I åpent landskap

Tur nr: 490
Område: Vestmarka
Lengde: 8.0 km
Gradering: Lett

Tanumplatået er et vakkert skue hele året. I dette kulturlandskapet ved Stovivann, med Ramsåsen ruvende i vest, har det vært drevet jordbruk siden jernalderen. Det er med andre ord et tradisjonsrikt område å ferdes i, også om vinteren. På denne skituren kan du nyte dette åpne landskapet i fulle drag. Hvis det er sol, gjerne en dag på senvinteren, må du ikke bli overrasket om du får fornemmelse av påskefjell, selv om du befinner deg ca. 150 moh. Men også en grå kald vinterdag, gjerne hvis det føyker litt, kan du få assosiasjoner til et helt annet terreng enn Vestmarkas forgård.

Du starter ved Tanum skole, men på den andre siden av Tanumveien. Til å begynne med går det litt oppover, frem til du kommer til et løypedele, der løype fra Tanum kirke kommer inn fra venstre, mens løypa som går til venstre, leder til Kattås. Du skal imidlertid rett frem, og får slake utforkjøringer ned til Butterud, med utsyn til Stovivannet.

I det neste løypedelet du kommer til, rett sør for gården, svinger du til høyre, og etter en liten strekning gjennom småskog, kommer du til bebyggelsen ved Gamle Jarenvei. Her snur du, og følger løypa tilbake til forrige løypedele. Du går rett frem, og får jevn stigning frem til enden av jordene.

Det er ikke lange biten opp til Kattås, der det er både bussholdeplass og utfartsparkering. Dette er det høyeste punktet på turen, og du setter kursen tilbake mot jordene på Tanumplatået igjen. I det første løypekrysset du kommer til (skiltet), tar du til høyre, setter du utfor en liten bakke. Like etterpå passerer du Ringi gård, og svinger til høyre i løypedelet ved veien du kommer til. Akkurat her var du tidligere på turen, og du tar samme vei ned til Tanum skole som du gikk opp.

God tur!Edit

Nr Navn Fra Til Prepp Lengde i km
1559 Tanum skole - Butterud Tanum skole Butterud 12.03.2021 2.5
1560 Butterud - Kattås Butterud Kattås 12.03.2021 2.4
1558 Kattås - Tanum skole Kattås Tanum skole 12.03.2021 3.1