorden/Tyrifjorden og Vikerfjell. Det et et flott område du vil ferdes i på denne turen, som også går innom tre serveringssteder. Hele turen går i maskinpreparerte spor, og en del av den inngår også i det populære turrennet med samme navn.

Starten går fra Franskleiv, parkeringsplassen ved Vestmarksetra, og du får raskt varmen oppover Grønlandsveien. Det er stigning til Stovivollen og helt opp til Langåsen (4 km), men her, idet du fortsetter rett frem på veien, flater terrenget ut. En kilometer senere er du fremme ved serveringsstedet Grønland, og hvis du er sliten etter bakkene, er det ideelt med en pause her.

Fra Grønland fortsetter du nordvestover gjennom skogen til Mikkelsbonn. Det er en morsom utforkjøring midtveis på denne strekningen, som ellers er ganske flat. Hvis du ikke la inn en pause på Grønland, kan det være aktuelt å gjøre det på Mikkelsbonn, der det også er servering. Dette er for øvrig turens nordligste punkt. Herfra setter du kursen sørvestover, og du kan gli over flotte myrpartier i retning mot løypekrysset sørøst for Damvann. På klarværsdager kommer solstrålene frem til løypa, selv når dagene er korte.

Turen fortsetter i godt preparert løype (skogsbilvei) til Øyevann. Her skal du til høyre, ut på vannet og inn i terrenget. Frem til nå har du holdt deg i Bærum, men nå er det Lier som venter, idet du er halvveis på turen. Det er svak stigning opp til platået ved Vestergyllen, og spesielt etter at du er oppe ved Engersetra, kan du nyte et nydelig terreng, der trærne ofte er rimete på grunn av fuktigheten fra Holsfjorden. Det er et par fine utsiktspunkter her oppe.

Etter hvert får du en fin nedkjøring til Store Sandungen, og rett før du kommer frem til vannet, har du krysset grensen mellom Lier og Asker. Herfra er det lett terreng de siste fem-seks kilometerne østover til Vestmarksetra, der du startet turen. Tre kilometer før du kommer dit, krysser du grensen mellom Asker og Bærum.

Hvis du skulle ha behov for litt påfyll av vått og tørt mot slutten, kan en rast på Furuholmen anbefales. Du kommer til dette serveringsstedet snaue to kilometer før Vestmarksetra.

God tur!Edit

Nr Navn Fra Til Prepp Lengde i km
331 Vestmarksetra - Stovivollen - Langåsen [Grønlandsveien] Vestmarksetra Langåsen 07.04.2021 4.0
597 Langåsen - Grønland [Grønlandsveien] Langåsen Grønland 13.04.2021 1.0
596 Grønland - Mikkelsbonn Grønland Mikkelsbonn 04.04.2021 2.2
463 Damvann - Mikkelsbonn Mikkelsbonn Damvann 15.04.2021 2.0
1246 Øyevann - Damvann Damvann Øyevann 15.04.2021 1.5
262 Øyevann - Engersetra - Vestergyllen - Sandungen N Øyevann Store Sandungen (Vestmarka) 01.04.2021 7.3
306 Furuholmen - Sandungen N Store Sandungen (Vestmarka) Furuholmen 05.04.2021 4.2
38 Vestmarksetra - Furuholmen Furuholmen Vestmarksetra 13.04.2021 1.5